ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
Kurum: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu
Kabul Tarihi: 24.04.2024
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 24.04.2024
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunda çalışan ve teşkilat kanunundaki hükümler dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabii bulunan personel ile sözleşmeli personel, geçici ve sürekli görevlendirme personeli, (4/D) sürekli işçiler, stajyerler ve Üst Kurulumuza hizmet veren diğer personele yiyecek yardımı amacıyla, öğle yemeğinin kâr gayesi gütmeden, kaliteli ve ucuz şekilde hazırlanması ve bu maksatla hizmet verilmesi ile ilgili esasları belirlemektir.
(1) Bu Yönerge, Kurum bünyesinde bulunan yemekhaneleri, mutfakları ve yemekhaneye ait diğer alanları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 19/11/1986 tarihli ve 86/11220 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 11/12/1986 tarihli ve 19308 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği”ne dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergenin uygulanmasında;
a) RTÜK: Radyo ve Televizyon Üst Kurulunu,
b) Üst Kurul Başkanı: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanını,
c) RTÜK personeli: Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna bağlı merkez ve temsilciliklerde çalışan devlet memuru ve sözleşmeli personeli, geçici ve sürekli görevlendirme personelini, (4/D) sürekli işçileri, stajyerleri ve Üst Kurula hizmet veren diğer personeli,
ç) Görevli personel: Yemek servislerinde hizmet amacıyla görevlendirilen personeli,
d) Yönetmelik: Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği’ni,
e) İMİD: İdari ve Mali İşler Dairesi’ni,
f) Kurum: Radyo ve Televizyon Üst Kurulunu
g) Komisyon: Yemekhane Komisyonu’nu,
ğ) İMİD Başkanı: İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı’nı,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Yemekhane Komisyonunun Çalışma Usul ve Esasları
Yemekhane Komisyonu
(1) Yemekhane Sorumlusu, Muhasebe Memuru, Kartlı Geçiş ve Ücret Tahsilat Memuru, Gıda Mühendisi / Diyetisyen, Satın Alma Memuru ve Yemekhane Taşınır Kayıt Sorumlusunun bulunabileceği, İMİD Başkanı tarafından seçilip, Üst Kurul Başkanının onayı ile kurulan en az üç kişiden oluşur.
(2) Yemekhane sorumlusu Yemekhane Komisyonuna başkanlık eder.
(3) Komisyon Üyelerinin herhangi bir sebeple azalması halinde aynı usule göre en geç 15 (on beş) gün içerisinde yeni personel görevlendirilir.
(4) Yemekhane Komisyonu, Yemekhane adına bir banka hesabı açar. Bu hesaptan en az iki Yemekhane Komisyonu üyesinin ortak imzaları ile para çekilebilir.
(5) Toplantılarda kararlar oy çokluğu ile alınır.
Yemekhane Komisyonu Görev, Yetki ve Sorumlulukları
(1) Yemekhane Komisyonu, yemek servisinin sevk ve idaresinden bu yönerge hükümleri doğrultusunda yetkili ve sorumludur.
(2) Yemekhane Komisyonunun görev, yetki ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir:
a) Üst Kurul bütçesine konulan yiyecek yardımı ödeneğinin yemekhane yönetimi hesabına geçirilmesini sağlamak,
b) Yemekhaneye toplu veya perakende gıda alımı ve muayene esaslarını belirleyerek, alımların bu esaslara uygun olarak yapılmasını ve muayene edilmesini sağlamak,
c) Yemekhaneden yemek yiyenlerden alınacak yemek ücreti tutarını belirlemek ve Üst Kurul Başkanının onayına sunmak,
ç) Mali yılın sonunda hazırlayacağı bir raporla yemekhaneye tahsis edilen ödeneğin harcama durumunu gösteren "Hesap Cetveli’ni hazırlamak,
d) Yemekhane gelirlerini ekonomik, verimli, hesap verilebilir ve saydam bir şekilde, belirlenen esaslara uygun olarak harcamak,
e) Yemekhaneyi ve yemekhane personelini yönetmek,
f) Yemekhanede, kalori bakımından yeterli, dengeli ve sağlıklı yemek verilmesini sağlamak,
g) Ayda en az bir defa toplanarak, ay sonunda Yemekhane Sorumlusunca hazırlanan o aya ait masrafları, yemek yiyenlerin sayısını, o aydaki her öğün çıkan ortalama yemeği, ay sonu hesaplarını inceler ve onaylayarak karara bağlamak,
ğ) Ayrıca yemek hizmetlerinin hijyen ve temizliğinin, usulüne uygun olup olmadığını kontrol etmek.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yemek Servis Hizmetlerinin Yürütülmesi ve Görevli Personelin Yetki ve Sorumlulukları
Yemekhane Servis Hizmetlerinin Yürütülmesi
(1) Yemekhane servis hizmetleri aşağıdaki şekilde yürütülür;
a) RTÜK’te görevli personele yiyecek yardımı, yemek yiyen personele yemek verme şeklinde yapılır. Nakit bir ödemede bulunulmaz.
b) Bir günlük yemek ücreti, Maliye Bakanlığının tebliğinde belirtilen miktardan az olmamak kaydıyla Üst Kurul Başkanınca onaylanmış karar ile belirlenir.
c) Yemek servisi hizmetlerinin eksiksiz yürütülebilmesi amacıyla yemekhanede kullanılmasında zaruret bulunan ve demirbaş malzeme kapsamına girmeyen mal ve malzemelerin alımı ile kırılan, bozulan, eskiyen ve zayi olan malzemelerin alımı veya tamiri için gerekli ödemeler yiyecek yardımı ödeneğinden veya bunun nemasından İMİD Başkanı onayı ile yapılır.