Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı; birinci basamak sağlık hizmeti sunan kuruluşlara ad verilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, birinci basamak sağlık hizmeti veren aile sağlığı merkezleri, halk sağlığı laboratuvarları, ilçe sağlık müdürlüğü veya toplum sağlığı merkezleri ile bu müdürlüklere/merkezlere bağlı hizmet bilimlerini, entegre ilçe devlet hastanelerini ve acil sağlık hizmetleri istasyonları ile acil sağlık hizmetleri komuta kontrol merkezlerini kapsar.
Hukuki dayanak
(1) Bu Yönerge; 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 508 inci maddesi ve 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Acil sağlık hizmeti istasyonu: Acil çağrılara olay yerinde ve nakil sırasında hastane öncesi acil sağlık hizmeti vermek üzere oluşturulmuş ambulans ve ekiplerin bulunduğu birimleri,
b) Bakan: Sağlık Bakanını,
c) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
ç) Birinci basamak sağlık kuruluşu: Aile sağlığı merkezi, ilçe sağlık müdürlüğü veya toplum sağlığı merkezleri ile bu müdürlüklere/merkezlere bağlı hizmet birimlerini, halk sağlığı laboratuvarı, entegre ilçe devlet hastanesi, acil sağlık hizmetleri istasyonu ve acil sağlık hizmetleri komuta kontrol merkezini,
d) İlgili genel müdürlük: Acil sağlık hizmetleri istasyonu ve acil sağlık hizmetleri komuta kontrol merkezi ile ilgili işlemlerde Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünü diğer işlemlerde ise Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünü,
e) Komuta kontrol merkezi: Acil sağlık çağrılarının karşılandığı, değerlendirildiği ve ambulansların sevk ve idare edildiği merkezi,
f) Müdürlük: İl sağlık müdürlüğünü,
ifade eder.
Genel esaslar
(1) Birinci basamak sağlık kuruluşuna verilecek adın; kuruluşun genel ve özel amaçlarına, seviyesine, bulunduğu çevrenin sosyal, kültürel, tarihi özelliğine ve şartlarına uygun olması, belli bir anlam taşıması gerekir.
(2) Birinci basamak sağlık kuruluşu öncelikle bulunduğu yerleşim yeri adı dikkate alınarak adlandırılır. Ancak ismin içinde mahalle, cadde ve sokak gibi ibarelere yer verilmez.
(3) Birinci basamak sağlık kuruluşlarına ad verme işlemleri istisnai durumlar hariç Müdürlüğün teklifi ve Valiliğin onayına istinaden ilgili Genel Müdürlük tarafından verilir.
(4) Birinci basamak sağlık kuruluşuna verilen isimde, kuruluşun bulunduğu ilçe adı her zaman belirtilir. Özel isim verilecek ise ilçe adı dışında yerleşim yerine ait diğer adlar aynı anda kullanılmaz.
(5) Birinci basamak sağlık kuruluşu bina ve tesislerine adları verilecek kişilerin çevrede olumlu izlenimler bırakmış olması gerekir. Ancak, daha soma kamuoyunda olumsuz izlenimler bıraktığı anlaşılan, toplum nazarında itibar kaybına uğradığı hususunda genel kabulün oluştuğu kişilere ait adlar Valiliğin görüşü alınmak suretiyle Müdürlüğün teklifi ve ilgili Genel Müdürlük onayı ile iptal edilebilir.
Bağış yoluyla yapılan binaların adlandırılması ve plaket asılması
(1) Hayırseverler tarafından bağış yolu ile yaptırılan binalar veya arsası bağışlanan binalara ad verilmesinde aşağıdaki usul ve esaslar takip edilir.
a) İl ve ilçe merkezindeki kamu arsasına birinci basamak sağlık kuruluşu yapımında, yatırım programlarında yer almak kaydı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "Uygulanacak Birim Fiyat Listesi” ne göre inşaat keşif bedelinin en az %50'si ve üzerinde mali yardımda bulunan hayırseverin adı veya hayırseverin isteği doğrultusunda başka bir ad verilebilir.
b) Köy ve beldelerde planlanan birinci basamak sağlık kuruluşu binasının tamamı hayırsever vatandaşlar tarafından inşa edilirse; hayırseverin adı veya hayırseverin isteği doğrultusunda başka bir ad verilebilir.
c) İl ve ilçe merkezine hayırseverin maliki olduğu arsa üzerine yapılacak olan birinci basamak sağlık kuruluşlarından; inşası devlet veya diğer hayırseverler tarafından yapılanlara, arsa bağışında bulunan hayırseverin adı veya hayırseverin isteği doğrultusunda başka bir ismin verilebilmesi için; kıymet takdir komisyonu tarafından tespit edilecek arsa değeri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birim fiyatına göre yapılacak binanın o günkü inşaat keşif bedelinin % 50'sine eşit ya da fazla olmalıdır. Arsa değerinin düşük olması halinde hayırseverin aradaki fark kadar (%50'sine gelecek şekilde) inşaata mali yardımda bulunması gerekir.
ç) Bağış yoluyla yapılan binalarının adlandırılması hususunda herhangi bir taahhütte bulunulmadan önce ilgili Genel Müdürlük onayının alınması gerekir. Hayırsever vatandaşların yaptıracakları binalarla ilgili olarak Valilik tarafından düzenlenen protokol, ilgili Genel Müdürlükçe yapılacak hukuki değerlendirme sonucunda uygun görülmesi durumunda imzalanır.