Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı; Millî Eğitim Bakanlığına bağlı, resmî ve özel her derece ve türdeki eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden; uluslararası bilim, kültür, güzel sanatlar, spor, halk oyunları ve beceri yarışmalarında bireysel veya ekip hâlinde derece alanlar ile bunların yetiştirilmesine katkı sağlayan personel ve eğitim kurumlarının ödüllendirilmesiyle ilgili esas ve usulleri düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge; Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel her derece ve türdeki eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden; uluslararası bilim, kültür, güzel sanatlar, spor, halk oyunları ve beceri yarışmalarında bireysel veya ekip hâlinde derece alanlar ile bunların yetiştirilmesine katkı sağlayan personel ve eğitim kurumlarının ödüllendirilmesiyle ilgili usul ve esasları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge; 14/06/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile 25/11/2011 tarihli ve 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile 05/11/2013 tarihli ve 28812 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Okul Spor Faaliyetleri Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
b) Eğitim Kurumu: Bakanlığa bağlı her derece ve türdeki resmî ve özel okulu,
c) (Değişik Bent 06/12/2017 tarihli ve 20939056 sayılı Makam Oluru) Kamu kurum ve kuruluşları: Türkiye Büyük Millet Meclisinin resmî internet sitesinde sayılan bakanlıklar ile kurum ve kuruluşları,
ç) Komisyon: Uluslararası yarışmalarda derece alan öğrencilerin ödüllendirilmesiyle ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere illerde kurulan komisyonu,
d) Müdür: Uluslararası yarışmalarda derece alan öğrencinin öğrenim gördüğü eğitim kurumu müdürünü,
e) Ödül: Uluslararası yarışmalarda bireysel veya ekip olarak derece alan öğrencilere verilen maddi ve/veya manevi değeri olan mükâfatı,
f) Valilik: Uluslararası yarışmalarda derece alan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının bağlı bulunduğu valiliği,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Ödüllendirme ile İlgili İş ve İşlemler
Ödüllendirilecek yarışmalar
(1) (Değişik Bent 06/12/2017 tarihli ve 20939056 sayılı Makam Oluru) Kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen ve izni verilen uluslararası yarışmalardan bilim, kültür, güzel sanatlar, spor, halk oyunları, mesleki ve beceri yarışmaları ödüllendirilir.
Ödüllendirme yetkisi
(1) Bu yönerge kapsamında uluslararası yarışmalarda derece alan ekip ve öğrenciler, valiliklerce/kaymakamlıklarca ödüllendirilir.
Ödüllendirme komisyonu
(1) Uluslararası yarışmalarda derece alan ekip ve öğrencilerin ödüllendirilmesi ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere her öğretim yılı başında illerde ödüllendirme komisyonu kurulur. Komisyon; il millî eğitim müdürü ya da yarışmalardan sorumlu müdür yardımcısı/şube müdürünün başkanlığında il millî eğitim müdürlüğünce belirlenen ilköğretim kurumlarından iki, ortaöğretim kurumlarından üç, özel eğitim kurumlarından bir yönetici olmak üzere yedi üyeden oluşur.
(2) Komisyon aşağıdaki görevleri yürütür:
a) Derece alan il bünyesindeki eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerle ilgili il millî eğitim müdürlüğü tarafından gönderilen EK-1, EK-2, EK-3 ve EK-4 formlarda yer alan bilgileri inceleyerek değerlendirir.
b) Gönüllü kişiler, resmî ve özel kurum ve kuruluşlar ile valiliğin/kaymakamlığın desteği alınarak ödüller için gereken malî kaynağın sağlanmasına ilişkin gerekli tedbirleri alır.
c) Eylül ayının son haftası içerisinde öğrencilerin ödüllendirilmesine yönelik teşvik edici tören ve kutlama programlarının düzenlenmesine ilişkin gerekli tedbirleri alır.
(3) Komisyonun sekretarya işleri il millî eğitim müdürlüğünce yürütülür.
Ödüller
(1) Yarışmalarda verilen ödüllerden ayrı olarak öğrencileri teşvik ve onurlandırmaya yönelik bu Yönerge kapsamında verilecek ödüller şunlardır:
a) Bireysel yarışmalarda;
1. Birinci olanlara iki cumhuriyet altını ve takdir belgesi,
2. İkinci olanlara bir cumhuriyet altını ve takdir belgesi,
3. Üçüncü olanlara yarım cumhuriyet altını ve takdir belgesi,
4. Mansiyon ve benzeri ödül alanlara çeyrek cumhuriyet altını ve teşekkür belgesi,
b) Ekip yarışmalarında;
1. Birinci olan ekibe plâket, ekip elemanlarının her birine bir cumhuriyet altını ve takdir belgesi,
2. İkinci olan ekibe plâket, ekip elemanlarının her birine yarım cumhuriyet altını ve takdir belgesi,
3. Üçüncü olan ekibe plâket, ekip elemanlarının her birine çeyrek cumhuriyet altını ve takdir belgesi,
4. Mansiyon ve benzeri ödül alan ekibe plâket, ekip elemanlarının her birine gram altın ve teşekkür belgesi,