Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amaç ve Kapsam
(1) Bu Yönerge, Milli Kütüphane koleksiyonundaki materyallerin kütüphanecilik, eğitim ve araştırma çalışmalarında yararlanılmak üzere, Milli Kütüphane dışına ödünç verilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Dayanak
(1) Bu Yönerge; 4848 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 15 inci maddesi ve 5632 sayılı Milli Kütüphane Kuruluşu Hakkındaki Kanunun 2 nci maddesi ile Ek 1 inci maddesine ve Milli Kütüphane Hizmetlerinden Yararlanma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 10 uncu maddesinin 5 inci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Bakan: Kültür ve Turizm Bakanını,
b) Bakanlık: Kültür ve Turizm Bakanlığını,
c) Bakanlık personeli: Bu Yönerge kapsamında ödünç verme hizmetlerinden yararlanabilecek olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar ve Müsteşar Yardımcılarını, Genel Müdür, Başkan, Genel Müdür Yardımcısı, Başkan Yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı, Hukuk Müşaviri ile Müfettiş ve İç Denetçileri,
ç) Başkan: Milli Kütüphane Başkanını,
d) Başkan Yardımcısı: Milli Kütüphane Başkan Yardımcısını,
e) Başkanlık personeli: Milli Kütüphane Başkanlığında görev yapan personeli,
f) Kurum: Genel ve özel bütçeli kamu idareleri ile bunlara bağlı olarak hizmet veren kütüphane, bilgi ve dokümantasyon merkezi, arşiv, araştırma ve bilgi merkezlerini,
g) Kuruluş: Özel sektöre bağlı kütüphane, bilgi ve dokümantasyon merkezi, arşiv, araştırma ve bilgi merkezleri ile kütüphanecilik konusunda faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve organizasyonları,
ğ) Materyal: Milli Kütüphane koleksiyonunda bulunan kitap, süreli yayın, yazma ve nadir eser, takvim, mikrofilm, mikrofiş, disk, disket, compact disk (CD), DVD, plak, bant, harita, levha, pul, para, resim, heykel, tablo, fotoğraf, gravür, kupür, röprodüksiyon, video kaset, rozet, milli piyango bileti, ilan, pankart, figür, afiş, kartpostal ve benzeri arşiv malzemelerini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Ödünç Verme Esasları
Ödünç verilebilecek materyallerin niteliği
(1) Bir materyalin ödünç olarak verilebilmesi için; o materyale ait taşınır mal işlemleri ile kataloglama-sınıflama işlemlerinin tamamlanmış, bibliyografik bilgilerinin Milli Kütüphane Veri Tabanına aktarılmış ve materyalin barkod etiketi ile güvenlik şeridi yapıştırılmak suretiyle depoya yerleştirilmiş olması gerekir. Ancak bu şartlar 2010 yılından önce depoya yerleşen materyallerde aranmaz.
(2) Bir depoda düzenleme, kontrol, sayım veya tadilat gibi çalışmalar varsa, bu çalışmalar bitene kadar o depodaki materyaller ödünç verilmez.
Ödünç verilebilecek materyallerin türleri
(1) Başkanlık koleksiyonundaki, yazma ve nadir eserler ile danışma kaynakları hariç diğer materyaller ödünç verilebilir.
(2) Gazete ve dergilerin ödünç verilebilmesi için esas olarak cilt bütünlüğünün sağlanmış olması gerekir. Ancak, cilt bütünlüğü sağlanmış bile olsa, mikrofilme veya elektronik ortama (Süreli Yayınlar Bilgi Sistemi) aktarılmış olan gazete veya dergiler ödünç verilmez. Talep eden gerçek kişi ile kurum ve kuruluşun süreli yayının mikrofilminden veya elektronik ortama aktarılmış biçiminden yararlanması gerekir.
(3) Kitapdışı materyallerden (takvim, mikrofilm, mikrofiş, disk, disket, compact disk (CD), DVD, plak, bant, harita, levha, pul, para, resim, heykel, tablo, fotoğraf, gravür, kupür, röprodüksiyon, video kaset, rozet, milli piyango bileti, ilan, pankart, figür, afiş, kartpostal) Başkanlıkça uygun görülenler, sergilenmek üzere ödünç verilebilir.
Ödünç verilebilecek materyallerin sayısı
(1) Bir defada en fazla üç materyal ödünç verilebilir. Gerekli görülen durumlarda bu sayı Başkanlığın yazılı onayı ile artırılabilir.
(2) Ancak, ödünç alınan materyaller iade edildikten sonra başka materyaller ödünç verilebilir.
Ödünç verme süresi
(1) Ödünç verme süresi, ödünç almak isteyenin bulunduğu yerleşim yerine göre değişir.
(2) Ödünç verme süresi Ankara için 15 gün, taşra ve diğer iller için 1 ay, yurtdışı için 2 aydır.
(3) Ödünç alanın talebi halinde, bir defaya mahsus olmak üzere ödünç verme süresi Ankara için 30 güne, taşra ve diğer iller için 2 aya, yurt dışı için 3 aya kadar uzatılabilir.
(4) İade edilen bir materyalin aynı gerçek kişi ile kurum ve kuruluş tarafından yeniden ödünç alınabilmesi için materyalin en az bir hafta Milli Kütüphanede kalması gerekir.
Ödünç materyal verilebilecek gerçek kişiler ile kurum ve kuruluşlar
(1) Milli Kütüphane Başkanlığında bulunan materyaller, bu Yönergenin 3 üncü maddesinde belirtilen;
a) Bakanlık ve Başkanlık personeline,
b) Kurum veya kuruluşlara,