Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, İlkeler, Esaslar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, MKE Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından ithal edilerek satışı yapılacak olan silahların seçimine, teminine, ithalat ve satış sonrası hizmetlerine ilişkin esasların belirlenmesidir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge hükümleri MKE Kurumu Genel Müdürlüğü ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde yurt dışından tedarik edilecek tabancalar ve yivli av tüfekleri ile bunlara ait yedek parçalarının seçimine, teminine, ithalatına ve satış sonrası hizmetlerine ait işlemleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 233 Sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Ana Statüsü, 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanun ve Bu Kanunun Uygulanmasına Yönelik 91/1779 Sayılı Yönetmelik, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen kavramlardan;
a) MKE/Kurum/Teşekkül: Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatlarını,
b) Yönetim Kurulu: Teşekkül Yönetim Kurulunu,
c) Genel Müdür: Teşekkül Genel Müdürünü,
ç) Merkez Teşkilatı: Teşekkül merkezindeki birimleri,
d) Taşra Teşkilatı: Teşekkül merkezi dışındaki işletme/fabrika müdürlüklerini,
e) Tabanca: Tam otomatik olmamak şartıyla namlu uzunluğu fişek yatağı hariç 30 cm’yi ve tüm uzunluğu 50 cm’yi geçmeyen dumanlı veya dumansız barut veya bu neviden bir patlayıcı ve itici güç ile gülle, mermi, saçma veya füze ile gaz ya da diğer nesneleri atabilen, belli bir çapta namluya uygun imal edilmiş yivli ateşli silahları,
f) Yivli Av Tüfeği: Namlu uzunluğu fişek yatağı hariç 30 cm’den fazla, uzun menzilli ve delici güce sahip sabit dipçikli tam ve yarı otomatik ateş yeteneği olmayan ve münhasıran avda veya atıcılıkta kullanılan ateşli yivli silahları,
g) Temsilci: Üretici firma ile yetkili temsilcilik anlaşması yapmış, yurt içinde yerleşik firmaları,
ğ) Konsinye: Kesin satışı daha sonra yapılmak ve bedeli satış sonrası ödenmek üzere üretici firmadan silah ithal edilmesini,
h) Teknik Şartname: İthal edilecek silahın ulusal veya uluslararası teknik standartlara göre üretilip üretilmediği ve maldan beklenen performans, çalışma şartı, kullanım yeri ve amacına uygun olup olmadığını belirlemek üzere hazırlanmış belgeyi,
ı) Yedek Parça: İthal edilecek olan silahların namlu, kapak takımı ve gövde dahil olmak üzere tüm parçalarını,
ifade eder.
İlkeler
(1) Yasadışı silah ticaretine ve kontrolsüz, aşırı silah birikimine imkan vermemek, yurtiçi silah talebini yasal yollarla, güvenli, şeffaf ve en ekonomik şekilde karşılamak ve bu süreçte yapılan tüm işlemleri istenildiğinde sunulmak üzere kayıt altına almayı sağlamaktır.
Sorumluluk, kontrol ve rapor verme esasları
(1) Bu Yönerge hükümlerinin uygulanmasından Pazarlama ve İhracat Dairesi Başkanlığı ile İkmal Dairesi Başkanlığı sorumludur.
(2) Bu Yönerge hükümlerinin gereğince uygulanıp uygulanmadığı Teftiş Kurulu Başkanlığınca denetlenir; gerektiğinde Genel Müdüre sunulmak üzere rapor düzenlenir.
(3) Müfettişler ile uygulamadan sorumlu birim amirleri gerektiğinde bu Yönergenin geliştirilmesine ilişkin olarak rapor verirler.
Değişiklik esasları
(1) Bu Yönergede, mevzuattaki değişiklikler, teknik gelişmeler, uygulamada ortaya çıkan noksanlıklar ve ihtiyaçlar göz önüne alınarak, Teftiş Kurulu Başkanlığı ile uygulamadan sorumlu Daire Başkanlıklarının Yönergenin geliştirilmesine yönelik raporlandırılmış teklifleri üzerine, İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı tarafından gerekli değişiklik işlemleri yerine getirilir.
Dağıtım ve kullanma esasları
(1) Bu Yönerge, gizli olmayıp Teşekkül birimlerine dağıtılır.
İKİNCİ BÖLÜM
Silahların Seçimi, Temini, İthalat ve Satış Sonrası Hizmet Esasları
Silahların ithalat esasları
(1) MKE web sitesinde (www.mkek.gov.tr) ilan edilen teknik şartnamelere uygun olarak yurtiçinde tabanca satışını yapmak isteyen yurtdışı üretici firma veya onun yurtiçi temsilcisi tarafından MKE Kurumuna yazılı müracaatta bulunulur.
(2) İthal edilecek silahların ülkenin Silahlı Kuvvetleri Emniyet Güçleri veya Jandarma gibi kuruluşları tarafından kullanılıyor olması tercih sebebi olacak ve durum üretici firma tarafından belgelenecektir.
(3) Yapılan müracaatın sonunda satışı istenilen silahların her bir modelinden ikişer adet bedelsiz numune MKE Kurumuna gönderilir, numune tabanca ve/veya yivli av tüfekleri teknik şartname içeriğine göre test edilir. Test masrafları ihracatçı firmaya aittir.