ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: 2703
Kurum: Milli Eğitim Bakanlığı
Kabul Tarihi: 01.04.2016
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 01.04.2016
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı; Millî Eğitim Bakanlığı mensuplarına öğle yemeği verilmesinin usul ve esasları ile bu alandaki hizmetleri yürütecek teşkilâtın görev, yetki ve sorumluluklarını belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, Millî Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatı yemek hizmetlerinin işletilmesi ve bu hizmetlerden yararlanma koşullarını kapsar.
(1) Bu Yönerge, 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 21 inci maddesi ile 19/11/1986 tarihli ve 86/11220 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergenin uygulanmasında;
a) Bakan: Millî Eğitim Bakanını,
b) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
c) Bakanlık mensubu: Bakanlıkta görev yapan kadrolu, sözleşmeli personel, geçici görevliler ile Bakanlığa iş yapan sözleşmeli şirket personelini,
ç) Daire Başkanı: İdari İşler Daire Başkanını,
d) Daire Başkanlığı: İdari İşler Daire Başkanlığını,
e) Denetim Kurulu: Yemek Hizmetleri Yönetim Kurulunun faaliyetlerini kontrol eden kurulu,
f) Genel Müdür: Destek Hizmetleri Genel Müdürünü,
g) Genel Müdürlük: Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünü,
ğ) Koordinatör: Merkez Yemekhane koordinatörünü,
h) Merkez yemekhanesi: Bakanlık merkez ve ek binalarında hizmet veren Bakanlık Personelinin yararlandığı yemekhaneleri (kendi yemek hizmetini veren birimler hariç) ve müştemilatını,
ı) Yemekhane Koordinatörlüğü: Merkez Yemekhane Koordinatörlüğünü,
i) Yönetim Kurulu: Bu Yönerge ile kurulan Millî Eğitim Bakanlığı Yemek Hizmetleri Yönetim Kurulunu, ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kuruluş ve Görevler
Yönetim Kurulunun kuruluşu ve çalışma esasları
(1) Yönetim Kurulu, Yemekhane Koordinatörlüğü personelinden teşkil edilir ve Daire Başkanlığına bağlı olarak çalışır.
(2) Yönetim Kurulu; Daire Başkanının başkanlığında, koordinatör, muhasebe memuru, satın alma memuru ile diyetisyen ya da gıda mühendisi olmak üzere beş kişiden oluşur.
(3) Yönetim Kurulu, Daire Başkanının teklifi ve Genel Müdürün onayı ile 1 yıl süre ile görevlendirilir.
(4) Bakanlık merkez teşkilatında bulunan yemekhanelerin yürütme organı olarak Daire Başkanlığına bağlı çalışacak Yemekhane Koordinatörlüğü kurulur.
(5) Görevine devamında yarar görülmeyen Yönetim Kurulu üyelerinin görevine, üçüncü fıkrada belirtilen usulle son verilir.
(6) Herhangi bir nedenle görevine son verilen veya ayrılan Yönetim Kurulu üyelerinin yerine, on beş gün içinde üçüncü fıkrada belirtilen usulle görevlendirme yapılır.
(7) Yönetim Kurulunun, Başkanın çağrısı üzerine üye tam sayısı ile toplanması esastır. Toplantı gündemi Yönetim Kurulu Başkanı tarafından belirlenir. Yönetim Kurulu üyeleri gündeme ilişkin yazılı ve sözlü teklifte bulunabilirler. Toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alınır.
(8) Alınan kararlar onaylı karar defterine yazılır ve üyelerce imzalanır, varsa ayrışık oylar gerekçeleri ile birlikte deftere yazılır ve imzalanır.
(9) Yönetim Kurulu üyeleri arasında görev bölümü, Yönetim Kurulu Başkanının teklifi ve Genel Müdürün onayı ile yapılır.
Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri
(1) Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:
a) Yemek hizmetlerinde görevlendirilecek personeli seçmek, gerekli iş bölümünü yapmak ve denetimini sağlamak.
b) Bakanlık mutfak ve yemekhanelerinin idaresini, yemeklerin pişirilmesini, personele servis edilmesini sağlamak, buna ilişkin tedbirleri almak ve uygulamak.
c) Yemekhane bütçesine Bakanlık bütçesinden aktarılan ödenekler ile personelden alınan katkı paylarının ekonomik, verimli, saydam ve hesap verebilirlik ilkesine uygun bir şekilde kullanılmasını koordine etmek.
Yönetim Kurulu Başkanının görevleri
(1)Yönetim Kurulu Başkanının görevleri şunlardır:
a) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek ve kararların uygulanmasını sağlamak.
b) Koordinatör, aşçıbaşı ile diyetisyen ya da gıda mühendisi tarafından hazırlanan haftalık veya aylık yemek listelerini onaylayarak uygulanmasını sağlamak.
c) Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği ile bu Yönerge hükümlerinin yerine getirilmesini sağlamak.
ç) Genel Müdür tarafından verilen yemek hizmetleri ile ilgili diğer görevleri yapmak ve yaptırmak.
Koordinatörün görevleri
(1) Koordinatörün görevleri şunlardır:
a) Merkeze bağlı tüm yemekhanelerin koordine görevini yürütmek,
b) Yemekhanelerde görevli tüm personelin bu yönerge hükümlerine göre çalışmalarını sağlamak.
c) Yemek servisinin ihtiyacı olan gıda maddeleri ile diğer malzemelerin satın alınması, ambara konulması ve ambar kaydı ile muhasebe kayıtlarının usulüne uygun tutulmasını sağlamak.