Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, Millî Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatı alt kademe yöneticilerine yetki tanıyarak sorumluluk duygusunu geliştirmek, üst kademelere politika oluşturmak ve karar almada zaman kazandırmak, bürokrasiyi ve kırtasiyeciliği azaltarak hizmetlerde sürat ve verimliliği artırmak için imza yetkilerinin kullanımıyla ilgili usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, Bakan, Bakan Yardımcısı, Müsteşar ve her kademedeki Bakanlık merkez teşkilatı yöneticilerinin imza yetkilerinin kullanımıyla ilgili usul ve esasları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 25/08/2011 tarihli ve 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Bakan: Millî Eğitim Bakanını,
b) Bakan Yardımcısı: Milli Eğitim Bakan Yardımcısını,
c) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
ç) Birim: Bakanlık hizmet birimleri ile Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığını,
d) Birim amiri: Bakanlık birimlerinin en üst yöneticisini,
e) Daire başkanı: Bakanlık birimlerinin daire başkanlarını,
f) Müsteşar: Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarını,
g) Müsteşar Yardımcısı: Milli Eğitim Bakanlığı müsteşar yardımcılarını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Usul ve Esaslar
Usul ve esaslar
(1) Bu Yönergenin uygulanmasında aşağıdaki usul ve esaslar göz önünde bulundurulur:
a) Bakan tarafından kendilerine devredilen imza yetkisi kullanılırken Bakanlık dışına gönderilen yazışmalarda "Bakan a." ibaresi kullanılır. Bakanlık birimleri arasında yapılan yazışmalarda bu ibare kullanılmaz.
b) İmza yetkisinin kullanılmasında, hitap edilen makam dikkate alınır.
c) Kendilerine imza yetkisi devredilen her kademedeki yönetici, üst kademe yöneticilerinin bilgilendirilmesi gereken durumlarda imzalamadan önce bilgi vermekle yükümlüdür.
ç) Yazılar, 15/12/2014 tarihli ve 2014/7074 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Resmî Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak hazırlanır.
d) Yetkilinin izin, hastalık, geçici görev gibi nedenlerle bulunmadığı hâllerde, vekili imza yetkisini kullanır. Yetkiliye, yapılan iş ve işlemlerle ilgili bilgi verilir.
e) Birden fazla birimi ilgilendiren veya görüş alınmasını gerektiren yazılarda, sadece koordine edilen birim amirlerinin parafı bulunur.
f) Mevzuatla münhasıran verilen yetki devredilemez.
g) Yazıların asgari sayıda parafla hazırlanması ve yazıyı ilk hazırlayanın parafının bulunması esastır. Ancak, paraf sayısı koordine paraflar hariç hiçbir şekilde beşi geçmeyecektir.
ğ) Birim amirleri, birimlerince yürütülen bütün iş ve işlemlerden sorumludur.
h) Her kademedeki Bakanlık yöneticilerinin sınırlarını yazılı olarak açıkça belirlemek koşuluyla yetkilerinden bir kısmını alt kademe yöneticilerine devretmesi esastır. Yetki devri, yetkiyi devreden amirin sorumluluğunu kaldırmaz. Ancak devir yoluyla elde edilen yetki alt kademelere devredilemez.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İmza Yetkileri
Bakan tarafından imzalanacak yazılar
(1) Bakan tarafından imzalanacak yazılar aşağıda belirtilmiştir:
a) Cumhurbaşkanlığına, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Başbakanlığa, yüksek yargı organlarına, Genelkurmay Başkanlığına, Türkiye Büyük Millet Meclisi siyasi parti grup başkanlıklarına, siyasi parti genel başkanlarına, Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyon başkanlıklarına ve milletvekillerine görüş bildiren, karar veya teklif niteliğindeki yazılar.
b) Ortaöğretim kurumlarının nevi değişikliğine ait onay yazıları.
c) Bakanlığın politikasını, ilke ve kararlarını oluşturan yazılarla, mevzuat gereği bizzat Bakan tarafından imzalanması öngörülen yazılar.
Bakan Yardımcısı tarafından imzalanacak yazılar
(1) Bakan Yardımcısı tarafından imzalanacak yazılar aşağıda belirtilmiştir:
a) İl millî eğitim müdür yardımcılarının atamaya ilişkin onayları.
b) İlçe millî eğitim müdürlerinin atamaya ilişkin onayları.
Müsteşar tarafından imzalanacak yazılar
(1) Müsteşar tarafından imzalanacak yazılar aşağıda belirtilmiştir:
a) Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Başbakanlığa, yüksek yargı organlarına, Genelkurmay Başkanlığına, Türkiye Büyük Millet Meclisi siyasi parti grup başkanlıklarına, Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyon başkanlıklarına ve milletvekillerine yazılan ve teklif içermeyen bilgi mahiyetindeki yazılar ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği ve Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığına yazılan yazılar.
b) Mevzuat gereği Müsteşar tarafından imzalanması öngörülen yazılar.