ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: SHGM-İKSY
Kurum: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi: 01.04.2022
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 01.04.2022
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü iç kontrol sisteminin işleyişine ilişkin usul ve esasları belirlemek ve mevcut iç kontrol sistemi kapsamında görev, yetki ve sorumlulukları ortaya koyarak görevli kurul, çalışma grubu ve birimler tarafından yürütülecek faaliyetlere ilişkin çalışma ilkelerini düzenlemektir.
(1) Bu Yönerge, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü birimlerinde iç kontrol sisteminin işleyişi ile ilgili yürütülecek tüm iş ve işlemleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge; 24.12.2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 26.12.2007 tarihli ve 26738 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kamu İç Kontrol Standartları Tebliği ve 31.12.2005 tarihli ve 26040 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İç Kontrol ve Ön Mali Kontrole İlişkin Usul ve Esaslar ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 07.02.2014 tarihli ve 13 sayılı Kamu İç Kontrol Rehberine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Genel Müdür: Sivil Havacılık Genel Müdürünü,
b) Genel Müdürlük: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünü,
c) Üst Yönetici: Sivil Havacılık Genel Müdürünü,
ç) Kurum: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünü,
d) Yönerge: İç Kontrol Sistemi Yönergesini,
e) SGDB: Strateji Geliştirme Daire Başkanlığını,
f) İç Denetçi: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü İç Denetçilerini,
g) Birim: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün teşkilat şemasında yer alan birimlerini,
ğ) Müdürlük: Raporlama ve İç Kontrol Müdürlüğünü,
h) Sekreterya: Raporlama ve İç Kontrol Müdürlüğünü,
ı) Kurul: İç Kontrol İzleme ve Yönlendirme Kurulunu,
i) Kurumsal Risk Yönetimi: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Kurumsal Risk Yönetimi Yönergesi kapsamında riskleri tanımlamayı, analiz ederek ölçmeyi, önceliklendirmeyi, risklere karşı yürütülecek faaliyetleri belirlemeyi, sorumluları tayin etmeyi, belirlenen faaliyetleri uygulamayı ve bunları izleyerek gözden geçirmeyi kapsayan bütün süreçleri
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
İç Kontrolün Tanımı, Amaçları ve Temel İlkeleri
İç kontrolün tanımı
(1) İç kontrol; İdarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini, varlık ve kaynakların korunmasını, muhasebe kayıtlarının doğru ve tam olarak tutulmasını, mali bilgi ve yönetim bilgisinin zamanında ve güvenilir olarak üretilmesini sağlamak üzere idare tarafından oluşturulan organizasyon, yöntem, süreç ile iç denetimi kapsayan mali ve diğer kontroller bütünüdür.
İç kontrolün amaçları
(1) İç kontrolün amaçları;
a) Kamu gelir, gider, varlık ve yükümlülüklerinin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yönetilmesini,
b) Kamu idarelerinin kanunlara ve diğer düzenlemelere uygun olarak faaliyet göstermesini,
c) Her türlü mali karar ve işlemlerde usulsüzlük ve yolsuzluğun önlenmesini,
ç) Karar oluşturmak ve izlemek için düzenli, zamanında ve güvenilir rapor ve bilgi edinilmesini,
d) Varlıkların kötüye kullanılması ve israfını önlemek ve kayıplara karşı korunmasını sağlamaktır.
İç kontrolün temel ilkeleri
(1) İç kontrolün temel ilkeleri aşağıdadır:
a) İç kontrol faaliyetleri yönetim sorumluluğu çerçevesinde yürütülür.
b) İç kontrol faaliyet ve düzenlemelerinde öncelikle riskli alanlar dikkate alınır.
c) İç kontrol tüm personelin görevinin bir parçasıdır. İdarede çalışan herkes iç kontrol sisteminin hayata geçirilmesinde rol oynar.
ç) İç kontrol mali ve mali olmayan tüm işlemleri kapsar.
d) İç kontrol düzenlemeleri ve iç kontrol sisteminin işleyişi, yöneticilerin görüşü, birim ve/veya personelin talep ve şikâyetleri ile iç ve dış denetim sonucunda düzenlenen raporlar dikkate alınarak, yılda en az bir kez değerlendirmeye tabi tutulur ve gerekli önlemler alınır.
e) İç kontrol düzenleme ve uygulamalarında mevzuata uygunluk, saydamlık, hesap verebilirlik ve ekonomiklik, etkinlik, etkililik gibi iyi mali yönetim ilkeleri esas alınır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İç Kontrol Sisteminin Bileşenleri ve Standartları
İç kontrol sisteminin bileşenleri ve standartları
(1) İç kontrol sisteminin bileşenleri ve standartları, Genel Müdürlüğün iç kontrol sisteminin oluşturulmasında, izlenmesinde ve değerlendirilmesinde dikkate alınması gereken temel yönetim kurallarını göstermekte ve tüm birimlerimizde tutarlı, kapsamlı ve standart bir kontrol sisteminin kurulmasını ve uygulanmasını amaçlamaktadır.
(2) Kurumun iç kontrol sistemi; kontrol ortamı, risk değerlendirmesi, kontrol faaliyetleri, bilgi ve iletişim ile izleme olmak üzere 5 bileşen, 18 standart ve 79 genel şarttan oluşmaktadır. İhtiyaç duyulması ve üst yönetimin uygun bulması halinde Kurum adına Müdürlük yeni standart geliştirebilir.