Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
1. AMAÇ
Süt işleme tesislerinin onay işlemlerinde ve resmi kontrollerinde uyulması gereken kuralları belirlemektir.
2. KAPSAM
Bu prosedür, süt işleme tesislerinin onay işlemleri ve resmi kontrollerini kapsar.
3. HUKUKİ DAYANAK
a) 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu
b) Gıda Hijyeni Yönetmeliği
c) Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği
ç) Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik
d) Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik
e) Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik
f) Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği
g) Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği
h) Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği
ı) Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği
i) Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği
j) Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği
k) İlgili Ürün Tebliğleri
4. GENEL HÜKÜMLER
a) Gıda güvenilirliğinin sağlanması amacıyla, “Çiftlikten sofraya” kapsamlı ve entegre gıda güvenilirliği yaklaşımı gereklidir.
b) Gıda işletmecisi, gıda zinciri boyunca gıda güvenilirliğini sağlamak ile yükümlüdür.
c) Bakanlık ise ulusal izleme ve kontrol sistemleri ile işletmecilere verilen bu sorumluluğun yerine getirilip getirilmediğini denetlemek ve gerekli tedbirleri almak ile yükümlüdür.
5. BAŞVURU
a) Süt işleme tesisleri faaliyete geçmeden önce şartlı onay belgesi daha sonra onay belgesi almak üzere Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğin Ek-7’sinde belirtilen bilgi ve belgeler ile üretimin yapıldığı İl Müdürlüğüne dilekçe ile başvurur.
b) Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından süt işleme tesislerinde resmi kontrolü yapacak personel 5996 sayılı Kanun’un Ek-2’sine uygun olarak belirlenir. Belirlenen personelin konuyla ilgili eğitim alması sağlanır.
c) Görevlendirilen personel, başvuru dosyasını başvuru tarihinden itibaren on beş iş günü içerisinde inceler; bilgi ve belgelerin eksik veya yanlış hazırlanmış olması durumunda, eksiklikleri resmi yazı ile başvuru sahibine bildirir. Eksiklikleri bir ay içerisinde tamamlanmayan dosya başvuru sahibine iade edilir.
6. RESMİ KONTROL
a) Bilgi ve belgelerin tamamlanması ve doğru olması durumunda yirmi iş günü içerisinde kontrol görevlileri tarafından Kanun’un ilgili maddelerinde belirtilen hükümler ile Gıda Hijyeni Yönetmeliği ve Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinde yer alan bina, alt yapı ve ekipman gerekliliklerine ilişkin hükümlere uygunluğu açısından Ek-1’in uygun olan bölümlerine göre işletme resmi kontrole tabi tutulur.
b) Yerinde yapılan resmi kontrol sonucunun uygun olması halinde gıda işletmesine Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğinin Ek-8’inde yer alan işletme şartlı onay belgesi ve işletme onay numarası verilir.
c) İşletme, işletme şartlı onay belgesi ve işletme onay numarasının verilmesinden sonraki üç ay içerisinde yerinde ikinci bir resmi kontrole tabi tutulur.
d) Resmi kontrol sırasında aşağıdaki hususlar aranır.
1- Süt işleme tesislerinde resmi kontroller Ek-1 ve Ek-2’de yer alan soru listesine göre yapılır.
2- Resmi kontrol sırasında çiğ sütü işleme tesisine getirecek araçların plakaları, sürücü adı, sürücüye ait konuyla ilgili eğitim kayıtları, çiğ sütün işletmeye geliş saati, geliş yeri ve çiftlikten çıkıştaki sıcaklığı, çiğ sütün nakliyesinde kullanılan tanker/güğümlerin temizlik ve dezenfeksiyon kayıtları kontrol edilir. İşletmeye kabul edilen çiğ sütün çiftlik çıkış sıcaklığı ve işletmeye kabul sıcaklığı “Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği’ ne uygun olmalıdır.
3- Resmi kontrollerde, gıda işletmecisi tüm yıl boyunca işletmesine kabul ettiği çiğ sütün somatik hücre sayısı ve 30 oC’ de koloni sayısının Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'ne uygunluğunu belgeler. Somatik hücre sayısı için ayda en az bir (1) numune alınarak üç (3) aylık süredeki geometrik ortalama sonucu, 30 oC koloni sayısı için ayda en az iki (2) numune alınarak iki (2) aylık süredeki geometrik ortalama sonucu değerlendirmeye alınır. Ayrıca, kontrol görevlisi tarafından gerek görüldüğü durumda numune alınarak analiz sonuçları gıda işletmecisinin analiz sonuçlarıyla karşılaştırılır. Sonuçlar arasındaki farklılığın kabul edilemez olduğu durumlarda farklılığın nedeni araştırılarak düzeltici ve önleyici önlemler alınır.
4- Resmi kontrollerde, gıda işletmecisi HACCP planında çiğ sütte veteriner ilaç kalıntılarının tehlike olarak belirtildiğini ve antibiyotik testlerinin yapıldığını belgeler. Sonuçlar “Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği’ göre değerlendirilir.