ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: 191
Kurum: Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT)
Kabul Tarihi: 13.06.2008
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 13.06.2008
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ KISIM
Genel Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı PTT A.Ş. ve bağlı Başmüdürlüklerin ihtiyaçları için Satınalma Dairesince alınan malzemeler ile Başmüdürlüklerin kendi ihtiyaçlarım karşılamak üzere aldıkları malzemelerin korunmasına dair usul ve esasları belirlemektir.
(1) Bu Yönerge PTT A.Ş. ve bağlı Başmüdürlüklerin taleplerini karşılamak üzere Satınalma Dairesince veya Başmüdürlüklerce alımı yapılan malzemelerin korunması ve bakımına dair usul ve esasları kapsar.
Tanımlar
(1) Bu yönergede geçen ;
a-Ana Depo; PTT A.Ş. Satınalma Dairesince satın alınan malzemenin korunarak Şirketin merkez ve taşra teşkilatlarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere tesis edilen ambarları,
b-Ambar; Malzemenin korunduğu yeri,
c-Ada; Bazı malzemeye yer sağlamak veya malzemeyi sınıflara göre ayırmak amacıyla ambar içinde, açık sahada veya bir sundurmanın zemini üzerinde, çizgilerle işaretlenerek bölünmüş kısımları,
d-Parsel; Adalarda ranza veya malzemenin kendi ambalajları ile yerleştirilmeleri için, zemin üzerinde iki tarafı ana ve tali koridorlarla 1-1,5 metre genişliğinde yollarla çevrelenerek veya birbirine bitişik olarak tesis edilen çizgilerle bölünmüş kısımları,
e-Ranza; Parsellere yerleştirilen, üzerine malzeme istiflemeye yarayan bir veya birkaç katlı ahşap veya madeni düzeneği,
f- Raf; Üzerinde malzemenin yerleştirilmesine yarayan yatay ve dikey bölmelerle gözlere ayrılmış düzeneği,
g -Ambalaj; Ambalajlama işinde kullanılan sarma malzemesi, paket, kutu, kap, sandık vs. malzemeyi,
h- Ambalajlama; Malzemeyi sararak, paket yaparak, bir kaba veya sandığa yerleştirerek, normal durumunu muhafaza, sevkiyat ve nakliyatını kolaylaştırma işlerini, ı- Dolap; Kıymetli malzemenin konulduğu kapalı ve kilitli rafları, i Çalışma sahası; Giriş kapısı civarında teslim alma ve gönderme işleminin yapılacağı sahayı, ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Ambarlarda Genel Kurallar ve Yerleşme
Ambar sorumlusu ve yardımcıları
(1) Her ambarın malzeme giriş, kayıt, çıkış ve korunması işlemlerinden yetkili amiri tarafından görevlendirilen memur sorumludur. İşin çok fazla olduğu ambarlarda ise yardımcı memur verilir. Yardımcılar ambar sorumlusuna bağlı çalışırlar ve ona karşı sorumludurlar.
Ambarın kilitli tutulması
(1) Ambarlar, çalışma saatleri dışında ve iş olmadığı zamanlar ambar sorumlularınca kilitli bulundurulur.
Ambar anahtarları
(1) Her ambar kilidinin iki anahtarı bulunur. Anahtarlara ambar numaralarını gösterir madeni levhalar takılır.
(2) Anahtarlardan biri ambar sorumlusunda, diğeri Ana Depo Müdürü veya malzeme servisi amiri odasında, özel olarak yapılmış ve Başmüdürlüğün mührü ile mühürlenmiş bir kutu içinde bulundurulur.
Ambar sorumlusunun bulunmadığı hallerde ambarın açılışı
(1) Ambar sorumlusunun bulunmadığı durumlarda ambarlar, Ana Depo Müdürü veya malzeme servisi amirinin katılacağı üç kişilik bir kurul tarafından tutanakla usulüne göre açılıp, kapanabilir.
Ambarlarda yerleşme ve istifleme
(1) Ambarlarda ambarın hacminden plan yapılmak suretiyle en iyi şekilde yararlanılması esastır.
(2) Büro, koridorlar, ara yollar ve gerekli sahalar, verimli bir depoculuğun gerektirdiği ölçülerde kullanılmalıdır. Bununla beraber taban dayanıklılığı döşemenin durumu göz önünde bulundurulmalıdır.
(3) Döşeme sahasından tasarruf etmek amacıyla imkan olan her yerde malzeme dikey olarak yerleştirilmelidir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yer Sembolleri ve Yer Sembollerinin Kayıtlarda Kullanılması
Ambarlarda yer sembolleri
(1) Malzemenin ambar içerisindeki yerini kolaylıkla bulabilmek için; Her ambar, ada, parsel, ranza, raf, dolap ve göze göre bir yer sembolü verilerek aşağıdaki gibi işaretlenir.
a)-Her ambara, bağlı olduğu ünitede bir sıra numarası verilir. Tanımayı kolaylaştırmak üzere bu numara göze çarpacak bir yerde ambarın dışına konur.
b)- Her ada veya ambar bölümü, bir büyük harfle tanınır. Bu harf göze çarpan bir yere konur.
c)- Bir ambar bölmesi veya adaya ait olan her parsel, giriş yönündeki ana veya tali koridorun solunda bulunanlara tek numaralar, sağında bulunanlara çift numaralar verilmek suretiyle,
numaralarla işaretlenir.
Adada veya ambar bölmesi içerisindeki parseller karşılıklı olmayıp, bir taraflı ise parsellere sıra ile numara verilir. ( 1-2-3-4 gibi. )
ç) Her ranza, raf ve dolap yerleştirilmiş olduğu parselin numarasını alır. Bir parsele yerleştirilen raf, başka bir parsele nakledilirse, yeni parselin numarası ile işaretlenir. Bunların numaraları koridora dik olan yüzlerine düzgün bir şekilde işaretlenir. Bu numaralar, tavandan aşağıya sarkıtılmış levhalarla da gösterilebilir.