Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, Milli Kütüphane Başkanlığında bulunan mükerrer kitapların, kütüphaneler arası işbirliği esasları çerçevesinde, ülkemizdeki kütüphanelerin koleksiyonlarını geliştirmesine katkıda bulunmak üzere, talep eden Kurumlara verilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, Milli Kütüphane Başkanlığındaki mükerrer kitapların belirlenmesine ve talep eden Kurumlara verilmesine ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 4848 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilatı ve Görevleri Hakkında Kanunun 15'inci maddesi ile 5632 sayılı Milli Kütüphane Kuruluşu Hakkında Kanunun 4'üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Bağış fazlası: Milli Kütüphane Başkanlığına bağış olarak gönderilen kitaplardan Milli Kütüphane koleksiyonunda halihazırda mevcut olduğu tespit edilen kitapları,
b) Başkanlık: Milli Kütüphane Başkanlığını,
c) Kitap: Nadir olmayan basma kitapları,
ç) Kurum: Bünyesinde kütüphane bulunduran veya kütüphane kurmayı amaçlayan kurum ve kuruluşları,
d) Mübadele fazlası: Milli Kütüphane Başkanlığı tarafından yurt dışındaki kütüphanelerle mübadele yapmak amacıyla satın alınmış veya Bakanlık tarafından yayınlanmış olup mübadele için seçilmiş kitaplardan, beş yıldan daha uzun süredir yurt dışındaki kütüphaneler tarafından talep edilmediği için mübadele yapılamamış olan kitapları ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Taleplerin İncelenmesi, Değerlendirilmesi ve Teslimat İşlemleri
Talep başvuruları ve aranan kıstaslar
(1) Bu hizmetten sadece bünyesinde Kütüphane bulunan Kurumlar yararlanabilir.
(2) Bağış veya mübadele fazlası kitapları edinmek isteyen Kurum, amiri veya harcama yetkilisi tarafından imzalanmış resmi yazı ile Milli Kütüphane Başkanlığına başvurmalıdır. Başvuru, elden veya posta yoluyla iletilebilir. Faks veya e-posta ile yapılan başvurular değerlendirilmez.
(3) Talep başvurusunu içeren resmi yazı aşağıdaki kıstasları taşımalıdır:
a) 'Kurumumuzdaki Kütüphanenin koleksiyonunu geliştirmek ve okuyucularımızın hizmetine sunmak üzere' ifadesi yer almalıdır,
b) Başkanlık tarafından seçilecek kitapların tercih edilen teslim biçimi (elden veya kargo yoluyla) belirtilmelidir,
c) Kargo yolu tercih edildiği takdirde, kargo bedelinin Kurum tarafından ödeneceği taahhüdü bulunmalıdır,
ç) Bu işlemler sırasında, gerektiğinde iletişim kurulmak üzere Kurum tarafından belirlenecek yetkili bir kişinin iletişim bilgileri belirtilmelidir,
d) Kitaplar Kurum tarafından teslim alındıktan sonra, Başkanlık tarafından her kitap için 4 (dört) nüsha olarak düzenlenmiş olan taşınır işlem fişlerinin Kurumca doldurularak, bir nüshası Kurumda kalmak üzere üç nüshasının Başkanlığa gönderileceği taahhüdü yer almalıdır.
(4) Kurumlar, talep başvurularında, kütüphanelerindeki koleksiyonun ve hedef kitlelerinin niteliğini detaylı olarak belirterek belirli bir konudaki kitapların gönderilmesi talebinde bulunabilir. Bu durumda Başkanlık, mümkün olduğunca, bağış veya mübadele fazlası kitaplar içerisinden seçerek Kurumun talep ettiği konudaki kitapları gönderir.
Talep başvurularının incelenmesi ve değerlendirilmesi
(1) Başkanlığa gönderilen talep başvuruları, değerlendirilmek üzere Aksesyon Şube Müdürlüğüne yönlendirilir.
(2) Aksesyon Şube Müdürlüğü, talep başvurusu üzerinde bu Yönergenin 5'inci maddesinde belirlenen kıstaslar açısından ön incelemeyi yapar. Varsa, eksik kıstasların tamamlanması hususunda talep başvurusunda bulunan Kurum ile yazılı veya sözlü iletişime geçerek 'eksik kıstasların tamamlanması gerektiğini, aksi takdirde talebin karşılanamayacağını' bildirir.
(3) Talep başvurularının değerlendirilmesinde, okul ve üniversite gibi eğitim kurumları ile gönderilecek kitapları kamunun faydalanmasına daha çok sunabilecek kurum ve kuruluşların taleplerine öncelik tanınır.
Gönderilecek kitapların ve sayılarının belirlenmesi
(1) Aksesyon Şube Müdürlüğü, bünyesinde bulunan bağış fazlası kitaplar ile Dış İlişkiler ve Kültürel Faaliyetler Şube Müdürlüğü tarafından mübadele fazlası olarak belirlenen ve Aksesyon Şube Müdürlüğüne devredilen kitapları tarayarak, eğer belirtilmişse talep başvurusunda belirtilen konudaki kitaplar arasından seçim yapar.
(2) Mübadele fazlası kitapların seçilmesi, Dış İlişkiler ve Kültürel Faaliyetler Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Bir kitabın mübadele fazlası olarak seçilebilmesi için, ileride mübadele amacıyla kullanılmak amacıyla yeterli sayıda nüshanın bırakılması esastır. Tek nüshası kalan bir kitap mübadele fazlası olarak kullanılamaz.
(3) Bir kuruma, aynı yıl içerisinde sadece bir kere kitap verilebilir. Farklı yıllarda da olsa, aynı kuruma üç kereden fazla kitap verilemez.