Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Kitle Fonlaması Sistemi (KFS) uygulamaları, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (Kurul) “Kitle Fonlaması Tebliği” (Tebliğ) düzenlemeleri çerçevesinde belirlenmiştir. Bu kapsamda, Tebliğin öngördüğü işlem ve prosedürlere ilişkin MKK uygulamalarını açıklayan iş ve işlem kurallarına bu Yönergede yer verilmiştir.
A. GENEL İLKELER
1. KFS; girişimci/girişim şirketlerinin kampanyalarında, platformlar tarafından yürütülecek süreçler kapsamında Tebliğ ile kapsamı belirlenmiş, MKK nezdinde yapılacak tanımlamalar ve kontrol süreçlerinin gerçekleştirileceği elektronik alt yapıyı ifade eder.
2. Platformların KFS’de gerçekleştirecekleri işlemlerin elektronik ortamda sistem entegrasyonu ile yürütülmesi esastır.
Platform, MKK Üyelik Başvuru Formu’nu yetkili kişilerce imzalı olarak MKK’ya iletir. Platformların entegrasyonu, MKK tarafından düzenlenen “KFS Teknik Entegrasyon Bilgileri” dokümanına uygunluğunun tespiti üzerine gerçekleşir. Entegrasyon testlerinin tamamlanması sonrasında, Platformun yazılı talebi üzerine taraflarca Kitle Fonlaması Sözleşmesi imzalanarak, Platforma entegrasyon beyan yazısı düzenlenir.
3. Entegrasyon öncesinde yapılacak testlerin içeriği ve kapsamı MKK tarafından hazırlanan “Entegrasyon Test Yordamı" belgesinde düzenlenir.
4. Platformların girişimci/girişim şirketi ve üyelerden isteyecekleri bilgi ve belgelerde, MKK düzenlemelerinin gerektirdiği asgari şartlar dikkate alınır.
5. MKK tarafından KFS’de gerçekleştirilen işlemler ile ilgili olarak platformlara elektronik ortamda bilgilendirme mesajları üretilebilir.
6. KFS’de platformlar tarafından gerçekleştirilecek tüm tanımlama, sorgu ve işlemler, entegrasyon aracılığı ile iletilecek mesajlarla sağlanır. İşlemlere ilişkin mesaj yapıları, MKK tarafından platformlar ile paylaşılır.
7. KFS nezdinde gerçekleştirilmiş tüm kayıtlara ilişkin bilgilerin, düzenleyici denetleyici kurumlar ve üçüncü kişiler ile paylaşılmasında Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili mevzuata uygunluk şartları gözetilir.
8. KFS, resmi tatil ve hafta sonları da dahil olmak üzere 7/24 çalışma prensibi ile hizmet vermektedir. MKK tarafından gerekli görülen hallerde önceden duyurulmak sureti ile sistem çalışma saatlerinde düzenleme yapılabilir.
9. Mücbir sebeplerle platformlar tarafından KFS’ye iletilemeyen bildirimler için, ilgili platformun bildirimlerini geçici bir süre için olmak kaydıyla elektronik yöntem dışında bir yöntemle yapmasına MKK tarafından izin verilebilir. Bu durumda uygulanacak yöntem ilgili platforma bildirilir.
B. PLATFORMLARIN VE PROJELERİN SİSTEME TANIMLANMASI
1. Platformların KFS’de tanımlanması; Platformu temsile yetkili kişiler tarafından imzalanan SPK listeye alınma yazısı ve KFS ücret dekontunun iletilmesi sonrasında gerçekleştirilir.
2. KFS’de tanımlanacak platformlar için MKK tarafından platform kodu belirlenir ve platform tarafından da aynı kodun kullanılması amacıyla Platforma bildirilir.
3. KFS’de tanımlanacak Platformların, üyelerine https protokolü ve tr uzantılı domain üzerinden hizmet vermeleri gerekir.
4. KFS’de bir Platform için birden fazla emanet yetkilisi tanımlanamaz. Platformların emanet yetkililerini değiştirmek istemeleri halinde, Platformun KFS’de devam eden bir kampanyasının bulunmuyor olması gerekir.
5. Platformların emanet yetkilisini değiştirmeleri durumunda MKK ile entegrasyon testlerini yeniden başarılı olarak tamamlamaları gerekir.
6. Platform işlemlerinin emanet yetkilisi tarafından yerine getirileceği durumlarda, MKK’ya yapılan yazılı bildirim sonrası emanet yetkilisi tarafından da MKK entegrasyonu sağlanarak testlerin başarılı olarak sonuçlandırılması gerekir.
7. Platformlar, yatırım komitesi tarafından onaylanan girişimci/girişim şirketi’nin projelerini, proje bilgi formuna uygun olarak tanımlama mesajı ile KFS’ye ileterek tanımlarlar.
8. Proje tanımlama mesajında; platform kodu, proje adı, proje kısa tanımı, fon toplama türü, fonlanacak nominal tutar, toplanacak kitle fon tutarı, ek fon toplama oranı, nitelikli yatırımcı fonlama oranı, imtiyaz bilgisi, kampanya başlangıç tarihi, kampanya bitiş tarihi, fazla fon toplama bilgisi, girişimci TCKN/VKN, girişimci ad soyad/unvan, girişimci telefon no, girişimci e-posta bilgileri yer alır.
KFS’de tanımlanacak projeler için, proje katılımcısı olarak birden fazla girişimci bulunması durumunda, düzenlemeden kaynaklanan girişimci limit kontrollerinin yapılmasını teminen platform tarafından bir adet “lider girişimci” bildirilmesi gerekir. Diğer proje katılımcıları “katılımcı girişimci” olarak sisteme kaydedilir.
9. Proje için KFS’de tanımlanan lider girişimci proje süresince değiştirilemez. Lider girişimcinin mücbir sebepler ile ayrılması durumunda devam eden projeye ait fonlar üyelere iade edilerek proje, platform tarafından iptal edilir.