• Ulusal ve/veya uluslararası platformlarda, havacılık emniyet kuralları ile ilgili SSM görüşlerini oluşturmak,
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
Kurum: Başbakanlık
Kabul Tarihi: 09.07.2008
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 09.07.2008
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
A. AMAÇ
Bu yönergenin amacı,
• Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) sorumluluğunda tedarik edilen havacılık Ürün, ekipman ve parçaların, uçuş emniyeti risklerini ulusal ve/veya uluslararası alanda kabul edilebilir seviyede tutmak,
• Uçuşa Elverişlilik Sertifikasyonu faaliyetlerini mevcut dünya uygulamalarındaki gelişmeler göz önüne alınarak maliyet etkin bir şekilde gerçekleştirmek,
• Milli kuruluşlarımızın UE Sertifikasyonu açısından uluslararası kuruluşlarla rekabet edebilecek seviyeye gelebilmeleri için rehberlik desteği sağlamak,
üzere gerekli düzenlemelerin yapılması ve uyulması gereken genel kuralları belirlemektir.
B. KAPSAM
Bu yönerge Madde 1 de belirtilen amaçlar doğrultusunda; Sözleşme şartları ile sınırlı olmak üzere; SSM sorumluluğundaki havacılık Ürünü, parça ve ekipmanların tasarım, üretim faaliyetleri ve bu faaliyetlerden sorumlu organizasyon ve personel ile ilgili UE Sertifikasyon faaliyetlerine dair usul ve esasları kapsar.
C. YASAL DAYANAK
Bu yönetmelik dayanağını;
• 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun, 6a maddesine göre devlet hava araçlarının Türk Hava Sahasını kullanabilmeleri için Uçuşa Elverişli olmaları şartı ve
• 3238 sayılı Savunma Sanayii Müsteşarlığı Kuruluş Kanununun 10. maddesi çerçevesinde "üretilen malın kontrat muhteviyatına uyup uymadığını, kalite kontrolleriyle kontrat şartlarının yerine getirilip getirilmediğini kontrol etmek” olarak SSM’ye verilen görevden almaktadır.
D. TANIMLAR VE KISALTMALAR
D.1. TANIMLAR
Havacılık Otoritesi: Ülkelerin havacılık düzenlemelerinin oluşturulması, takibi ve bunların yönetiminden sorumlu olan ulusal organizasyon.
Kalifikasyon: Bir hava aracı sisteminin, Sözleşme Teknik Şartnamesi’nde tanımlanan görev, ihtiyaç ve özellikleri karşıladığının doğrulanması için uygulanan sistematik süreç.
Panel Nihai Uyum Beyanı: Sertifikasyon Panellerinin sorumluluğu altındaki uçuşa elverişlilik gereksinmelerinin uyumunun, Sertifikasyon Programına uygun olarak, başarı ile gösterildiğini beyan etmek üzere ilgili panel tarafından yayımlanan belge.
Proje Sertifikasyon Grubu: UE Sertifikasyon sürecinin Sertifikasyon Stratejisine göre yürütülmesi için gerekli süreç personeli, idari personel, organizasyon değerlendirme ekipleri ve Sertifikasyon Panellerinde çalışan teknik personelden oluşan grup.
Proje Sertifikasyon Planı: Yüklenicinin sözleşme UE Sertifikasyon maddelerine uyumunu göstermek için hazırladığı, süreçleri, SSM yüklenici ilişki metodları ve yüklenici proje kaynaklarını tanımlayan idari plan.
Sertifikasyon: Ürünün veya parça ve ekipmanın, personelin veya organizasyonun uygulanabilir gereksinme ve yönerge kurallarına uyumunun gösterilmesi süreci.
Sertifikasyon İşlem Maddeleri: Tip Tasarım Onay sürecinde oluşan önemli teknik, düzenleme ve idari konuların tanımlanması ve çözümünün takibi için kullanılan metod.
Sertifikasyon Paneli: Sistem Sertifikasyon Planlarının değerlendirilmesi ve Sertifikasyon Programına uygun uyum kabullerinin gerçekleştirilmesi için SSM veya SSM/İlgili Kuvvet uzmanlarından oluşturulmuş çalışma grubu.
Sertifikasyon Programı: Proje UE Sertifikasyon sürecini ve bununla ilgili planlamayı içeren, Sertifikasyon Stratejisi, Proje Sertifikasyon Planı, Sistem Sertifikasyon Planlarının bütünü.
Sertifikasyon Stratejisi: UE Sertifikasyon faaliyetleri ile ilgili proje süreç, metod, takvim, kabul, sorumluluk ve kaynaklarını tanımlayan yaşayan SSM dokümanı.
Sistem Sertifikasyon Planı: Sistem için geçerli Tip Sertifikasyon Temeli gereksinmeleri, uyum metotları, uyum dokümanları ve hedef teslim tarihleri, Sertifikasyon görevleri, sistem emniyet değerlendirmeleri, sistem geliştirme teminat seviyeleri, SSM’nin faaliyetlere katılım seviyesi, organizasyon, Sertifikasyon takvimini içeren sistem bazlı yüklenici planı.
Sürekli Uçuşa Elverişlilik: Hava aracının, ömür devri boyunca geçerli Uçuşa Elverişlilik kural ve standartlarına uyumlu ve emniyetli uçuş için uygun olması durumu.
Sürekli Uçuşa Elverişlilik Talimatları: Hava Aracı ve ilgili ekipmanlarını uçuşa elverişli koşullarda idame edebilmek için gerekli talimatlar.
Tamir: Herhangi bir ürün, parça veya ekipmanın üreticisi tarafından servise verilmesinden sonra uçuşa elverişli hale getirebilmek için hasarların giderilmesi ve/veya onarılması.
Tamir Tasarım Onayı: Tamir tasarımının, Tip Sertifikasyon Temeline uyumunun gösterilmesi ve kabulü için uygulanan ve SSM’nin yazılı onayı ile sonuçlanan sistematik süreç.
Tamamlayıcı Tip Tasarım Onayı: Ürün Tip Tasarımlarına gelecek major değişikliklerin, Tip Sertifikasyon Temeline uyumunun gösterilmesi ve kabulü için uygulanan ve SSM’ nin yazılı onayı sonuçlanan sistematik süreç.