Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amaç
(1) Bu yönergenin amacı, genç kuşaklara, milli kültürümüzün ve sanatımızın ayrılmaz bir parçası olan Türk müziğini, senfonik müziği, çok sesli müziği ve Türk halk oyunlarını en doğru şekilde aktarmak, sevdirmek, yaşatmak, düşüncesi ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne bağlı sanat kurumları bünyesinde faaliyet gösteren Amatör Koro ve Toplulukların çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne bağlı sanat kurumları bünyesinde faaliyet gösteren Amatör Koro ve Toplulukların faaliyete geçmesi ve çalışmalarına ilişkin usul ve esaslar ile ilgili hükümleri kapsar.
Dayanak
(1) 16/04/2003 tarihli ve 4848 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 8 inci maddesinin (a) ve (d) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Bakanlık: Kültür ve Turizm Bakanlığını,
b) Bakan: Kültür ve Turizm Bakanını,
c) Genel Müdürlük: Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünü,
ç) Genel Müdür: Güzel Sanatlar Genel Müdürünü,
d) Sanat Kurumu: Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne bağlı Devlet Koroları ve Toplulukları ile Devlet Senfoni Orkestralarını,
e) Amatör Koro ve Topluluklar: Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne bağlı Sanat Kurumları bünyesinde faaliyet gösteren Amatör Koro ve Toplulukları,
f) Kursiyer: Amatör Koro ve Topluluk sınavlarını kazanarak faaliyetlerine devam eden üyeleri,
g) Yetkili Kurul : Devlet Senfoni Orkestralarında Yönetim Kurulu, Devlet Koroları ve Topluluklarında Sanat Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Amatör Koro ve Toplulukların Faaliyetleri
Faaliyete geçme
(1) Amatör Koro ve Topluluk, ilgili Sanat Kurumunun Yetkili Kurul kararı, Genel Müdürün teklifi ve Bakan Onayı ile faaliyete geçer.
(2) Amatör Koro ve Topluluklara katılacak kursiyerlerin yaş grubu Yetkili Kurul tarafından belirlenir ve Genel Müdürlük onayına sunulur.
Amatör koro ve topluluk sorumlusu şef ve sanat yönetmeni
(1) Amatör Koro ve Topluluğun sanatsal faaliyetlerinden sorumlu Şefi veya Sanat Yönetmeni, Yetkili Kurul Kararı ve Genel Müdürlük onayı ile ilgili Sanat Kurumunda görevli sanatçılar arasından görevlendirilir.
(2)) Amatör Koro ve Topluluk sorumlu Şefi veya Sanat Yönetmeni, çalışma, prova, konser ve gösterilerin tam bir disiplin içinde ve verimli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, Amatör Koro ve Topluluğun sanatsal düzeyini yükseltmek için gerekli her türlü çalışmayı, ek prova, grup çalışması yapmakla görevli ve yetkilidir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Amatör Koro ve Topluluğa Katılım Şartları
Sınav
(1) Amatör Koro ve Topluluklara sınav ile katılımcı alınır.
(2) Sınav, Yetkili Kurulun teklifi ve Genel Müdürlüğün onayı doğrultusunda yapılır.
(3) Sınav, Yetkili Kurulca ilgili Sanat Kurumunda görevli sanatçılar arasından oluşturulan Sınav Komisyonu tarafından yapılır.
(3) Sınav, sınav tarihinden en az on beş gün önce Bakanlığın elektronik ağ adresinde ve Sanat Kurumu ilan panosunda asılacak ilan ile duyurulur. Sınav ilanında; alınacak katılımcı sayısı, branşı, genel ve özel şartlar, müracaat yeri, en son müracaat tarihi, sınavların yapılacağı yer ve sınav tarihi belirtilir.
(4) Sınav Komisyonunda başarılı bulunan adaylar, Amatör Koro ve Topluluğun faaliyetlerine katılmaya hak kazanır.
Sınavların şekli
(1) Sınavların düzenli bir şekilde yürütülmesinden Sınav Komisyonu sorumludur.
(2) Sınav usulü önceden (mülakat şekli ve kaç eleme olacağı gibi) Sınav Komisyonunca belirlenecek şekil ve usulde yapılır.
(3) Sınavlar tek aşamalı yapılabileceği gibi birden fazla aşamalı da yapılabilir. Sınavlarda 100 tavan puan üzerinden puanlama yapılır. Sınavlara katılanların nihaî başarı puanları, Sınav Kurulu üyelerinin sınavda ayrı ayrı verdikleri puanların aritmetik ortalaması alınmak suretiyle tespit edilir. Sınavlarda adaylar başarı sırasına göre en yüksek puandan sıralamaya göre tespit edilir. Puanların eşit olması halinde yaşı küçük olan aday seçilir.
(4) Sınavı kazanan adaylar Bakanlığın elektronik ağ adresinde ve Sanat Kurumu ilan panosunda asılacak ilan ile duyurulur.
(5) Sınavı kazananlar sınav ilanında belirtilen sayıdan fazla ise, diğerleri yedek olur ve yedekler aldıkları notlara göre yedek sırası belirlenir. Asil adayların herhangi bir sebeple Amatör Koro ve Topluluğa kaydını yaptırmaması halinde yedek sıralamasına göre yedek üyeler çağrılır.
(6) Sınavlarda kopya çekenler veya kopya çekmeye teşebbüs edenler hakkında tutanak düzenlenerek ilgilinin sınavı geçersiz sayılır.
Sınav sonuçları
(1) Sınavda başarılı bulunan aday,Amatör Koro ve ya Topluluğun çalışmalarına katılmaya hak kazanır. Sınav sonuçları sadece başvurduğu Sanat Kurumunda geçerlidir.