Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : E-71037622-010.04-4835817
Konu : Hayvan Kontrol ve Dinlendirme İstasyonu Kurulum Çalışma ve İşletilmesi Usul ve Esasları Yönergesi
BAKANLIK MAKAMINA
Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği kapsamında evcil tek tırnaklılar, sığır cinsi hayvanlar, koyun ve keçi türü hayvanlar ek donanıma sahip olmayan araçlarla 8 saatten fazla bir süre ile taşınamamaktadır. Bu süre sonunda hayvanların yemleneceği ve dinleneceği, nakil aracının temizlenip tekrar altlık serilerek yolculuğa hazırlandığı, yetkililer tarafından gerekli kontrol ve incelemenin yapılmasına imkân sağlayan dinlendirme istasyonunda dinlendirmeleri gerekmektedir.
Ülkemizde ek şartları taşıyan ve 29 saate kadar hayvan taşınmasına imkan sağlayan uzun yol nakil araç sayısı yeterli düzeyde olmadığından, yurtiçi hayvan sevklerinde kontrol ve dinlendirme istasyonuna ihtiyaç duyulmaktadır. Bu istasyonunlarının kurularak işletilmesi amacıyla 30/05/2015 tarihli ve 29371 sayılı Resmi Gazete'de "Hayvan Nakillerinde Kontrol ve Dinlendirme İstasyonu Yönetmeliği" yayınlanmıştır. Yönetmeliğin onuncu maddesine istinaden il müdürlüklerinin uygun görmesi durumunda il ve sayı sınırlandırılması olmadan birden fazla sayıda hayvan kontrol ve dinlendirme istasyonu kurulmasına Bakanlık Makamı'nın 24.12.2021 tarih ve E-71037622-020-1657870 sayılı Olur'ları ile karar verilmiştir.
Ülkemizde ilk defa kurulacak olmasından dolayı, istasyonların çalışma usul ve esaslarını belirlemek amacıyla Hayvan Kontrol ve Dinlendirme İstasyonu Kurulum Çalışma ve İşletilmesi Usul ve Esasları Yönergesi hazırlanmıştır.
Makamınız tarafından uygun görülmesi durumunda "Hayvan Kontrol ve Dinlendirme İstasyonu Kurulum Çalışma ve İşletilmesi Usul ve Esasları Yönergesi"nin onaylanması ve yürürlüğe konulması hususlarını;
Emir ve tensiplerinizi arz ederim.
HAYVAN KONTROL VE DİNLENDİRME İSTASYONU KURULUM ÇALIŞMA VE İŞLETİLMESİ USUL VE ESASLARI YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönerge’nin amacı, 30/5/2015 tarihli ve 29371 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hayvan Nakillerinde Kontrol ve Dinlendirme İstasyonu Yönetmeliği ve 24/12/2011 tarihli ve 28152 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği kapsamında bulunan hayvanların yurt içindeki nakilleri sırasında kontrol edildikleri ve dinlendirildikleri istasyonlara ilişkin asgari sağlık, hijyen ve teknik şartlar ile istasyonlarda yapılacak iş, işlem ve denetimlere dair usul ve esasların belirlenmesidir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge; Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği kapsamında barındırıldıkları, kontrol edildikleri dinlendirildikleri istasyonlara ilişkin esas ve usuller ile buraların kurulması ve denetlenmesine dair iş ve işlemlerini kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, 30/5/2015 tarihli ve 29371 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hayvan Nakillerinde Kontrol ve Dinlendirme İstasyonu Yönetmeliği, 24/12/2011 tarihli ve 28152 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği ve 24/12/2011 tarihli ve 28152 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hayvan Satış Yerlerinin Ruhsatlandırılma ve Denetleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
b) Genel Müdürlük: Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünü,
c) Hayvan kayıt sistemi: Hayvanların kimliklendirilerek kayıt altına alındığı ve hareketlerinin izlendiği, hayvancılık işletmelerinin kayıt altına alındığı bilgisayar destekli, Bakanlık bünyesinde oluşturulmuş veri tabanını,
ç) İl/ilçe müdürlüğü: İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünü,
d) İstasyon: 8 saati aşan uzun yolculuklarda hayvanların kontrol edildiği, yem ve su ihtiyaçlarının giderildiği, barındırıldığı ve dinlendirildiği kontrol istasyonlarını,
e) İstasyon sorumlusu: İstasyonun sahibi, istasyon işletmecisi ya da bunlar adına istasyonda görev yapan gerçek kişiyi,
f) İşletmeci: Kontrol ve dinlendirme istasyonlarını işleten gerçek veya tüzel kişi ve kuruluşlar ile resmi kuruluşları,
g) Kanun: 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nu
ğ) Nakil aracı: Hayvan nakli için kullanılan kara, deniz, hava ve demiryolu araçlarını,
h) Resmi veteriner hekim: 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında verilen görevleri Bakanlık adına yapan Bakanlık personeli veteriner hekimi,
ı) Tip 1 nakil aracı: Sekiz saatten kısa süren hayvan nakli için kullanılan karayolu nakil araçlarını,