Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Dayanak
Amaç
Bu yönergenin amacı, Bakanlığımıza bağlı müze, örenyeri, kültür merkezi salonları, galeriler ve diğer mekânlar kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce, ekli listede belirtilen ücretler doğrultusunda, kültürel, bilimsel, sanatsal ve diğer etkinlikler için gerçekleştirilecek süreli kullanım işlemleri;
Bakanlığımıza bağlı müzeler ile bağlı birimleri ve örenyerlerindeki taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının tanıtımına yönelik ticari amaçlı görsellerinin kullanılması, yayımı, tıpkıbasımı ile kopyalarının veya objeler üzerine baskısının yapılması, seri çoğaltılmaları ile benzeri taleplerin değerlendirilmesinde uyulacak usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
Bu Yönerge, 1 inci maddede belirtilen mekânların süreli kullanım ile ilgili başvuru, izin, ücretlendirme ve ödeme esasları ile kullanıcı tarafından uyulması gereken hususları kapsar.
Dayanak
Bu yönerge, 2252 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye Kanunu'nun 5/c maddesi ve Döner Sermayeli Kuruluşlar İhale Yönetmeliği ile 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 34 üncü maddesi ve Müzelerle Müzelere Bağlı Birimlerde ve Örenyerlerindeki Kültür Varlıklarının Film ve Fotoğraflarının Çekilmesi Mülaj ve Kopyalarının Çıkarılması Hakkındaki Yönetmelik uyarınca çıkarılmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM
Tanımlar
Bu Yönergede geçen;
Bakanlık: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı,
DÖSİMM: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğünü,
Müze ve Örenyeri: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı müze ve örenyerlerini,
Kültür Merkezi: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı kültür merkezlerini,
Galeri: Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne bağlı sergi salonlarını,
İlgili Birim: Süreli kullandırılan mekânın idaresinden sorumlu müdürlükleri,
Kullanıcı: Süreli kullanım talebinde bulunan kamu kurum ve kuruluşu ile gerçek ve tüzel kişileri,
Sözleşme: Kullanıcı ile ilgili birim arasında düzenlenen kullanım sözleşmesini ifade eder.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Başvuru ve Ödeme
Müze, örenyeri, kültür merkezi salonları, galeriler ve diğer mekânlar için süreli kullanım talebinde bulunan kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler; yapacakları faaliyetin adı, yeri ve zamanını belirterek kullanımı istenilen yerin idaresine (Müze Müdürlüğü, Kültür Merkezi Müdürlüğü vb.) yazılı olarak başvururlar.
İlgili Müdürlük tarafından söz konusu, tarihlere yönelik yapılacak inceleme neticesinde başvurunun ulaştığı tarihten itibaren 10 (on) iş günü içerisinde başvuru sahibine mekânın kullanım durumunun uygun olup olmadığı yazılı olarak bildirilir. (Müze ve Örenyeri için yapılan başvurular ilgili Müze Müdürlüğü görüşleri doğrultusunda Mülki Amirlik Onayına bağlanır.) İlgili mekân tahsise uygun ise bu durumun başvuru sahibine tebliğinden itibaren kullanım/kira ücretinin tamamının 10 (on) iş günü içerisinde belirlenen kira bedeli nakden ödenir. Kira bedeli tutarında DÖSİMM adına düzenlenmiş kesin, şartsız ve süresiz banka teminat mektubunun ilgili birime teslim edilmesi zorunludur. Her durumda mekânın kullanımı için kira bedeli etkinlik tarihinin en az 10(on) iş günü öncesinde nakden ödenir. Aksi halde, kira bedelinin tamamı teminat mektubu çözülerek tahsil edilir. Etkinlik tarihinden itibaren geriye doğru 10 (on) iş günü içerisinde yapılacak başvurularda ise ilgili birim tarafından etkinliğin uygun görüldüğünün tebliğinden itibaren, en geç izleyen iş gününün mesai bitimine değin kira bedelinin tamamının nakden yatırılması zorunludur.
Tahsis işlemi, tahsis bedelinin tamamının yatırılması veya süresiz/şartsız kesin teminat mektubunun ilgili birime teslim edilmesi ile kesinleşir.
Talep tarihi itibariyle, 1 yılı (365 gün) aşan tarihler için tahsis talep başvurusu yapılamaz. Ancak, hazırlık çalışmaları itibariyle 1 yıldan daha fazla süre gerektiren ihtisas fuarları için bu süreyi aşan talepler, ilgili birimin uygun görüşü ve Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğün onayı ile değerlendirilebilir.
Büyükşehir Belediyesi statüsüne sahip iller dışındaki illerde bulunan Kültür merkezi salonları ticari amaç gütmeyen bilimsel, kültürel, sanatsal, eğitim ve spor amaçlı faaliyetler kapsamında düzenlenecek organizasyonlar için kamu kurum ve kuruluşlarına tahsis edilmesi halinde ücret alınmaz.
Büyükşehir statüsüne sahip iller dahil olmak üzere tüm illerdeki kültür merkezi salonları, ilgili Valiliğin talebi olması kaydıyla ulusal gün ve bayramlarda düzenlenecek etkinlikler için ücretsiz tahsis edilebilir.
Birinci ve ikinci fıkrada belirtilen tahsisler, İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin önerisi ile ilgili birimin uygun görüşü ve ilgili Valiliğin onayı ile gerçekleştirilir.