ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
Kurum: Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu
Kabul Tarihi: 03.12.2004
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 03.12.2004
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar , İlkeler ve Esaslar
Amaç
Bu Yönergenin amacı, Kurum merkez ve taşra teşkilatında uygulanan evrak kayıt ve teslim işlerini belirlenen esaslar uyarınca düzenlemek ve bu konudaki iş ve işlemlerin güvenlik içinde, hızlı olarak yürütülmesini sağlamaktır.
Bu Yönerge hükümleri Kurum merkez teşkilatı ve işletme,fabrika müdürlükleri ile Bölge Müdürlüğünün Teşekkül içi ve dışı haberleşme işlemlerini kapsar.
Dayanak
Bu Yönerge, 233 Sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile 399 Sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname ve Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Ana Statüsüne dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Bu Yönergede geçen;
a) MKE/Kurum/Teşekkül: Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatlarını,
b) Yönetim Kurulu: Teşekkül Yönetim Kurulunu,
c) Genel Müdür: Teşekkül Genel Müdürünü,
d) Merkez Teşkilatı: Teşekkül merkezindeki birimleri,
e) Taşra Teşkilatı: Teşekkül merkezi dışındaki işletme/fabrika müdürlükleri ile Bölge Müdürlüğü ile İstanbul Pazarlama Şube Müdürlüğünü,
f) Birim :Belirli hizmetleri bünyesinde toplayıp yürüten ve/veya uygulayan idari ve teknik ihtisas bölümleri,
g) Haberleşme Organı: Kurum birimlerince gerçekleştirilecek alım ve satış ihalelerinde istekliler tarafından verilecek teklif zarflarının göreceği işleme ilişkin ilgili iç mevzuatta mevcut düzenlemeler saklı kalmak şartıyla, Kurumun tüm haberleşme işlemlerini yürüten; Merkez teşkilatında İdari Hizmetler Dairesi Başkanlığı İdari Hizmetler Şubesi Müdürlüğü, İşletme/Fabrikalarda İdari İşler Müdürlüklerine bağlı Haberleşme ve Arşiv birimlerini/şefliklerini, İstanbul Pazarlama Şubesi Müdürlüğünde de Haberleşme ve Arşiv Şefliğini,
h) Haberleşme Servisi: Evrak kayıt ve dosyalama işleri ile görevli birimleri,
ifade eder.
İlkeler
Haberleşme işlemlerinin karlılık prensipleri ve rasyonel çalışma metodlarına göre yürütülmesini sağlamak ve evrak akışı sırasında uygulanacak kuralları belirlemektir.
Sorumluluk, Kontrol ve Rapor Verme Esasları
Bu Yönergenin uygulanmasından tüm birim amirleri, uygulamanın izlenmesinden merkez teşkilatında Sosyal ve İdari Hizmetler Dairesi Başkanlığı, taşra teşkilatında ise işletme/fabrika müdürlükleri ile Bölge Müdürlüğü, İstanbul Pazarlama Şube Müdürlüğünde de Pazarlama ve İhracat Dairesi Başkanlığı sorumludur.
Yönerge hükümlerinin gereğince uygulanıp uygulanmadığı, Teftiş Kurulu Başkanlığınca denetlenir ve gerektiğinde Genel Müdür’e sunulmak üzere rapor düzenlenir.
Değişiklik Esasları
Bu Yönergede, mevzuattaki değişiklikler, teknik gelişmeler, uygulamada ortaya çıkan noksanlıklar ve ihtiyaçlar gözönüne alınarak, Müfettişler ile Sosyal ve İdari Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Pazarlama ve İhracat Dairesi Başkanlığı, işletme ve fabrika müdürlükleri ile Bölge Müdürlüğünün Yönergenin geliştirilmesine yönelik raporlandırılmış teklifleri üzerine, Personel ve Organizasyon Dairesi Başkanlığı tarafından gerekli değişiklik işlemleri yerine getirilir.
Dağıtım ve Kullanma Esasları
Bu Yönerge gizli olmayıp Teşekkül birimlerine dağıtılır.
İKİNCİ BÖLÜM
Özel Hükümler
Haberleşme İşlemlerinin Yürütülmesi
Haberleşme İşlemleri
Merkez teşkilatında bulunan birimler arasındaki yazışmalar, kendi haberleşme servislerince, taşra teşkilatı ve Teşekkül dışı kurum/kuruluşlarla yazışmaları ise Sosyal ve İdari Hizmetler Dairesi Başkanlığı Genel Evrak ve Arşiv Şubesi Müdürlüğüne yapılır.
Taşra teşkilatında yer alan birimlerin kendi aralarındaki yazışmalar ile merkez teşkilatı ve Teşekkül dışı kurum/kuruluşlar ile yapacakları yazışmalar kendi yapıları içinde bulunan haberleşme ve arşiv servislerince yapılır.
Haberleşme İşlemlerinin Yürütülmesi
Haberleşme işlemleri aşağıda belirtildiği gibi yürütülür.
a) Gelen evrakın kabulü :Kurum içinden ve dışından, kurye , posta , özel kargo veya iş sahipleri tarafından, haberleşme organlarına getirilen hertürlü yazı,telgraf, faks, dekont, hesap fişi ve benzeri basılı evrak çalışma saatleri içinde teslim alınır. Adresleri, ekleri, tarih ve numaraları kontrol edilir. Kuruma ait olmayanlar derhal geldiği yere iade edilir.
Haberleşme organlarına uğramayan ve gelen evrak kayıt formuna kaydedilmeyen evrak hiçbir servis tarafından resen kabul edilemez.
Ancak ilgili kanunlarda evrakı kabul edecek mercileri belirlenmiş olan adli tebligat, ihbarname, vergi tebliğleri gibi evrak haberleşme organlarınca kabul edilmeyip, bu mercilere gönderilir.