ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
Kurum: Göç İdaresi Başkanlığı
Kabul Tarihi: 27.10.2017
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 27.10.2017
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
(1) Bu Yönerge, kabul ve barınma merkezlerinin sahip olması gereken fiziki şartları, merkez çalışma birimlerini, personele ilişkin hükümler ve görev tanımlarım, merkeze kabul şartlarını, barınanların uyması gereken kuralları, barınmanın sona ermesine ilişkin şartları, merkezde sağlanacak hizmetlerin ne şekilde yürütüleceğine dair hususlar ile ziyaret ve güvenlik konularını kapsar.
(Değişik: 25/07/2019-Gen. Md. Onaylı) (1) Bu Yönerge, 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar İle Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 161 inci maddesinin ikinci fıkrasının (ı) bendinin (6) numaralı alt bendi ile 22/4/2014 tarihli ve 28980 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kabul ve Barınma Merkezleri ile Geri Gönderme Merkezlerinin Kurulması, Yönetimi, İşletilmesi, İşlettirilmesi ve Denetimi Hakkında Yönetmeliğin 19 uncu maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergenin uygulanmasında;
a) Barınan: Uluslararası koruma başvuru/statü sahibi yabancıyı,
b) Genel Müdürlük: Göç İdaresi Genel Müdürlüğünü,
c) Merkez: Uluslararası koruma başvuru/statü sahibi yabancıların barınma, iaşe, sağlık, sosyal ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kurulan ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından işletilen kabul ve barınma merkezlerini,
ç) İl müdürlüğü: İl göç idaresi müdürlüğünü,
d) İl müdürü: İl göç idaresi müdürünü,
e) Merkez müdürlüğü: Kabul ve barınma merkezi müdürlüğünü,
f) Merkez müdürü: Kabul ve barınma merkezi müdürünü,
g) Merkez müdürlüğü çalışma birimleri: Kabul ve barınma merkezlerinde kurulan çalışma birimlerini,
ğ) Merkezler Koordinatörlüğü: Geri gönderme merkezi, kabul ve barınma merkezi ve insan ticareti mağdurları sığınma evlerinin planlanması, projelendirilmesi, satın alınması, kiralanması ve onarımlarına ilişkin hizmetlerin yürütülmesi ile bu merkezlerin işletilmesine yönelik planlama yaparak takibini ve Genel Müdürlük bünyesinde merkezlere ilişkin yapılacak çalışmalarda koordinasyonu sağlayan; kamu kurum ve kuruluşları, Türkiye Kızılay Derneği veya kamu yararına çalışan derneklerden göç alanında uzmanlığı bulunanlarla yapılacak protokollerin hazırlanması ve merkezlerin imzalanan protokollerdeki esaslara uygun olarak işletilmesinin denetimi, takibi ve koordinasyonunu sağlayan Genel Müdürlük Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığına bağlı çalışma grubu başkanlığını,
h) Özel ihtiyaç sahibi: Başvuru sahibi ile uluslararası koruma statüsü sahibi kişilerden; refakatsiz çocuk, engelli, yaşlı, hamile, beraberinde çocuğu olan yalnız anne ya da baba veya işkence, cinsel saldırı ya da diğer ciddi psikolojik, bedensel ya da cinsel şiddete maruz kalmış kişiyi,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezlerin Sahip Olması Gereken Fiziki Şartlar
Merkezlerin sahip olması gereken fiziki şartlar
(1) Merkezde barınanlara en fazla 20 kişilik odalarda birer yatak, birer dolap ve her barınan için dört metrekareden az olmamak üzere odalarda alan tahsis edilir.
(2) Odalarda bulunan eşyalar, barınanlara zarar vermeyecek ve barınanların da kendilerine zarar vermelerine engel olacak şekilde yerleştirilir.
(3) Odaların aydınlatma, ısıtma, havalandırma sistemi ve tertibatı sağlık koşullarına uygun şekilde tutulur.
(4) Merkezde kadın ve erkekler için ayrı olmak üzere yeterli sayıda banyo, lavabo ve tuvaletin olması sağlanır. Çocuklar ve engelliler için gerekli düzenlemeler yapılır.
(5) Barınanların günde üç öğün yemek yiyebilecekleri yemekhane tahsis edilir. Yemekhanede gerekli hijyen koşullarının sağlanması yönünde her türlü tedbir alınır.
(6) Barınanların kullandığı eşyalar ile giysilerinin temizliğinde kullanılmak üzere çamaşırhane kurulur. Yeterli sayıda çamaşır ve kurutma makinesi bulundurulur.
(7) Barınanlara, dini inançlarına uygun ibadethane tahsis edilir.
(8) Barınanların mülakat işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi; vatandaşı olduğu ülke konsolosluk yetkilileri, ulusal veya uluslararası kurum temsilcileri, yasal temsilcileri ve avukatlarıyla görüşebilmeleri amacıyla uygun özel görüşme odası/odaları tahsis edilir.
(9) Merkezde imkânlar dâhilinde; kantin, TV odası, spor salonu, kütüphane ve çocuk oyun alanı gibi barınanlarının sosyal ihtiyaçlarının karşılanabileceği alanlar oluşturulur.
(10) Yukarıdaki fıkralara ek olarak, ihtiyaç duyulması halinde, merkez müdürlüğünce ilave tedbirler alınabilir.
Çamaşırhane
(1) Merkez yönetimi tarafından verilen battaniye, çarşaf, havlu vb. eşyaların temizliği merkez müdürlüğünce yapılır/yaptırılır.
(2) Merkezin çamaşırhanesinde temizlik personeli görev yapar.