ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
Kurum: Diyanet İşleri Başkanlığı
Kabul Tarihi: 16.03.2009
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 16.03.2009
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç ve kapsam
(1) Bu Yönergenin amacı, Diyanet İşleri Başkanlığında İç Denetim Birimi’nin işleyişi ve yönetimini, iç denetçilerin ve üst yöneticinin iç denetime ilişkin görev, yetki ve sorumluluklarına yönelik usul ve esasları düzenlemektir.
(2) Bu yönerge, İç Denetim Birimi Başkanı ve iç denetçiler ile Başkan tarafından okunup imzalanır ve İç Denetim Birimi Başkanlığında saklanır.
(1) Bu Yönerge İç Denetçilerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 13 üncü maddesi uyarınca hazırlanmıştır.
(2) Bu Yönerge’nin hazırlanmasında İç Denetim Koordinasyon Kurulu tarafından yayımlanan Kamu İç Denetim Birim Yönergesi dikkate alınmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Başkan: Başkanlığın en üst yöneticisi olan Diyanet İşleri Başkanını,
b) Başkanlık: Diyanet İşleri Başkanlığını,
c) Birim Başkanı: İç Denetim Birimi Başkanını,
ç) İç denetçi: Bu Yönerge ve ilgili mevzuat çerçevesinde iç denetim faaliyetlerini gerçekleştirmekle sorumlu, Birim Başkanı ve her düzeyde sertifika sahibi iç denetçileri,
d) İç denetim: Diyanet İşleri Başkanlığının çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve rehberlik yapmak amacıyla yapılan bağımsız, nesnel güvence sağlama ve danışmanlık faaliyetini,
e) İç Denetim Birimi: Birim Başkanı ve iç denetçiler ile ihtiyaca göre görevlendirilen diğer personelden oluşan organizasyonu,
f) Kanun: 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununu,
g) Kurul: İç Denetim Koordinasyon Kurulunu,
ğ) Yönerge: Bu Yönergeyi,
h) Yönetmelik : İç Denetçilerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
İç Denetimin Amacı, Kapsamı ve Standartları
İç denetimin amacı
(1) İç denetim faaliyeti; Başkanlığın faaliyetlerinin amaç ve politikalarına, programlara, stratejik planlara, performans programlarına ve mevzuata uygun olarak planlanmasını ve yürütülmesini; kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasını; bilgilerin güvenirliğini, doğruluğunu ve zamanında elde edilebilirliğini sağlamayı amaçlar.
İç denetimin kapsamı
(1) Başkanlığın merkez, taşra ve yurtdışı kuruluşlarının tüm işlem ve faaliyetleri iç denetim kapsamındadır. Bu denetimler risk düzeyi esas alınarak sistematik ve disiplinli bir yaklaşımla denetim standartlarıyla uyumlu olarak yapılır.
Kamu iç denetim standartları ve meslek ahlak kuralları
(1) İç denetim faaliyetleri, ilgili mevzuat ve Kurul tarafından belirlenen kamu iç denetim standartları ve meslek ahlak kurallarına uygun olarak yürütülür. Açıklık bulunmayan hallerde ise uluslararası denetim standartları ile etik kurallar dikkate alınır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İç Denetim Birimi ve İç Denetçiler
İç denetim biriminin yapısı
(1) Birim Başkanı ve iç denetçiler ile diğer personelden oluşan iç denetim birimi, idari yönden doğrudan Başkan’a bağlı olarak faaliyetlerini yürütür.
İç denetim birimi başkanlığının görev ve yetkileri
(1) Başkanlığın merkez, taşra ve yurtdışı kuruluşlarının her türlü faaliyet ve işlemleri ile ilgili olarak;
a) Başkanlığın maruz kaldığı riskleri ve bunlara ilişkin kontrolleri dikkate alarak, denetim çalışmalarında öncelik verilecek alanların, dikkate alınacak ayrıntıların ve denetimin sıklığının belirlenmesine yönelik olarak, her yıl itibariyle risk değerlendirmesi yapmak.
b) Dönemsel ve riske dayalı iç denetim faaliyetleri çerçevesinde, iç denetim plan ve programları hazırlamak, çalışma planları aracılığıyla icra etmek.
c) İç kontrol ve risk yönetimi sistemlerinin yeterliliğini ve etkinliğini değerlendirmek.
ç) Dönemsel ve riske dayalı denetimler haricinde, Başkan’ın talebi üzerine, iç denetimin amacına uygun denetimler yapmak.
d) İlgili mevzuat ve bu yönergede belirtilen danışmanlık faaliyetlerini yürütmek.
Birim başkanının görevlendirilmesi
(1) Birim Başkanı, Başkan tarafından iç denetçiler arasından görevlendirilir ve bu görevlendirme Kurula bildirilir.
Birim başkanının görev, yetki ve sorumlulukları
(1) Birim Başkanı, iç denetçi sıfat ve yetkisine sahiptir. Birim Başkanı iç denetim faaliyetinin bağımsız ve tarafsız olarak, mevzuata, standartlara ve rehberlere uygun bir şekilde yürütülmesinden sorumlu olup görevleri aşağıda gösterilmiştir.
a) İç Denetim Birimi Başkanlığının 8. maddede belirtilen görevlerini yürütmek, idarenin hedeflerine uygun olarak iç denetimin önceliklerini belirleyen risk esaslı iç denetim plan ve programları hazırlamak, onaylanmak üzere Başkan’a sunmak.
b) Başkan’ın olurları üzerine iç denetçiler arasında sertifika derecelerine uygun olarak görevlendirilmelerini sağlamak, iç denetim faaliyetlerini gözetlemek, denetim, politika, program, süreç ve uygulamalarını izlemek ve yönlendirmek.