ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
Kurum: Sağlık Bakanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 01.04.2019
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı döner sermaye muhasebe hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge Sağlık Bakanlığına bağlı döner sermaye işletmelerinin muhasebe hizmetlerini kapsar.
(1) Bu Yönerge, 209 Sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları İle Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanununun ek 2 nci ve 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 508 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
b) Bakan: Sağlık Bakanını,
c) Başkanlık: Strateji Geliştirme Başkanlığını,
ç) Başkan: Strateji Geliştirme Başkanını,
d) ÇKYS: Sağlık Bakanlığı Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemini,
e) İl sağlık müdürlüğü: Bakanlığın il düzeyindeki hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesinden sorumlu müdürlüğü,
f) İl sağlık müdürü: İl sağlık müdürlüğünün en üst yöneticisini,
g) Harcama birimi: Bütçe ile ödenek tahsis edilen birimleri,
ğ) Harcama yetkilisi: Bütçe ile ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisini,
h) Mali hizmetler uzmanı: 5018 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesi çerçevesinde Başkanlıkta istihdam edilen uzmanı,
ı) Muhasebe birimi: Muhasebe hizmetlerinin yürütüldüğü birimi,
i) Muhasebe hizmeti: Gelir ve alacakların tahsili, giderlerin ve borçların hak sahiplerine ödenmesi, para ve parayla ifade edilebilen değerler ile emanetlerin alınması, saklanması, ilgililere verilmesi, gönderilmesi ve diğer tüm mali işlemlerin kayıtlarının yapılması ve raporlanması işlemlerini,
j) Muhasebe yetkilisi: Muhasebe hizmetlerinin yürütülmesinden ve muhasebe biriminin yönetiminden sorumlu olan sözleşmeli uzmanı,
k) Muhasebe yetkilisi yardımcısı: Muhasebe yetkilisine yardımcı olarak görev yapan ve muhasebe yetkilisine karşı sorumlu olan sözleşmeli uzmanı,
l) Sözleşme: Sözleşmeli uzman ile imzalanan Sağlık Bakanlığı hizmet sözleşmesini,
m) Sözleşmeli uzman: 663 sayılı Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (II) sayılı cetvelde belirlenen uzman pozisyonunda sözleşmeli olarak istihdam edilen personeli,
n) TDMS: Muhasebe kayıtlarının girildiği, izlendiği ve raporlandığı web tabanlı Tek Düzen Muhasebe Sistemini,
o) Üst yönetici: Başkanlığın bağlı olduğu Bakan Yardımcısını,
ö) Yönetmelik: 01/05/2007 tarihli ve 26509 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Muhasebe Yetkilisi ve Muhasebe Yetkilisi Yardımcısının Görevlendirilmesi, Aranacak Şartlar, Görevin Sona Ermesi ve Devir İşlemi
Muhasebe yetkilisi ve yardımcısı olarak görevlendirileceklerde aranacak şartlar
(1) Muhasebe yetkilisi ve muhasebe yetkilisi yardımcısı olarak görevlendirileceklerin aşağıda belirtilen şartları taşıması gerekir.
a) Sözleşmeli uzman olarak görev yapıyor olmak.
b) Tercihen, üniversitelerin maliye, işletme, iktisat, kamu yönetimi, sağlık yönetimi, sağlık idaresi bölümleri ile fakültelerin muhasebe eğitimi veren ilgili bölümlerinden mezun olmak.
c) Muhasebe hizmetleri ile ilgili birimlerde muhasebe yetkilisi için en az dört yıl, muhasebe yetkilisi yardımcısı için en az iki yıl çalışmış olmak.
ç) Aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almamış olmak.
d) Sözleşmeli pozisyonda çalışılan süre boyunca ihtar gerektiren fiil ve hallerden dolayı tek seferde 45 ve üzeri ihtar puanı almamış olmak.
e) Görevin gerektirdiği bilgi birikimi, deneyim, tecrübe ve temsil kabiliyetine sahip olmak.
Muhasebe yetkilisi görevlendirilmesi
(1) İl sağlık müdürlüklerinde oluşturulacak muhasebe birimlerinde, muhasebe hizmetlerinin yürütülmesinden sorumlu 5 inci maddede sayılan niteliklere sahip bir sözleşmeli uzman, İl Sağlık Müdürünün teklifi, Başkanın uygun görüşü ve Üst Yönetici onayı ile muhasebe yetkilisi olarak görevlendirilir.
(2) Muhasebe yetkilisi İl Sağlık Müdürüne karşı sorumludur.
Muhasebe yetkilisinin görevleri
(1) Muhasebe yetkilisinin görevleri aşağıda belirtilmektedir.
a) Muhasebe birimini sevk ve idare etmek.
b) Muhasebe biriminin faaliyet alanına giren konulara ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
c) Gelirlerin ve alacakların ilgili mevzuatına göre tahsil edilmesi, yersiz ve fazla tahsil edilenlerin ilgililerine iade edilmesi, giderlerin ve borçların hak sahiplerine ödenmesi işlemlerini yürütmek.
ç) Para ve parayla ifade edilen değerler ile emanetlerin alınması, saklanması, ilgililere verilmesi ve gönderilmesi işlemlerini yürütmek.
d) Muhasebe yetkilisi mutemetlerinin hesap, belge ve işlemlerini ilgili mevzuatında öngörülen zamanlarda denetlemek veya muhasebe yetkilisi mutemedinin bulunduğu yerdeki birim yöneticisinden kontrol edilmesini istemek.