Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
1. AMAÇ:
Bu prosedürün amacı, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin işyeri tehlike sınıflarının belirlenmesinde görevli komisyonun hızlı, etkin ve verimli çalışmasını sağlamaktır.
2. KAPSAM:
Bu prosedür, 26.12.2012 tarihli ve 28509 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve NACE Rev.2 Altılı Ekonomik Faaliyet Sınıflamasına göre hazırlanmış İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde yer alan tehlike sınıflarının belirlenmesi ve yapılan itirazların değerlendirilmesi ile ilgili işlemleri kapsar.
3. TANIMLAR ve KISALTMALAR:
Tescil Kodu / İşkolu Kodu: İşyeri SGK sicil numarasının en başından 2., 3., 4. ve 5. rakamını,
Faaliyet Kodu: Güncel NACE Rev.2 Altılı Ekonomik Faaliyet Sınıflamasında yer alan ve altı hane ile ifade edilen numara ve tanımını,
Tehlike Sınıfı: İşyeri tescilinin doğru olduğu dörtlü kodlar için tehlike sınıfı, işyerinin esas faaliyetini tanımlayan, tescil kodu /iş kolu kodunun altındaki altılı faaliyet kodunun karşısındaki tehlike sınıfını,
Tebliğ: Yürürlükte olan İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği’ni,
Komisyon: İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıflarını belirlemeye yetkili komisyonu,
Başvuru Formu: Tehlike Sınıfı Değişikliğine İlişkin Başvuru Formunu,
Bakanlık: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı,
Genel Müdürlük: İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nü,
Sekretarya: İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Mevzuat İşleri Daire Başkanlığı’nı,
SGK: Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nı
TÜİK: Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı’nı,
NACE: NACE (Nomenclature statistique des Activités économiques dans la Communauté Européenne) Avrupa Birliği´nce 1970´den beri geliştirilen ekonomik faaliyetlerin çeşitli istatistiki sınıflama. “Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması” ifadesinin Fransızcasının ilk harflerinden oluşturulmuş kısaltma ismini,
Sınıflama: Güncel NACE Rev.2 Altılı Ekonomik Faaliyet Sınıflamasını,
NACE Altılı Komisyonu: Takvim yılına ait veya güncel NACE Rev.2 Altılı Ekonomik Faaliyet Sınıflamasına ekleme / çıkarma/ tanım değişikliği/yeni kod açılmasına ilişkin faaliyetlerini TÜİK Başkanlığında gerçekleştirmeye yetkili Güncelleme Komisyonu’nu ifade eder.
Asıl İş ve Asıl İşin Tayini: Mal veya hizmet üretiminin esasını oluşturan iştir. Asıl işin tayininde tereddüde düşülmesi halinde işyerinin kuruluş amacına bakılır. İşyerinde birden fazla asıl iş tanımına uygun faaliyetin yürütülmesi halinde, bu işlerden tehlike sınıfı yüksek olan iş asıl işin belirlenmesinde esas alınır. 6331 sayılı Kanunun 3. Maddesinde tanımlanan işyerlerinde yapılan asıl işin yanında veya asıl işin devamı niteliğinde olmak koşuluyla faaliyet alanının genişletilmesi halinde de yine o işyerinin kuruluş amacına bakılır.
4. İLGİLİ DOKÜMAN:
NACE Rev.2 Dörtlü Ekonomik Faaliyet Sınıflaması
NACE Rev.2 Altılı Ekonomik Faaliyet Sınıflaması (güncel)
5. MÜRACAATLAR
5.1. İşyerleri, Tehlike Sınıflarına ilişkin talepleri bağlı oldukları üst işveren kuruluşları (TİSK, TOBB, TESK, Kamu-İş) aracılığıyla gerçekleştirirler. Üst İşveren kuruluşları, başvurularla ilgili kendi iç uygulamalarını belirleyip kendi alt birimlerine yazılı olarak duyururlar.
5.2. Kamu görevlileri veya işçi sendikalarından gelecek talepler, ilgili Konfederasyonlar tarafından Genel Müdürlüğe gönderilir.
5.3. Tehlike sınıflarına ilişkin talepler hangi sektörü ilgilendiriyorsa, üst işveren kuruluşları ilgili sektör temsilcilerinin Komisyon toplantısına katılımını sağlar. Kamu görevlilerinin itirazı halinde Genel Müdürlük ilgili Kamu işveren tarafının temsilcilerinin Komisyon toplantısına katılımını sağlar.
6. UYGULAMA:
6.1. Komisyon Toplantı Gündeminin Oluşturulması
6.1.1. Tehlike sınıfına itirazlar ile ilgili başvurular, ilgili komisyon üyesi kurum / kuruluşlar vasıtası ile Genel Müdürlüğe Ek-1’de yer alan “Başvuru Formu” doldurularak yapılır. Komisyon üyesi kurum / kuruluşlar başvuruları yaparken kendilerine gelen taleplerden inceledikleri ve uygun buldukları itirazları her ayın ilk haftası içinde Genel Müdürlüğe iletmekle yükümlüdür. Başvuru formları talebi alan Komisyon üyesi Kurum/ Kuruluş tarafından incelenir. Gerekçesi dayanaksız olan başvurular Genel Müdürlüğe gönderilmez.
Genel Müdürlükçe incelenen taleplerden gündeme alınmayacak olanlar elektronik posta ile ve yazılı olarak Komisyon üyelerine bildirilecektir.
6.1.2. Toplantı tarihinden en geç 30 gün öncesine kadar gönderilen ve Bakanlık / Genel Müdürlük evrak birimince kaydı alınmış başvurular toplantı gündemine alınır. Takip eden 1 (bir) hafta içerisinde toplantı gündemi, gündeme alınmayan taleplerle birlikte sekretarya tarafından komisyon üyelerine iletilir.
6.2. Tehlike Sınıfına Yapılan İtirazın Değerlendirilmesine İlişkin Esaslar: