Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünü ziyaret edecek yabancı ülke ve kuruluş temsilcileri ile heyetlerinin, yabancı daimi ve akredite misyon şeflerinin kabulü, belirtilen temsilci ve heyetler ile yapılacak toplantı ve çalışmalar; Genel Müdür, genel müdür yardımcıları ve birim başkanları ile diğer görevlilerin yabancı ülke ve kuruluşlara yapacakları çalışma ziyaretleri, bu ziyaretler kapsamında gerçekleştirilecek toplantı ve görüşmelere ilişkin iş ve işlemlerin düzenli, belirli bir standart içinde ve etkili bir şekilde yürütülmesine, amacına uygun ve verimli şekilde gerçekleştirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge; Genel Müdürlüğü ziyaret edecek olan yabancı ülke ve kuruluş temsilcilerinin kabulü, bu kapsamda yapılacak toplantı ve çalışmalar ile Genel Müdür, genel müdür yardımcıları ve birim başkanları ile diğer görevlilerin dış ilişkiler kapsamında gerçekleştirecekleri kabul, ziyaret, toplantı ve çalışmalarla ilgili olarak yapılması gereken iş ve işlemler, hazırlıklar, ziyaretler sonrasında düzenlenmesi gereken raporlar, izlenecek usul ile bu konulardaki görev, yetki ve sorumlulukları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge; 5/5/1969 tarihli ve 1173 sayılı Milletlerarası Münasebetlerin Yürütülmesi ve Koordinasyonu Hakkında Kanun ile 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Bakan: İçişleri Bakanını,
b) Bakanlık: İçişleri Bakanlığını,
c) Birim: Genel Müdürlük merkez teşkilatında yer alan daire başkanlıkları ile I. hukuk müşavirliğini,
ç) Birim Başkanı: Bu fıkranın (c) bendinde belirtilen birimlerin başkanlarını,
d) Daire Başkanlığı: Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığını,
e) Genel Müdür: Göç İdaresi Genel Müdürünü,
f) Genel Müdürlük: Göç İdaresi Genel Müdürlüğünü,
g) Kabul: Genel Müdür, genel müdür yardımcıları ve ilgili birimlerce, yabancı ülke veya kuruluş temsilcisi konuk ve/veya heyetleriyle gerçekleştirilecek ikili görüşme, toplantı, heyetler arası ve bir belge üzerinde uzlaşma gerektiren çalışma ve yürütme komitesi toplantılarını, teknik eğitim, inceleme gezisi vb. gibi gerçekleştirilecek olan faaliyetleri,
ğ) Ziyaret: Genel Müdür, genel müdür yardımcıları ve ilgili birimlerde görevli personel tarafından, ülkemizde bulunan yabancı misyon şefliklerinde veya yurtdışında gerçekleştirilecek ikili görüşme, toplantı, konferans, heyetler arası ve bir belge üzerinde uzlaşma gerektiren çalışma ve yürütme komitesi toplantıları ve kısa süreli teknik eğitimlere katılım gibi faaliyetleri,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kabuller
Ziyaret taleplerinin değerlendirilmesi ve cevaplandırılması
(1) Genel Müdürlüğe gerçekleştirilmek istenilen bu yönerge kapsamındaki yabancı ülke, misyon ve kuruluşlardan gelen ziyaret talepleri, ziyaretin muhatabı olan birimler tarafından Daire Başkanlığına bildirilir. Söz konusu talepler Daire Başkanlığı tarafından, ülke çıkarları, Genel Müdürlüğün görev ve sorumlulukları ile uluslararası ilişkiler göz önünde bulundurularak Bakanlık içi ve gerektiğinde Bakanlık dışı ilgili kuruluşlarla koordinasyon kurularak değerlendirilir, Genel Müdür ve kabulü gerçekleştirecek birimin de görüşü alınmak suretiyle karara bağlanır.
(2) Ziyaret talebi konusunda alınan karar Daire Başkanlığınca süresi içinde usulüne uygun olarak cevaplandırılır, ayrıca ilgili birime yazılı olarak bildirilir.
(3) Gerçekleşecek kabul konusunda, gerekli görülmesi halinde ziyaretin taşıdığı özellik ve önem derecesi de göz önüne alınarak Dışişleri Bakanlığına bilgi verilir.
Yabancı konuk ve heyetlerin karşılama, ağırlama ve güvenlikleri
(1) Karşılama ve ağılamanın hangi düzeyde ve ne şekilde yapılacağı Daire Başkanlığı tarafından belirlenir, Genel Müdür ve ilgili birimler bu konuda bilgilendirilir. Hassasiyet taşıyan ve özelliği olan durumlarda, Dışişleri Bakanlığının görüşüne başvurulabilir.
(2) Üst düzey ziyaretlerde mihmandar tayini, Daire Başkanlığı tarafından, öncelikle kendi personeli veya ziyaretle ilgili birim personeli arasından yapılır. Görevlendirilen mihmandar, görevin başlamasından iki gün önce üstleneceği görev ve sorumluluklarla ilgili olarak bilgi edinmek üzere Daire Başkanlığı ile irtibat kurar. Görevini Daire Başkanlığının talimatları doğrultusunda yerine getirir.
(3) Kabulle ilgili iş ve işlemlere ilişkin bütün harcamalar, Daire Başkanlığı ile koordinasyon halinde, kabulü gerçekleştirecek birimin bütçesinden karşılanır. Kabulün birden fazla birimi ilgilendirmesi durumunda ise; ziyaret, kabul, eğitim, teknik gezi, araç ve gereç temini ile mihmandarın yapacağı harcamalara ilişkin giderler, özelliğine göre ilgili birimler tarafından karşılanır.