Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Gaye
(1) Bu Yönergenin gayesi, Meteoroloji Genel Müdürlüğü personeline yiyecek yardımı yapılmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, Meteoroloji Genel Müdürlüğü Yemekhanesinin işletilmesine ve çalışanların yemek hizmetinden yararlanmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 11/12/1986 tarihli ve 19308 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği ile 01/08/1986 tarihli ve 3254 sayılı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 22 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Denetim
(1) Yemekhane biriminin işlem ve hesapları Meteoroloji Genel Müdürlüğünün teftişe yetkili amir ve elemanları tarafından yılda bir defadan az olmamak kaydıyla denetlenir.
Yönetim Kurulu
(1) Yemekhane hizmetleri, Yemekhane Biriminin bağlı olduğu Şube Müdürü Başkanlığında, en az üç kişiden oluşan Yönetim Kurulunca yürütülür.
(2) Yönetim Kurulu, ayda en az bir defa toplanarak, yemekhanede yapılan masrafları, yemek yiyenlerin sayısını ve bir öğün ortalama yemek maliyetini inceler ve karara bağlar.
(3) Yemek hizmetlerinin; temizliğini ve usulüne uygun olup olmadığını kontrol eder.
(4) Günlük alımlar dışındaki toplu alımlara iştirak edecek üyeleri belirler.
(5) Yönetim Kurulu toplantılarında kararlar oy çokluğu ile alınır.
Harcama yetkilisi
(1) Yemekhane Biriminin yönetiminden İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı sorumludur. Yemekhane Biriminin harcama yetkilisi İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanıdır.
Görevlendirilecek personel
(1) Yemekhane biriminde; birim sorumlusu, gıda mühendisi/diyetisyen, satın alma memuru, muhasebe memuru, ambar memuru, aşçıbaşı ve aşçı ile yeteri kadar yardımcı personel istihdam edilebilir.
(2) Hizmetin gerektirdiği personel, kurum içinden veya hizmet alımı yoluyla temin edilir.
Birim sorumlusu
(1) Yemekhane birim sorumlusu, Yönetim Kurulu Başkanına karşı sorumlu olup, görevleri şunlardır ;
a) Personelin, işlerini zamanında yapmalarını sağlamak ve iş disiplinini temin etmek,
b) Gıda mühendisi/diyetisyen ve aşçıbaşı ile birlikte dengeli beslenmeye uygun haftalık yemek listesini hazırlamak,
c) Gerekli malzemenin ihtiyaç planlamasını yapmak,
ç) Günlük erzakın ambardan çıkış ve mutfağa girişini kontrol etmek,
d) Özellik arz eden gıda maddelerinin alım ve muhafazasında gerekli önlemleri almak,
e) Paraya ilişkin iş ve işlemlerin yapılmasını sağlamak,
f) Personelin temizlik ve sağlık kaidelerine itina göstermelerini sağlamak,
g) Yönetim Kurulu Başkanı tarafından verilecek diğer görevleri yürütmek.
Gıda mühendisi/diyetisyen
(1) Gıda mühendisi/diyetisyen, birim sorumlusuna karşı sorumlu olup, görevleri şunlardır ;
a) Yemek pişirilen mahallin hijyenik durumunu kontrol etmek,
b) Yemeklerin insan sağlığına uygun kaloride olmasını sağlamak,
c) Haftalık yemek listesini hazırlamak konusunda birim sorumlusuna yardımcı olmak,
ç) Birim sorumlusu tarafından verilecek diğer görevleri yürütmek.
Satın alma memuru
(1) Satın alma memuru, birim sorumlusuna karşı sorumlu olup, görevleri şunlardır ;
a) Satın alma ile ilgili görevli personelle birlikte toplu alımlarda bulunmak,
b) Ambarda bulunmayan ihtiyaç maddelerini usulüne göre temin etmek,
c) Satın aldığı malzemelerin, kalitesiz, bozuk, bayat, adet veya miktarının noksan olmamasına dikkat etmek, bedelinin piyasa rayicinden fazla olmamasını temin etmek,
ç) Birim sorumlusu tarafından verilecek diğer görevleri yürütmek.
Muhasebe memuru
(1) Muhasebe memuru, birim sorumlusuna karşı sorumlu olup, görevleri şunlardır ;
a) Para ile ilgili fatura, makbuz, senet gibi bilumum evrakı kayıt ve muhafaza etmek,
b) Para ile ilgili işlemleri takip etmek ve kayıtları tutmak,
c) Satın almalarda fatura ve benzeri evrakların sipariş fişlerine uygunluğunu sağlamak, ç) Ambar memurundan intikal eden giriş ve çıkış fişlerini incelemek ve kayıt etmek,
d) Ödeme ve tahsilat işlerini zamanında yapmak,
e) Birim sorumlusu tarafından verilecek diğer görevleri yürütmek.
Ambar memuru
(1) Ambar memuru, birim sorumlusuna karşı sorumlu olup, görevleri şunlardır ;
a) Ambara giren ve çıkan her malzeme için giriş ve çıkış fişi tanzim etmek ve ambar defterine işlemek,
b) Ambara giren ve çıkan her çeşit erzak ve malzemeyi saymak, teslim ve tesellümünü yapmak,
c) Çıkış fişine göre erzak ve malzemeyi ambar kayıtlarından düşüp harcanan kalemlerin günlük dökümünü yaparak masraf hesabını çıkarmak üzere muhasebe memuruna vermek,
ç) Belirli zamanlarda birim sorumlusu ve muhasebe memuru ile birlikte ambar sayımını yapmak,
d) Ambarda mevcut erzakı zararlı haşerelerden korumak, çürüyüp bozulmasını önlemek için tedbir almak,