Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı; imzaya yetkili makamları belirlemek; yetki kullanımım belli ilke ve usullere bağlamak, alt kademedeki yöneticilere yetki tanıyarak sorumluluk duygusunu geliştirmek; üst makamlara politika belirleme ve önemli konularda düşünme, daha sağlıklı karar almak için zaman kazandırmak, bürokratik işlemleri kısaltarak hizmetlerde sürat ve verimliliği sağlamaktır.
Kapsam
(1) Bu Yönerge; Bakan, Bakan Yardımcısı, Müsteşar, Müsteşar Yardımcıları ve Birim Amirleri ile daha alt kademelerdeki yöneticilerin, Bakanlığın hizmet ve faaliyetlerine ait imza yetkilerini ve bu yetkilerin tam ve etkili olarak kullanılmasına ilişkin ilke ve usulleri kapsar.
Yasal Dayanak
(1) Bu Yönerge, 4848 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 28'inci maddesi uyarınca hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
Bakanlık: Kültür ve Turizm Bakanlığını,
Bakan: Kültür ve Turizm Bakanını,
Müsteşar: Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarını,
Müsteşar Yardımcısı: Görev dağılımında birimin bağlı olduğu ilgili Müsteşar Yardımcısını,
Birim: Bakanlık merkez teşkilâtındaki ana hizmet, danışma, denetim ve yardımcı hizmet birimleri ile bağlı kuruluşları,
Birim Amiri: Birimlerin yöneticilerini,
Daire Başkanı (Diğer): Birimlerde görevli daire başkanlarını,
İfade eder.
Genel Esaslar
(1) İmza yetkilerinin sorumlulukla dengeli, tam ve doğru olarak kullanılmasına ilişkin genel esaslar şunlardır:
a) İmza ve Onay Yetkilileri; Bakan, Bakan Yardımcısı, Müsteşar, Müsteşar Yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, I. Hukuk Müşaviri, Strateji Geliştirme Başkanı, İç Denetim Birimi Başkanı, Genel Müdürler, Milli Kütüphane Başkanı, Bakanlık Müşavirleri, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri, Özel Kalem Müdürü, Genel Müdür Yardımcıları, Milli Kütüphane Başkan Yardımcısı, Müstakil Daire Başkanları, Bağlı Daire Başkanları, Hukuk Müşavirleri, Avukatlar ve Şube Müdürleridir.
b) Bakan, Müsteşar, Müsteşar Yardımcıları ve Birim Amirleri, sınırlarını yazılı olarak ve açıkça belirlemek şartıyla yetkilerinden bir kısmını astlarına devredebilir. Yetki devri, devreden amirin sorumluluğunu kaldırmaz. Yetki devri bir üst amirin onayına tabidir.
c) Yetki devrine göre “Bakan Adına” imza yetkisi alanlarca, bu yetkiye dayanılarak imzalanacak yazılarda ve kurumlar arası tüm yazışmalarda “Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
d) Bu Yönergeyle, astlara devredilen yetkilerden tamamının veya bir kısmının Bakan tarafından kullanılması, daha aşağı kademelerde görevli yöneticilere devredilmesi veya geri alınması Bakan’ın tasarrufundadır. Bu gibi işlemlerden süreklilik arz edenler, Bakan Onayına bağlanarak duyurulur.
e) İmza yetkisi verilen yöneticiler yetkilerini görev, hizmet ve sorumluluklarının gereği olarak dikkat ve özenle kullanır.
f) İmza yetkisine sahip yöneticiler, yetki alanlarına giren çok önemli konular ile Bakanlık politikasını ilgilendiren ilke ve karar niteliği taşıyan hususlarda, imzadan önce veya işlem safhasında üst makamlara, varsa seçenekli önerilerle birlikte bilgi sunarak, bu makamların görüş ve emirlerine göre hareket eder.
g) Bütün işlemler ve yazışmalar, Bakanlık Teşkilatındaki ilgili hiyerarşik kademelerden, görevli ve sorumlu personelin imzası veya parafı alınarak üst makamların imza ve onayına sunulur.
h) Bakan Yardımcısı, Bakan tarafından verilen görevler çerçevesinde belirlenen yetkileri kullanır.
i) İl Kültür ve Turizm Müdürlerinin imza yetkileri, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu hükümleri çerçevesinde valiliklerce belirlenir, müdürlüklerle ilgili yazışmalar valilik kanalıyla yapılır.
j) Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğü ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı özel yasalarına ve ikincil mevzuatlarına göre; Teftiş Kurulu Başkanlığı ise ilgili mevzuatına göre Bakan’dan alınacak yetki çerçevesinde yetkilerini kullanır ve yazışmalarını yürütür.
k) Bakanlık içi yazışmalarda, yetki devrine göre Birim Amiri adına imzalanacak yazılarda, “Genel Müdür Adına, Başkan Adına” yetki kullanıldığı belirtilmek üzere kısaltmalar “Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre yapılır.
l) Birimler, Bakanlığın muhatap veya taraf olduğu her türlü dava, icra takibi ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun çerçevesinde uygulanan hacizler ile Cumhuriyet Savcılığı, Mahkeme ve İcra Daireleriyle yazışmalarını Hukuk Müşavirliği aracılığıyla yapar. Bakanlığımızın taraf olmadığı davalarda ilgili makamların bilgi ve belge talepleriyle ilgili yazışmalar ise Hukuk Müşavirliği bilgilendirilmek şartıyla Birimler tarafından yapılır.