Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
KISIM 1
GENEL HÜKÜMLER
Amaç
Bu Yönerge T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı (Bundan böyle Bakanlık olarak geçecektir) Personeline, çalışma günlerinde öğle yemeği verilmesine ilişkin prensip usul ve işlemler ile gerekli malzemenin satın alınmasında ilgili mevzuata uyulması, sağlık kurallarına uygun olarak saklanması, kullanılması ve bunlarla ilgili mali işlerin yürütülmesi, yemekhane yönetimi ile diğer görevlilerin, görev ve sorumluluklarını belirlemektir.
Dayanak
Bu yönerge 11/12/1986 tarih ve 19308 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan "Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği" hükümleri gereğince hazırlanmıştır.
Kapsam
Bu yönerge hükümleri dahilinde Bakanlık Merkez Binası bünyesinde ve gerektiğinde mevcuttan diğer ek binaların yemekhanesinde verilecek öğle yemeğinden;
a) Bakanlık Merkez Teşkilatında çalışan ve Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğine göre yiyecek yardımından istifade eden 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memurlar ve beraberindeki misafirler
b) Bakanlığa bağlı sözleşmeli eleman statüsünde çalışan personel
c) Bakanlık bünyesinde çalışan, temizlik, özel güvenlik vb. personel (yapılan bir anlaşma ile) yararlanır.
d) Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği kapsamında olmayan kurum personeli ve kuruma hizmet veren diğer personel yemek maliyetinin tamamını ödemek kaydıyla yemekhane hizmetlerinden yararlanır.
KISIM 2
ESAS HÜKÜMLER
BÖLÜM I
YEMEK SERVİSİ HİZMETLERİ İLE İLGİLİ GENEL ESASLAR AŞAĞIDA BELİRTİLMİŞTİR
a) Bakanlıkta görevli personele yiyecek yardımı, yemek verme şeklinde yapılır. Nakit bir ödemede bulunulmaz. Bir günlük yemek ücreti, Maliye Bakanlığının tebliğinde belirtilen miktardan az olmamak kaydıyla Makamca onaylanmış Yönetim Kurulu Kararı ile belirlenir ve yemek yiyen personelden yemek ücretleri aylık peşin olarak, yemek kartı karşılığı tahsil edilir. Yemekhanede görev yapan personelden yemek ücreti alınmaz.
b) Yemek Kartı olmayan personel ile misafirlerden alınacak yemek ücreti, Yönetim Kurulunun tespit edeceği fiyat üzerinden ve belirleyeceği şekilde alınır.
c) Yemek servisi hizmetlerinin eksiksiz yürütülebilmesi amacıyla yemekhanede kullanılmasında zaruret bulunan ve demirbaş malzeme kapsamına girmeyen mal ve malzemelerin alımı ile kırılan, bozulan. eskiyen ve zayi olan malzemelerin alımı veya tamiri için gerekli ödemeler yiyecek yardımı ödeneğinden veya bunun nemasından Yönetim Kurulu Kararı ile yapılır.
d) Yemek servisi hizmetleri ile ilgili olarak mutfak ve serviste çalışan personelin hizmet kalitesini yükseltmek ve görevleriyle ilgili ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla alınacak olan iş elbisesi, önlük, kep, çizme, iş ayakkabısı vb. mal ve malzemelerin bedelleri yiyecek yardımı ödeneği veya bunun nemasından Yönetim Kurulu Kararı ile ödenir.
e) Yemek Dağıtımı self servis usulü ile eşit şekilde yapılır. Yemek yiyen bütün personel buna uymak zorundadır. Ancak servis usulü ile yemek yiyecek personel Makam Onayı ile tespit edilir. Yemek servisi her gün saat 12:30 ve 13:30 saatleri arasında yapılır. Ancak Makamın yazılı talimatıyla yemek saatleri dışında yemek servisi yapılabilir.
f) Yemek kartlarının kullanımı süresince, üst üste 3 (üç) günden az olmamak ve önceden belgelemek suretiyle personelden izinli, raporlu veya geçici görevli bulunanların yemek yedikleri günlere ait yemek paraları yemek kartlarının iptalleri belirlenerek kendilerine iade olarak ödenir veya bir sonraki aylık yemek bedelinden düşülür.
Yemekhane hizmetleri idaresi
Yemekhane Yönetim Kurulu
a) Teşekkülü: Yemekhane Yönetim Kurulu, idare ve Mali işler Daire Başkanının teklifi ve Makam Oluru ile Merkez Teşkilatında görev yapan en az üç ( 3 ) Şube Müdürü veya Daire Başkanından oluşur. Yönetim Kurulu Başkanı, İdari ve Mali işler Daire Başkanıdır. Kurul her Yıl ocak ayında yeniden teşekkül ettirilir.
Yönetim Kurulu Üyelerinin görev süresi bir ( 1 ) yıldır. Herhangi bir nedenle bu süre tamamlanmadan üyelikten ayrılanların yerine görevlendirilen yeni üye kalan süreyi tamamlar.Görev süresi dolan üyelerin yeniden görevlendirilmeleri mümkündür.
b) Görev ve Yetkileri
1- Yemekhane hizmetlerinin amaca uygun olarak yürütülmesi için genel prensipleri tespit etmek,
2- Mali ve idari konuları karara bağlamak ve alınan kararların uygulanmasını sağlamak,
3- Hizmetin en iyi şekilde verilmesi, yemeğin temiz, sağlıklı ve kaliteli sunulması için gerekli tedbirleri almak,
4- Malzeme alımlarının usul ve esaslarını karara bağlamak,
5- Aylık yemek listesini tasdik etmek ve uygulanmaya konulmasını sağlamak,
6- Ayda en az iki kez toplanarak yemek servisinin tüm hesap ve işlemlerini denetlemek,
7- Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulunun belirleyeceği diğer üyelerden birinin imzasıyla ödemelerin çek usulü ile yapılmasını sağlamak,