ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: 10686011
Kurum: Milli Eğitim Bakanlığı
Kabul Tarihi: 31.05.2018
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 31.05.2018
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki eğitim merkezi programlarının uygulandığı mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları ile sektör arasında yapılan iş birliği protokolü çerçevesinde, ikili mesleki eğitim programlarının uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
(1) Bu Yönerge, sektör ile yapılan iş birliği protokolü çerçevesinde ikili mesleki eğitim programlarının uygulandığı Millî Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarını kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile 7/9/2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
b) İkili mesleki eğitim: Mesleki eğitim merkezi programı uygulayan mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları ile sektör arasında yapılan iş birliği protokolü çerçevesinde yürütülen mesleki eğitimi,
c) Oda/Birlik: 7/6/2005 tarihli ve 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu hükümlerine göre kurulmuş mesleki kuruluşları,
ç) Okul: Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarını,
d) Ortak beceri eğitim merkezi: Telafi eğitimi, ortak beceri eğitimi ve işletmelerde mesleki eğitim vermek üzere meslek kuruluşları, resmî ve özel kurum ve kuruluşlar ile okul bünyesinde kurulmuş eğitim merkezleri ve/veya birimlerini,
e) Protokol: İkili mesleki eğitim programlarının uygulanması ile ilgili usul ve esaslar ile tarafların yükümlülüklerinin belirlendiği belgeyi,
f) Sendika: En çok işçiyi ve işvereni temsil eden işçi ve işveren sendikalarını,
g) Telafi eğitimi: Öğretim programlarında yer aldığı hâlde işletmelerde gerçekleştirilemeyen eğitimin tamamlanması amacıyla, başka bir işletmede, ortak beceri eğitim merkezi ya da okulda yapılan eğitimi,
ğ) Yönetmelik: Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğini, ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kayıt Kabul
Kayıt kabul şartları
(1) İkili mesleki eğitim programlarına kayıt yaptıracak öğrencilerde;
a) En az ortaokul/imam hatip ortaokulunu tamamlamış ve 19 yaşını bitirmemiş olmak,
b) Eğitim almak istediği meslek alanı/dalı ile ilgili olarak faaliyet gösteren bu Yönerge kapsamındaki bir işletme ile mesleki eğitim sözleşmesi imzalamış olmak,
c) Bünyesi ve sağlık durumunun, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 15 inci maddesine göre girmek istedikleri meslek alanına uygun olduğunu gösterir işe giriş sağlık raporu ile belgelendirmek,
şartları aranır.
(2) Herhangi bir mesleki ve teknik ortaöğretim kurumunda eğitim ve öğretimine devam ederken ikili mesleki eğitim programlarına geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yönetmeliğin denklikle ilgili hükümleri uygulanır. Diğer ortaöğretim kurumlarından ayrılanlar, daha önce okuyup başarılı oldukları ortak derslerden muaf tutulurlar.
(3) Yabancı uyruklu öğrencilerin kayıtlarında Yönetmeliğin ilgili hükümleri uygulanır.
Sınıf açılması
(1) Bir meslek alanında sınıf açılabilmesi için en az 10 öğrencinin kayıt yaptırmış olması gerekir. Bir şubedeki öğrenci sayısı 34’ü geçemez.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Protokol, Okulda/İşletmede Eğitim ve Sözleşme
Protokol
(1) Bu Yönerge kapsamında ikili mesleki eğitim programı uygulanması için işletmeler veya bağlı oldukları oda/birlikler ile yerel düzeyde uygulamalar için mahallî mülki idare amiri, ulusal düzeydeki uygulamalar için Bakanlık arasında protokol imzalanır.
(2) Protokolde tarafların sorumlulukları ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar açıkça belirlenir.
Okulda eğitim
(1) Okulun tüm imkânlarından faydalanılarak, daha çok sayıda öğrenciye mesleki eğitim verilmesi esastır. Bu amaçla;
a) Okulun bina ve tesisleri bütün yıl öğretime açık bulundurulur.
b) Öğrencilerin hangi gün ve saatlerde öğrenim görecekleri, işletmelerin istekleri de dikkate alınarak yıllık çalışma takviminde belirtilen esaslara göre okul müdürlüğünce planlanır. İşletmeler bu plana uymak zorundadır.
c) Eğitim programlarının içerik ve öğretim sürelerinde herhangi bir değişiklik yapmamak kaydıyla, dersler yoğunlaştırılarak okutulabilir.
ç) İkili mesleki eğitim programlarında, Yönetmeliğin 15 inci maddesinin üçüncü fıkrasına göre ikili mesleki eğitim çerçeve öğretim programları ve haftalık ders çizelgeleri uygulanır.
İşletmede eğitim
(1) Eğitim birimi yetersiz olan işletmelerin istemeleri hâlinde veya meslek alanının özellikleri gereği çerçeve öğretim programlarına uygun olarak birinci yıl eğitimin tamamı okulda veya ortak beceri eğitim merkezinde verilebilir.