Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç ve Kapsam
(1) Bu Yönergenin amacı, Geri Gönderme Merkezleri, Kabul ve Barınma Merkezleri ile İnsan Ticareti Mağdurları Sığınma Evleri kapsamında gerçekleştirilecek ziyaretlere ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
(2) Ulusal ve uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ziyaretleri, konsolosluk temsilcilerinin iş amacı dışındaki ziyaretleri ile şahısların merkezleri ziyareti bu Yönerge kapsamındadır.
(3) Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 59 uncu maddesinin 1 inci fıkrasının (b) bendinde sayılan kişiler ile özel kanunları gereğince veya Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler gereğince ziyaretleri izne bağlı olmayan ulusal/uluslararası kurum/kuruluş ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ziyaretleri bu yönerge kapsamı dışındadır.
Dayanak
(Değişik: 25/07/2019-Gen. Md. Onaylı) (1) Bu Yönerge, 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 59 ve 95 inci maddeleri ile 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar İle Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 161 inci maddesinin ikinci fıkrasının (ı) bendinin (6) numaralı alt bendi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergenin uygulanmasında,
a) Genel Müdürlük: Göç İdaresi Genel Müdürlüğünü,
b) İl Müdürlüğü: İl Göç İdaresi Müdürlüğünü
c) Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı: Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığını,
ç) Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı: Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığını,
d) Merkez: Geri Gönderme Merkezleri, Kabul Ve Barınma Merkezleri, İnsan Ticareti Mağdurları Sığınma Evlerini ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen diğer merkezleri,
ifade eder.
Ziyaret öncesi yapılması gerekenler
(1) Ulusal ve uluslararası kurum/kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve yönerge kapsamındaki şahısların ziyareti Genel Müdürlüğün iznine bağlıdır.
(2) Uluslararası kurum/kuruluş ve yabancı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ziyaret talepleri Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla; ulusal kurum/kuruluş ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ziyaret talepleri doğrudan Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığına iletilir.
(3) Şahısların ve yerel sivil toplum kuruluşlarının İl Müdürlüğüne yaptığı ziyaret talepleri ile Genel Müdürlüğe doğrudan yapılan ziyaret talepleri, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığına iletilir.
(4) Ziyaret talebinde; heyette yer alacak kişilerin isim ve unvanları, ziyaret yeri ve amacı ile yabancılarla bireysel görüşme yapılacaksa, bu kişilerin isim, soy isim, uyruklarını içeren kimlik bilgileri bulunmalıdır.
(5) Ziyaret talebi, ziyaret tarihinden en az beş (5) iş günü öncesinde Genel Müdürlük ilgili Dairesine iletilmiş olmalıdır. Genel Müdürlük tarafından gerekli değerlendirme iki (2) iş günü içinde yapılarak talep neticesi hakkında gerekli bilgilendirme yapılır.
(6) Yukarıda belirtilen şartları içermeyen ziyaret talepleri değerlendirmeye alınmaz.
Ziyaret talebinin değerlendirilmesi
(1) Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığına iletilen ziyaret talepleri, gerekli onayın alınması için Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığına bildirilir.
(2) Ziyaret talebine ilişkin alınan karar; Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığına, ilgili İl Müdürlüğüne ve/veya müracaat sahibine bildirilir.
(3) Ulusal ve uluslararası kuruluşlara yapılacak olan bilgilendirme, Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığınca yapılır.
(4) Olumsuz kararlar müracaat sahibine gerekçeli olarak bildirilir.
Ziyaret zamanı
(1) Ziyaretler bütün merkezler için her ayın ilk haftası gerçekleştirilir.
(2) Ziyaretler, resmi tatiller, milli ve dini bayramlar, hafta sonları dışında ve mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilir.
(3) Standart ziyaret süresi her merkez için en fazla iki (2) saattir. İki (2) saatten fazla sürmesi beklenen ziyaretler için bu talep ayrıca belirtilmelidir. Ziyaretler için gerekli süre ve saat aralığı Genel Müdürlük tarafından belirlenir.
(4) Belirlenen tarihler dışında yapılacak ziyaretlerde; ulusal, uluslararası kurum/kuruluş veya şahısların ziyaret talepleri Genel Müdürlükçe uygun görülecek bir gerekçe sunmaları şartıyla değerlendirmeye alınabilir.
(5) Önceden izin verilmiş olsa bile doğal afet, yangın ve ayaklanma gibi olağanüstü durumlarda ziyaret ve görüşmeler kurum en üst amirince ertelenebilir.
Merkeze girişte ve ziyaretlerde uyulması gereken kurallar
(1) Ziyaretçiler, yanlarında bulunan cep telefonu, kamera, ses ve görüntü kayıt özelliği bulunan cihazları merkeze girişte güvenliğe teslim etmek zorundadır. Merkezlerde görüntü ve ses kaydı alınamaz, fotoğraf çekilemez ve telefon görüşmesi yapılamaz.