İnceleme ve Soruşturma Yönergesi” ilgi (b) Kanun uygulamasına paralel olarak yeniden hazırlanan “Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlükleri Görevlileri Tarafından Yapılacak Ön İnceleme ve Soruşturma İşlerine İlişkin Yönerge" ilişikte sunulmuştur.
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
Kurum: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi: 03.05.2002
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 03.05.2002
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
GENEL MÜDÜRLÜK MAKAMINA
İLGİ: a) 18.03.1996 tarih 545 sayılı 1996/1 sayılı genelge eki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
Taşra Teşkilatı İnceleme ve Soruşturma Yönergesi
b) 02.12.1999 tarih ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun.
İlgi (a) Yönerge ekinde yürürlüğe konulan “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatı
1- Genel Müdürlük Makamının ilgi (a) 1996/1 sayılı Genelge ve ekinde yürürlüğe konulan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatı İnceleme ve Soruşturma Yönergesinin yürürlükten kaldırılmasını,
2- 4483 sayılı Kanun uygulaması sebebiyle yetkili mercilerin (ilçede Kaymakam, ilde Vali) görev vermesi halinde, mezkur Kanuna göre Ön İnceleme ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre yapılacak disiplin soruşturma işlemlerinde rehber mahiyetinde hazırlanarak ekte sunulan (Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlükleri) “Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlükleri Görevlileri Tarafından Yapılacak ön İnceleme ve Soruşturma İşlerine İlişkin Yönerge”nin yürürlüğe konulmasını,
Olurlarınıza arz ederim.
BİRİNCİ BÖLÜM
TANIMLAR
I. Ön İnceleme
4483 sayılı Kanun kapsamına giren bir suç işlediği konusunda suçlanan memur hakkında soruşturma izni verilmesi gerekip gerekmeyeceğini ortaya çıkartmaya elverişli bütün delillerin elde edilmesi, ön inceleme raporu düzenlenmesi ve karar vermeye yetkili mercie (ilçede kaymakama, ilde valiye) ön inceleme dosyasının gönderilmesi işlemidir.
II. Disiplin Soruşturması
657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yazılı disiplin suçları ile ilgili, memurların eylemleri nedeniyle delillerin elde edilmesi, soruşturma raporunun hazırlanması ve dosyası ile birlikte disiplin soruşturması emrini veren disiplin amirine gönderilmesi işlemidir.
III. Memur
A- 4483 Sayılı Kanuna Tabi Memur
5237 sayılı TCK.nun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilenlerden , 4483 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamında kalanlar , 4483 sayılı Kanun uygulamasında memur sayılır.
B- Disiplin Soruşturmasına Tabi Memur
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinde belirtilenler disiplin soruşturması açısından memur sayılır.
IV. Taşra
Yönergede belirtilen taşra deyimi, tapu ve kadastro idarelerinin il (merkez ilçe) ve ilçelerinde bulunan mahalli teşkilat birimlerini ifade eder.
V. Ön İnceleme Görevlisi
4483 sayılı Kanun gereğince , yetkili merci tarafından ön inceleme yapmakla görevlendirilenleri ifade eder.
VI. Soruşturma Görevlisi
Yetkili disiplin amiri tarafından disiplin soruşturması yapmakla görevlendirilmiş olanları ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
GENEL HUSUSLAR
I. İhbar ve Şikâyetin Değerlendirilmesi ve Yönlendirilmesi
Tapu ve kadastro taşra teşkilat birimlerine gelen suç isnadı içeren ihbar ve şikâyetler , 4483 sayılı Kanun kapsamında ise yetkili mercilerine (ilçede görevli memurlar hakkında kaymakama, ilde ve merkez ilçede görevli memurlar hakkında valiye), bu kanun dışında kalanlar ise, genel hükümlere göre işlem yapılmak üzere, görevli ve yetkili Cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilir.
Belirtilen bu işlem yapılırken disiplin işlemi yönünden de birinci sicil ve disiplin amirlerince gereklerinin yapılması asildir.
Taşra teşkilat birimleri kendilerine doğrudan veya dolaylı intikal eden ihbar ve şikâyetleri hukukî, teknik mukteza tayini ve idarî önlemler yönlerinden incelemeye tabi tutar. İnceleme sonucunda yapılması gereken iş ve işlemler müdürlüğün görev ve yetkisi dahilinde çözümlenebiliyorsa bu yönlerden gerekleri yapılarak sonucundan bölge müdürlüğüne bilgi verilir. Müdürlüğünün görev ve yetkisi dahilinde çözümlenemeyen konular gerekçeli görüş belirtilmek kaydıyla bölge müdürlüğüne intikal ettirilir.
II. İnceleme Konusu Yapılmayacak İhbar ve Şikâyetler
Muhbir veya müştekinin adı ve soyadı, imzası, açık adresi bulunmayan gerçek dışı isim, adres, imza ile yazıldığı, yapılan veya yaptırılan ön araştırmayla anlaşılan, belli bir konuyu ihtiva etmeyen ya da doğrudan yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili olan ihbar ve şikâyet yazıları, 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun uyarınca, işleme konulması veya konulmaması yönünden, gereğinin takdir ve ifası için görevli ve yetkili mercilere gönderilir (4483 s.K. m.4).
III. Ön İnceleme ve Soruşturma Görevlilerine Gelen Sözlü Ve Yazılı İhbar ve Şikâyetler İle Ön İnceleme Ve Soruşturma Sırasında Tespit Olunan Suçlar
Ön inceleme ve soruşturma görevlilerinin ön inceleme veya soruşturma görevi sırasında taşra teşkilatı personeli hakkında;