Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı; 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamında kabul ve barınma merkezleri ile geri gönderme merkezlerinde kalan yabancıların ve kolluk elinde tutulan yabancılar ile insan ticareti mağdurları sığınma evlerinde barınanların günlük iaşe miktarlarının belirlenmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge 6458 sayılı Kanun kapsamında kabul ve barınma merkezleri ile geri gönderme merkezlerinde kalan yabancıları ve kolluk elinde tutulan yabancılar ile insan ticareti mağdurları sığınma evlerinde barınanları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 6458 sayılı Kanunun 58 inci ve 95 inci maddeleri ile 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 161 inci maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergenin uygulanmasında;
a) Başkanlık: Göç İdaresi Başkanlığını,
b) Başkan: Göç İdaresi Başkanını,
c) Kanun: 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununu,
ç) Merkez: Kabul ve barınma merkezleri ile geri gönderme merkezlerini,
d) Sığınma evi: İnsan ticareti mağdurları sığınma evlerini,
e) Günlük iaşe miktarı: Kalori ve gramaj esasına göre tespit edilen sabah kahvaltısı ile öğle ve akşam yemeklerinin günlük tutarını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
İaşeyle İlgili Esaslar
Devlet tarafından iaşe edilecek kişiler
(1) Bu Yönerge hükümlerine göre;
a) Kanunun 58 inci maddesi gereğince geri gönderme merkezlerinde idari gözetim altında bulunan yabancıların,
b) Kanunun 95 inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince kabul ve barınma merkezlerinde barınan yabancılar ile 95 inci maddesinin üçüncü ve beşinci fıkraları gereğince burada barınmamakla birlikte iaşesi kabul ve barınma merkezi müdürlüğünce karşılanacak olan yabancıların,
c) 17/3/2016 tarihli ve 29656 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İnsan Ticaretiyle Mücadele ve Mağdurların Korunması Hakkında Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrası gereğince sığınma evlerinde barınanların,
ç) 17/3/2016 tarihli ve 29656 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 53 üncü maddesinin dördüncü fıkrası gereğince kolluk elinde tutulan yabancıların, iaşe bedelleri Başkanlık tarafından karşılanır.
Günlük iaşe miktarı ve hesabı
(1) Günlük iaşe miktarı, yabancıların günlük beslenme ihtiyacını karşılayacak miktarın değerlendirilmesiyle belirlenir.
(2) Günlük sağlanacak kalori miktarı asgari 2300 olup, günlük iaşe bu miktarın altına düşülmemesi kaydıyla bütçe imkanları ile temin edilebilen besinlerden karşılanır.
(3) Merkezlerde ve sığınma evlerinde annesiyle birlikte kalan çocuklara, hamile ve süt emziren annelere durumlarına uygun tutarda ek gıda verilir.
(4) Ek gıda verilmesi gereken kişiler açısından, günlük iaşe bedelinin yarısı oranında artırım yapılmak suretiyle, durumlarına uygun besinler verilir.
(5) Günlük besin ihtiyacı mama ve süt olarak karşılanıp ek gıda verilmeyen bebekler günlük iaşe adedinde hesaba katılmaz.
(6) Çocuklar için sabah kahvaltısında mümkün oldukça süt verilmesi sağlanır.
(7) Yemeklerin hazırlanmasında dini ve kültürel hassasiyetler, ayrıca hamilelik, diyet ve tıbbi gereksinimler gibi hususlar dikkate alınır.
(8) Günlük iaşe bedeli 2022 yılı itibariyle KDV hariç en fazla 55,92 TL olup takip eden yıllarda enflasyon oranına göre artış gösterecektir.
(9) Takip eden yıllar iaşe bedeli artış miktarının hesaplanmasında bir önceki yıla ait Eylül ayı TÜFE ve Yİ-ÜFE artış oranının ortalaması esas alınır.
(10) İaşe bedeli, uygun görülmesi halinde yıl içerisinde birden fazla kez düzenlenebilir. Bu düzenleme iaşe bedelinin belirlendiği aydan başlanarak yeni düzenleme yapılacak aya kadar olan TÜFE ve Yİ-ÜFE ortalaması alınarak tekrar belirlenir.
(11) (Değişik: 25/5/2023-Başkan Onaylı) Belirlenen iaşe bedeli Kabul ve Barınma Merkezleri ile Geri Gönderme Merkezleri ve İnsan Ticareti Mağdurları Sığınma Evleri’nde Başkanlık Makamı Oluru ile %25 oranında artırılabilir.
İaşe miktarlarının öğünlere dağıtımı
(1) Yönergeye göre iaşe edilenlerin günlük gıdası, Yönergenin 6 ncı maddesindeki iaşe miktarı, çeşit ve gramajı üzerinden üç (3) öğün olarak verilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Gıda Maddelerinin Bulundurulması, Satın Alınması, Muayene ve Kabulü
Gıda maddelerinin bulundurulması
(1) Bu Yönergenin 7 nci maddesinde belirtilen öğünler dışında iaşe ihtiyacının ortaya çıkması durumunda, yabancıların iaşesini karşılayacak nitelikte kumanya bulundurulması gereklidir.
(2) Kumanya bedeli, günlük sağlanan üç (3) öğün yemekten uygun olan bir öğünün yerini tutacak şekilde hesaba dahil edilir.