Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç
(1) Bu yönergenin amacı; müze ve ören yerlerinde sağlıklı, nitelikli çevreler yaratmak, tanıtım, bilgilendirme, yönlendirme, tabela ve benzerlerinin yol açtığı görüntü kirliliğini önlemek için yapılacak tabelaların malzemesi, boyutları, yazı tekniği, yazı karakteri, konumu ve diğer özellikleri hakkında uyulması gereken esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu yönerge, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze ve ören yerleri ile Bakanlık denetiminde olan özel müzeleri ve ören yerlerini kapsar.
Dayanak
(1) Bu yönerge, 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, konuyla ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 5/11/1999 tarihli ve 665 sayılı İlke Kararı, 5/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Aşağıdaki tanımlarda;
a) Bakanlık: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı,
b) Bilgi tabelası: Ören yeri girişleri ile gerektiği hallerde ören yeri içerisinde uygun yerlere konulacak harita, çizim, fotoğraf, metin ve benzeri dokümanları içeren tabelaları,
c) Genel Müdürlük: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nü,
ç) Giriş tabelası: Müze binası ile ören yeri adını içeren ve girişlerine konulacak tabelaları,
d) Kültür girişimi plâketi: 14/7/2004 tarihli ve 5225 sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu uyarınca verilen plâketi,
e) Müze: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı müzeler ile Bakanlık denetiminde olan özel müzeleri,
f) Ören yeri: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı ören yerlerini,
g) Sponsor tabelası: Müze veya ören yerlerinde 16/7/2004 tarihli ve 5228 sayılı Bazı Kanunlarda ve 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca sponsorluk hizmeti vermiş kişi, kurum ve kuruluşlar ile ilgili bilgileri içeren tabelaları,
ğ) Yönlendirme tabelası: Ören yeri içinde ziyareti kolaylaştıracak işaret ve yön tabelalarını,
h) Genel Bilgilendirme Tabelası: Ören yeri girişinde ören yerinin tümüne ilişkin genel bilgi ve görsellerin yer aldığı tabelayı,
i) Uyarı tabelası: Alanda ziyaretçilere yönelik olarak olası tehlikelere dikkat çekmek amacıyla belirlenen yasak ve kısıtlamaları belirten grafik ve yazı içerikli tabelaları,
ifade eder.
Müze Giriş Tabelası Malzemesi, Boyutu, Yazı Karakteri, İçeriği ve Konumu
(1) Müze giriş tabelası; 18 mm. siyah MDF üzerine monte edilen, kalınlığı 1.5 mm. mat pirinç veya krom görünümlü, eloksallı mat alüminyum levhadan ya da kalınlığı 1cm. olan şeffaf akrilik; (pleksiglass) malzemeden veya binanın mimari özelliğine uygun malzeme kullanılarak yapılır. Ayrıca gerekli görülen yerlerde aynı malzeme ve boyutta yabancı dilde giriş tabelası da konulabilir.
(2) Müzelerin bina girişlerine konacak giriş tabelasının boyutu binanın büyüklüğü ile orantılı ve mimarî özelliğine uygun olarak hazırlanır.
a) Giriş tabelası dikdörtgen, boyutları 40x60 cm. den küçük, 66x100 cm. den büyük olamaz. Bu boyutlar arasındaki ölçüler için 2/3 oranı esas alınır.
(3) Giriş tabelasında yer alacak yazılarda; çift kompenantlı epoksi esaslı siyah boya ile serigrafi tekniği kullanılır.
a) Yazılar, tabelaların boyutlarına göre kenarlarında yeterli boşluk bırakılarak, büyük harflerle, arial harf karakterinde ve müze adı en az 72 punto ile yazılır.
(4) Giriş tabelasında orijinal renkteki Kültür Ağacı ve Türkiye Logosu, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Müzenin adı yer alır. Bunların dışında hiçbir süsleyici unsur kullanılamaz, ek-1' de örneklendirilmiştir.
a) Bakanlığa bağlı özel müzelerin giriş tabelasında orijinal renkteki Kültür Ağacı ve Türkiye Logosu, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Özel kelimesi ile Müzenin adı yer alır. Bunların dışında hiçbir süsleyici unsur kullanılamaz, ek-2'de örneklendirilmiştir.
(5) Müze giriş tabelası, kapının girişine, tercihan sağ tarafına yerden 170 cm. yüksekliğe konur.
a) Giriş tabelası, dört köşesinden krom veya pirinç somun-civata ile duvara monte edilir.
Ören Yeri Giriş Tabelası Malzemesi, Boyutu, Yazı Karakteri, İçeriği ve Konumu
(1) Ören yeri giriş tabelası; ultraviyole ışınlarına dayanımlı su bazlı şeffaf ahşap koruyucu uygulanmış vakum emprenye masif meşeden veya mat paslanmaz çelik malzeme çerçeveden yapılmış stilize kültür ağacı formunda olur. Her ören yerinde bir adet giriş tabelası bulunur.
(2) Tabelanın boyu 200 cm.'dir.
(3) Stilize kültür ağacı formundaki tabelaya monte edilen Afyon mermerine veya beyaz pleksiglas malzeme üzerine yazılacak yazılarda; çift kompenantlı epoksi esaslı siyah boya ile serigrafi tekniği kullanılır.
a) Yazılar, mermer veya en az 1cm kalınlığında beyaz pleksiglas üzerine kenarlarda yeterli boşluk bırakılarak, büyük harflerle, arial harf karakterinde ve en az 72 punto ile yazılır.