Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, denizyoluyla taşınan tehlikeli yüklerle ilgili eğitim seminerlerinin konu başlıklarını, sürelerini ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, denizyoluyla taşınan tehlikeli yüklerle ilgili faaliyetlerde bulunulan tesislerde görev alan kişilere verilecek eğitimleri, bu eğitimleri verecek olan eğitim kuruluşlarını ve işletmeleri, eğiticileri ve eğitim seminerlerinin içeriğini kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 22 Ocak 2016 tarihli ve 29601 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Denizyoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Uluslararası Kod Kapsamında Eğitim ve Yetkilendirme Yönetmeliği’nin 5 inci maddesinin ikinci fıkrası ile 21 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönerge’de yer alan;
a) Bakanlık: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını,
b) CTU Kod: Yük Taşıma Birimlerinin Paketlenmesi için Uygulama Kodunu,
c) Eğitim kuruluşu: Yönetmelik kapsamında üçüncü şahıslara eğitim vermek üzere İdare tarafından yetkilendirilen kuruluşu,
ç) IMDG Kod: Denizyoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Uluslararası Kodu,
d) İdare: Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğünü,
e) Yönetmelik: Denizyoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Uluslararası Kod Kapsamında Eğitim ve Yetkilendirme Yönetmeliğini
ifade eder.
(2) Bu Yönerge’de yer alan ancak bu maddede yer almayan diğer terimler için ilgili ulusal ve taraf olduğumuz uluslararası mevzuatta belirtilen tanımlar esas alınır.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Hususlar
Eğitim seminerine katılacaklar
(1) IMDG Kod kapsamındaki tehlikeli yükleri paketli olarak elleçleyen veya bu yükleri sıvı dökme olarak elleçleyerek tesislerindeki kara taşıtı yükleme istasyonundan kara tankerlerine yükleyen kıyı tesisleri, bu elleçleme operasyonlarını planlayan ve gerçekleştiren personeline, eğitim vermekle veya eğitim kuruluşundan eğitim aldırmakla yükümlüdür. Kıyı tesislerinin alacağı eğitimler, icra edilen faaliyetlere göre aşağıda belirtilmektedir.
a) Konteyner elleçlemesi yapan kıyı tesisleri Ek’teki tablonun 9 numaralı satırındaki göreve ait eğitimi vermekle veya eğitim kuruluşundan aldırmakla yükümlüdür.
b) Konteyner iç yüklemesi yapan kıyı tesisleri, bu operasyonda görev alan personeline, Ek’teki tablonun 4 numaralı satırındaki göreve ait eğitimi vermekle veya eğitim kuruluşundan aldırmakla yükümlüdür.
c) Kıyı tesislerinde, konteyner elleçlemesi ile birlikte konteyner iç yüklemesinde de görev alan personele, bu maddenin birinci ve ikinci fıkrasındaki eğitimler birleştirilerek Ek’teki tablonun 13 numaralı satırındaki eğitim verilebilir.
ç) IMDG Kod kapsamındaki tehlikeli yükleri sıvı dökme olarak elleçleyerek tesislerindeki kara taşıtı yükleme istasyonundan kara tankerlerine yükleyen kıyı tesisleri; bu operasyonda görev alan personeline, Ek’teki tablonun 3 numaralı satırındaki göreve ait eğitimi vermekle veya eğitim kuruluşundan aldırmakla yükümlüdür.
d) Bu fıkra kapsamında kendi personeline eğitim verecek tesislerin, İdareden eğitim vermek üzere yetki almış işletme olması zorunludur.
(2) Konteyner iç yüklemesi yapan ve İdareden, Dolu Konteyner Brüt Ağırlık Tespiti Yetki Belgesi alan tartı aleti operatörleri, bu işlemi gerçekleştiren personeline, CTU Kod eğitmeni bulunan eğitim kuruluşundan, tehlikeli yük elleçlemesi yapıyorsa Ek’teki tablonun 4 numaralı satırındaki göreve ait eğitimi, tehlikeli yük elleçlemesi yapmıyorsa 11 numaralı satırındaki eğitimi aldırır. Bu eğitimi alan kişiler, 5 yılda bir bu eğitimi tekrar alırlar.
(3) Deniz Ticareti Gözetim Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında paketli tehlikeli yüklere yönelik Tehlikeli Madde Deniz Gözetim Yetkilisi Belgesi almak isteyenler, görev yaptıkları işletmeler vasıtasıyla Ek’teki tablonun 10 numaralı satırındaki göreve ait eğitimi, eğitim kuruluşundan alırlar.
(4) Tarım ve Orman Bakanlığından yük taşıma birimindeki veya gemi ambarındaki yüke fumigasyon veya gazdan arındırma işlemi yapma hususunda yetki alan firmalar, bu işleri yapan personeline Ek’teki tablonun 12 numaralı satırındaki göreve ait eğitimi, fumigasyon ve gazdan arındırma eğitmeni bulunan eğitim kuruluşundan aldırır. Bu eğitimi alan kişiler, 5 yılda bir bu eğitimi tekrar alırlar.
Eğitim seminerleri
(1) Tehlikeli yüklerle ilgili faaliyetlerde bulunan kişilerin Ek’teki tabloya göre almaları gereken eğitimlerin genel içerikleri aşağıdadır.
a) Genel farkındalık eğitim semineri: Paketli tehlikeli yüklerin taşınmasındaki genel hükümlere aşina olmak için bu eğitim alınır. Bu eğitim tehlike yük sınıflarının tanımı; etiketleme, işaretleme, levhalama, paketleme, istifleme, ayırma ve uyumluluk hükümlerini, tehlikeli madde taşıma belgelerinin amacını ve içeriğini kapsar.