Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, Milli Kütüphane Başkanlığı Konuşan Kitaplık ve Görme Engelliler Hizmet Merkezi’nde görme engelli üyeler için seslendirme yapacak gönüllü okuyucuların seçim ve çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge Milli Kütüphane Başkanlığı Konuşan Kitaplık ve Görme Engelliler Hizmet Merkezi’nde gönüllü okuyuculuk yapacak kişileri ve söz konusu birimi kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge; 23/3/1950 tarihli ve 5632 sayılı Milli Kütüphane Kuruluşu Hakkında Kanun, 06/10/2010 tarih ve 27721 sayılı Milli Kütüphane Hizmetlerinden Yararlanılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 11. maddesinin 3. fıkrasının (d) bendi ile 5/12/1951 tarih ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun Ek 11. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
(a) Başkanlık: Milli Kütüphane Başkanlığını,
(b) Gönüllü Okuyucu: Herhangi bir maddi kazanç gözetmeksin stüdyolarda görme engelli üyeler için kitap seslendiren okuyucuları,
(c) Görevli: Konuşan Kitaplık ve Görme Engelliler Hizmet Merkezinde çalışan personeli,
(ç) Komisyon: Gönüllü Okuyucu Seçme Komisyonunu
(d) Konuşan Kitaplık: Konuşan Kitaplık ve Görme Engelliler Hizmet Merkezini,
(e) Kullanıcı: Sesli kitap hizmetinden yararlanan görme engelli üyeleri,
(f) Kütüphane: Milli Kütüphaneyi,
(g) Sesli Kitap: Stüdyolarda gönüllü okuyucular tarafından okunarak kaydedilen kitapları,
(ğ) Stüdyo: Kitapların okumalarının ve kayıtlarının yapıldığı odaları ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Gönüllü Okuyucu Olma Kriterleri ve Gönüllü Okuyucuların Uyması Gereken Kurallar, Milli Kütüphane’ye Giriş ve Çıkışları Konuşan Kitaplık ve Görme Engelliler Hizmet Merkezi’nde Gönüllü Okuyucu Olma Kriterleri
(1) Konuşan Kitaplıkta görme engelli kullanıcılar için kitap seslendirmek isteyen gönüllü okuyucu adayları için alınan deneme kayıtlarında;
(a) Vurgulama,
(b) Akıcılık,
(c) Anlaşılırlık,
(ç) Tonlama,
(d) Seslendirilecek metnin doğru ve güzel okunması,
(e) Sesin etkili kullanımı,
(f) Soluk (nefes) kullanımı,
(g) Ünlü harflerin okunması,
(ğ) Ünsüz harflerin okunması kriterlerine bakılır.
(2) Konuşan Kitaplığın bağlı olduğu daire başkanı, şube müdürü ile Konuşan Kitaplıkta görev alan personelden oluşan Komisyonun yukarıdaki kriterlere göre okumalarını uygun bulduğu adaylar, gönüllü okuyucu olarak kabul edilir.
Gönüllü Okuyuculuğa Kabul Süreci
(1) Gönüllü okuyuculuğa kabul işlemleri:
(a) Gönüllü Okuyucu olmak isteyen kişiler, Konuşan Kitaplık’a yazılı olarak veya telefonla gönüllü okuyucu olmak istediklerini bildirirler.
(b) Kayıtlar, Konuşan Kitaplık ses kayıt stüdyolarında yapıldığından gönüllü okuyucu adayının Ankara’da ikamet edip etmediği bilgisi alınır. Ankara’da ikamet ediyorsa, sistemin işleyişine ilişkin telefonda bilgi verilir veya konuyla ilgili mail atılır. Ankara dışında ikamet ediyorsa, ulaşabileceği görme engelli merkezlerinin ya da kütüphanelerinin numaraları ve iletişim bilgileri iletilir.
(c) Gönüllü Okuyucu adayına deneme kaydının alınması için görevli tarafından randevu verilir.
(ç) Deneme kaydı için gelen kişiye, “Milli Kütüphane Başkanlığı Konuşan Kitaplık ve Görme Engelliler Hizmet Merkezi Gönüllü Okuyuculuk Başvuru Formu” doldurtulur ve ardından deneme kaydı alınır. (EK 1)
(d) Deneme kaydı alınan Gönüllü Okuyucu adaylarının ses kayıtları Komisyon tarafından kriterler çerçevesinde değerlendirmeden geçirilir.
(e) Komisyon tarafından Gönüllü Okuyucu olmasına karar verilen kişiler Konuşan Kitaplık görevlileri tarafından bilgilendirilir.
(f) Gönüllü Okuyucunun uygun olduğu zaman ve stüdyoların kullanım durumuna göre eğitim için randevu verilir.
(g) Eğitim için gelen Gönüllü Okuyucuya “Milli Kütüphane Başkanlığı Gönüllü Okuyuculuk Kuralları” okutularak, imzalatılır. (EK 2)
(ğ) Gönüllü Okuyucuya okuma kuralları ve kayıt programının kullanımına ilişkin eğitim verilir.
(h) Gönüllü Okuyucu eğitim aldıktan sonra kitap seslendirmeye başlar.
Gönüllü Okuyucuların Uyması Gereken Kurallar
(1) Gönüllü okuyucuların uyması gereken kurallar:
(a) Ses kayıt stüdyolarında randevu sistemi ile çalışıldığından, okuma gün ve saatlerinin verimli kullanılabilmesi için başlangıç ve bitiş saatlerine azami özen gösterilmesi, randevuların Konuşan Kitaplık görevlilerinin bilgisi dışında değiştirilmemesi, başka bir zaman dilimi için stüdyo sorumlusuyla iletişime geçilmesi,
(b) Okunacak kitabın seçiminde Konuşan Kitaplık Yönetimi ile işbirliği yapılması ve olur alındıktan sonra okumaya başlanması,
(c) Kitap okurken “Milli Kütüphane Konuşan Kitaplık ve Görme Engelliler Hizmet Merkezi Sesli Kitap ve Ders Kitabı Okuma Kuralları”na tam anlamıyla uyulması, (EK 3)