Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç ve kapsam
(1) Bu Yönerge, Sosyal Güvenlik Kurumunun yayın hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak amacıyla yayın kurulunun kurulması, çalışma ilkeleri, görevleri, yetkileri ile diğer hususlara ilişkin usul ve esasları düzenler.
Dayanak
(1) Bu Yönerge; 16/5/2006 tarihli ve 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 25/B maddesine, 27/11/2014 tarihli ve 496 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Çalışma Yönetmeliğinin 71. Maddesine, 5/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa, 23/1/2007 tarihli ve 26412 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Ödenecek Telif ve İşlenme Ücretleri Hakkında Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Kurum: Sosyal Güvenlik Kurumunu,
b) Kurum Başkanı: Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanını,
c) Kurul: Kurum Yayın Kurulunu,
ç) Kurul Başkanı: Yayın Kurulu Başkanını,
d) Sekretarya Birimi: Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanlığını,
e) Birim: Kurumun merkez ve taşra teşkilatını oluşturan birimlerini,
f) Komisyon: Sekretarya Birimince ilgili birimlerde çalışan personelden oluşturulan alt çalışma gurubunu,
g) Eser: Türü, hacmi ve kapsamı ne olursa olsun kitap veya dergi halinde ya da internet üzerinden yayımlanmaya elverişli, gizlilik derecesi taşımayan fikir ve sanat ürününü,
ğ) İşlenme Eser: Diğer bir eserden faydalanarak meydana getirilip de bu eserden bağımsız olmayan ve işleyen kişi ya da kişilerin özelliklerini taşıyan fikir ve sanat ürünlerini,
h) Telif Eser: Doğrudan meydana getirilen veya herhangi bir şekilde dil ile ifade edilen eserler ve fikir ürünlerini,
ı) Yayın: Yerli ve yabancı her türlü yazılı ve basılı eserler ile basılı olmayan CD, DVD vb. manyetik depolama üniteleri ve Kurum internet sitesinde hizmete sunulan elektronik eserlerini,
i) Süreli Yayın: Belli aralıklarla yayımlanan gazete, dergi gibi basılmış eserler ile haber ajansları yayınlarını,
j) Süresiz Yayın: Belli aralıklarla yayımlanmayan kitap, armağan gibi basılmış eserlerini,
k) Tercüme: Yazıldığı dilden başka bir dile aynen tercüme edilen eserini,
l) Üye: Yayın Kurulu Üyesini ifade eder.
Yayın faaliyetleri
(1) Kurumun yayın faaliyetleri şunlardır;
a) Kurumun faaliyet alanı ile ilgili araştırma, bilimsel incelemeler ve raporlar,
b) Ekonomik, sosyal ve kültürel konularda yazılmış yayın, broşür, makale, tebliğ ve konferans metinleri,
c) Sosyal güvenlik alanı ile ilgili yasal ve idari düzenlemeler, istatistikler ve benzerlerinin bir araya getirildiği derlemeler,
ç) Kurum personeli tarafından hazırlanan, kabul edilmiş Kurum içi yeterlik tezleri ile Kurumun görev alanına giren konularda Yayın Kurulunca uygun görülen yüksek lisans ya da doktora tezleri,
d) Ekonomik, sosyal ve kültürel konularda yayımlanmış Türkçe ve yabancı dillerdeki yayınların tercümeleri,
e) İlgili diğer yayınlar.
Yayın Kurulu
(1) Kurul; Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı başkanlığında, Kurum Başkanı tarafından belirlenecek başkan dahil 5 asil 3 yedek üyeden oluşur. Asil üyelerin herhangi bir nedenle Kurula katılmamaları halinde yedek üyeler tespit sırasına göre Kurula katılırlar.
Yayın Kurulunun çalışma esasları
(1) Kurul, sekretarya birimi tarafından acil haller saklı kalmak kaydıyla toplantıdan üç iş günü önce üyelere haber verilmek suretiyle toplantıya çağırılır.
(2) Kurul, Kurul Başkanının daveti üzerine üyelerin salt çoğunluğu ile toplanır. Kararlar toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde Kurul Başkanının olduğu taraf çoğunlukta sayılır.
(3) Kurul toplantılarına katılması gereken asil üyenin izin, rapor, görevlendirme vb. nedenlerle toplantıya katılamaması halinde yerine yedek üye toplantıya katılır.
(4) Mazeret bildirmeksizin art arda üç toplantıya katılmayan üyenin üyeliği sona erer. Üyeliği sona eren üyenin yerine seçilen üye, görevi sona eren üyenin görev süresini tamamlar. Bunun dışında bir üyenin herhangi bir sebeple görev süresini tamamlayamaması veya Kurulun görev süresi devam ederken yeni üye seçilmesinin zorunlu olması halinde seçilen üye, hâlihazırda göreve devam eden üyelerin görev süresine tabidir.
(5) Kurul üyelerine ait eserlerin Kurulda görüşülmesi sırasında eser sahibi toplantıda bulunamaz.
Sekretaryanın görevleri
(1) Yayın Kurulunun sekretarya işlemleri Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yürütülür.
(2) Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanlığı, Yayın Kurulu adına tüm birimlerden bilgi, belge, görüş isteme ve çalışma yapılması yetkisine sahiptir.
(3) Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı veya görevlendireceği bir personel başkanlığında çalışma komisyonları kurulabilir. Bu komisyonlarla ilgili yetkili birimlerden personel ve üye talep edebilir.