Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, ölçme değerlendirme merkezlerinin kuruluş, görev ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme Merkezlerini ve bu merkezlerin personelini kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge 10/07/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 313 üncü ve 326 ncı maddeleri, 16/12/2006 tarihli ve 26378 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 16 ncı maddesi, 7/9/2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 45 inci maddesi, 26/7/2017 tarihli ve 29072 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 22 nci maddesi ve 18/11/2012 tarihli ve 28471 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İl ve İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliğinin 19 uncu maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Yönergede adı geçen;
a) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
b) Değerlendirme Komisyonu: Merkezde görev almak için yapılan başvuruları değerlendiren ve karara bağlayan komisyonu,
c) Ekip: Merkezde yürütülecek çalışmaları gerçekleştirmek üzere görev alan öğretmenleri,
ç) Ekip sorumlusu: Ekipte yer alan ve ekibi koordine eden öğretmeni,
d) Genel Müdürlük: Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünü,
e) Kurs: Merkezde görevlendirilecek öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme alanında bilgi ve becerilerini arttırmak, uygulama örnekleri hazırlama becerisi kazandırmak amacıyla Genel Müdürlük tarafından düzenlenecek Uygulamalı Ölçme ve Değerlendirme Kursunu,
f) Merkez: Ölçme Değerlendirme Merkezini,
g) Ölçme Değerlendirme Koordinatörü: Merkezin faaliyetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesinden, gözetim ve denetimden sorumlu olan Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetlerinden sorumlu şube müdürünü/il milli eğitim müdür yardımcısını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kuruluş, Görev ve Sorumluluklar
Kuruluş
(1) Merkez, il milli eğitim müdürlüğü ölçme değerlendirme ve sınav hizmetleri şubesi bünyesinde Genel Müdürlük Olur’u ile açılır.
(2) Merkez; ekip, ekip sorumlusu ve yeterli sayıda memurdan oluşur.
(3) Büyükşehir statüsündeki illerde il milli eğitim müdürlüğünün uygun gördüğü en az 100.000 nüfuslu ilçelerde de merkez açılabilir.
Merkezin bölümleri
(1) Her Merkezde binanın fiziksel koşullarına ve olanaklarına uygun olarak düzenlenmiş arşiv, baskı makinesi ve optik okuma odası, çalışma odası, soru redaksiyon odası ve toplantı salonu bulunur.
Merkezin görevleri
(1) Ölçme Değerlendirme Merkezlerinin görevleri şunlardır;
a) Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 45/1-c hükmü ile Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 22/1-d ve 22/1-e hükümleri gereği okul, ilçe, il ve ülke genelinde ortak sınavlar yapılması durumunda koordinasyonu sağlamak.
b) Genel Müdürlükçe yürütülen izleme araştırması, ulusal ve uluslararası ölçme ve değerlendirme uygulamalarını il düzeyinde yürütmek.
c) Genel Müdürlükçe yürütülen izleme araştırması niteliği taşıyan çalışmalar kapsamında uygulanacak sınavların sorularının hazırlanması, dizgisi ile soru kitapçıklarının, cevap kâğıtlarının ve ilgili evrakın baskısı, sınav evrakının sevki, sınavın uygulanması, değerlendirilmesi, sınav sonuçlarının belirlenen usulle duyurulması ve il raporunun hazırlanması çalışmalarını gerçekleştirmek.
ç) Ölçme ve değerlendirme teknikleri konusunda öğretmen ve okul yöneticilerini bilgilendirmek ve Genel Müdürlük tarafından verilen eğitimlerin ilde yaygınlaştırılması için çalışmalar yapmak.
d) Yapılan sınav sonuçlarına yönelik analiz çalışmaları yapmak ve veli, öğretmen, okul ve il yöneticilerine geri bildirim verilmesine katkı sağlamak.
e) İl genelinde eğitim öğretimi etkileyen faktörleri tespit amaçlı anket geliştirmek.
f) Genel Müdürlük tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Personel görevlendirmesi ve görevlendirmenin sona ermesi
(1) Ekipte personel görevlendirmesi ve görevlendirmenin sona ermesi ile ilgili genel esaslar aşağıda düzenlenmiştir:
a) Görevlendirilen öğretmenler, tam veya kısmi zamanlı olarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilemez.
b) Görevlendirmeler; il millî eğitim müdürünün teklifi ve valilik onayı ile Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası çerçevesinde gerçekleştirilir.