ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: 113019660
Kurum: Millî Eğitim Bakanlığı
Kabul Tarihi: 02.09.2024
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 02.09.2024
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel kurumların uluslararası diploma ve sertifika programları uygulamasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel kurumların uluslararası diploma ve sertifika programları uygulamasına ilişkin usul ve esasları kapsar.
(1) Bu Yönerge; 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 20/03/2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği, 7/9/2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, 25/11/2016 tarihli ve 29899 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği, 9/9/2023 tarihli ve 32304 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile 11/10/2023 tarihli ve 86847281 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Yazılı ve Uygulamalı Sınavlar Yönergesi dayanak alınarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Bakan: Millî Eğitim Bakanını,
b) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
c) KÜDEP: Kültürlerarası öğrenci değişim programlarını,
ç) Müdür: Uluslararası diploma ve sertifika programlarının uygulandığı Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel kurum müdürünü,
d) Okul: Uluslararası diploma ve sertifika programlarının uygulandığı Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel öğretim kurumunu,
e) Program Sorumlusu: Uluslararası diploma ve sertifika programları kapsamında yürütülen eğitim ve öğretimle ilgili iş ve işlemleri Uluslararası Program Koordinatörü sıfatıyla koordine eden; birden fazla uluslararası diploma ve sertifika programının olması durumunda Uluslararası Program Koordinatörüne bağlı olarak program kapsamında yürüten ve koordine sağlayan öğretmeni/öğretmenleri,
f) Taban Puan: Ortaokul veya imam hatip ortaokulunu tamamlayan öğrenciler için ortaöğretime yerleştirilmelerinde esas alınan ve Bakanlıkça yapılan merkezi sınav sonucunda, merkezi sınavla öğrenci alan eğitim kurumlarında sınıf düzeyinde oluşan ve e-Okul sisteminde kayıtlı bulunan puanı,
g) UDSP: Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca kabul edilen, uluslararası diploma ve sertifika programlarını,
ğ) Uluslararası Program Koordinatörü: Birden fazla uluslararası diploma ve sertifika programının uygulandığı okullarda, diploma ve sertifika programları kapsamında eğitim ve öğretimle ilgili iş ve işlemleri koordine etmek üzere müdürün görevlendireceği müdür yardımcısı/öğretmeni ifade eder.
Genel ilkeler
(1) Uluslararası diploma ve sertifika programları;
a) Anayasa’da ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nda ifadesini bulan temel ilkelere aykırı olamaz.
b) Öğrencilerin, dünyadaki gelişme ve değişmeleri yakından izleyebilecek ve doğru anlamlandırabilecek düzeyde bilgi, beceri, değer, tutum ve davranışları kazanmalarını hedefler.
c) Ailesine ve milletine karşı sorumluluk duyan, millî, manevi, kültürel ve evrensel değerler ile tarihini benimseyen, koruyan ve gelecek nesillere aktaran erdemli fertler yetiştirmeyi ilke edinir.
ç) Eğitim ve öğretim süreçlerinde geçmiş ile bugünü harmanlayarak geleceği doğru şekilde tasarlayabilecek vizyona sahip öğrenciler yetişmesine katkı sağlar.
d) Öğrencilere eğitim hayatı süresi ve sonrasında, yurt içi ve yurt dışında ülkesini ve milletini temsil edebilme yeteneği kazandırmayı amaçlar.
e) Malî boyutu olan iş ve işlemler, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkesine uygun olarak yürütülür.
f) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca yayımlanan öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinde yer alan ders süreleri ve içeriklerine ilişkin usul ve esaslara göre uygulanır.
g) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanan ders kitabı veya eğitim materyaline uygun olarak yürütülür.
ğ) Bakanlıkça belirlenen ölçüt, gösterge ve standartlar üzerinden okullarca takip edilir.
(2) Bir okulda aynı yabancı dilde birden fazla UDSP açılamaz. Ancak ikinci bir yabancı dilin seçilmesi durumunda en fazla iki UDSP açılabilir.
(3) UDSP kapsamında çalışan yönetici, öğretmen ve diğer personele tahakkuk eden ücret ve sigorta giderleri, EK-2 Uluslararası diploma ve sertifika programı öğrenci katılım sözleşmesine göre EK-3 Uluslararası diploma ve sertifika programı bütçesine uygun olarak ödenir.