Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç
(1) Bu Yöntemin amacı piyasa katılımcılarının piyasaya ilişkin yükümlülüklerini yerine getirememesi veya faaliyetlerini gerçekleştirememesi durumunda, katılımcılar arasındaki nakit akışının sürekliliğini, piyasa katılımcılarının ödemelerini zamanında gerçekleştirememesi durumunda ise alacaklı durumunda olan diğer piyasa katılımcılarının güvence altına alınmasını sağlamak amacıyla uygulanan teminat mekanizması kapsamında teminat hesaplamalarının belirlenmesidir.
Kapsam
(1) Bu Yöntem, piyasa katılımcıları tarafından gün öncesi piyasasında, gün içi piyasasında ve dengeleme güç piyasasında gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin mali uzlaştırma işlemleri gereği sunulması gereken teminatların hesaplamalarına ilişkin uygulama esaslarını kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yöntem, Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği’nin 124 ve Geçici 33 üncü maddeleri ile Teminat Usul ve Esaslarına dayanılarak hazırlanmıştır.
Başlangıç teminatı
(1) Tedarik lisansı sahibi bir piyasa katılımcısının sunması gereken toplam teminatın hesaplanmasında kullanılacak olan başlangıç teminatı tutarı 200.000 TL’dir.
(2) Üretim veya OSB üretim lisansı sahibi bir piyasa katılımcısının sunması gereken toplam teminatın hesaplanmasında kullanılacak olan başlangıç teminatı tutarı:
a) Piyasa katılımcısının işletmedeki kurulu gücünün toplamının 1000 MW’ın üstünde olması durumunda 200.000 TL’dir.
b) Piyasa katılımcısının işletmedeki kurulu gücünün toplamının 50 MW ile 1000 MW arasında olması durumunda kurulu gücü x 200 TL/MW’tır.
c) Piyasa katılımcısının işletmedeki kurulu gücünün toplamının 50 MW’ın altında olması durumunda 10.000 TL’dir.
(3) İletim lisansı sahibi bir piyasa katılımcısının sunması gereken toplam teminatın hesaplanmasında kullanılacak olan başlangıç teminatı tutarı 200.000 TL’dir.
Gün öncesi ve gün içi piyasaları faaliyetleri için sunulması gereken teminat tutarının hesaplanması
(1) Gün öncesi veya gün içi piyasasına katılan bir piyasa katılımcısının, gün öncesi veya gün içi piyasası işlemlerine devam edebilmesi için herhangi bir gün itibarıyla sunması gereken toplam teminatın hesaplanmasında kullanılacak olan teminat aşağıdaki şekilde hesaplanır:
a) Piyasa katılımcısının, son 30 günde gün öncesi piyasasında ve gün içi piyasasında sıfırdan farklı ticari işlem onayı olan son “k” günleri ayrı ayrı belirlenir. Bu günlerden ortak olanlar için iki piyasadaki toplam alış ve satış tutarları kullanılarak bulunan net borç tutarı ile ortak olmayanlar için ilgili piyasadaki toplam alış ve satış tutarları kullanılarak bulunan net borç tutarı toplanarak sunması gereken teminat tutarını ifade eden “GÖGİp,g” bulunur.
b) Hesaplama yapılırken, son 30 günde sıfırdan farklı ticari işlem onayı olan gün sayısının “k” dan küçük olması halinde yalnızca bu günler teminat hesabında kullanılır.
(2) “k” günü sayısı, iki günden uzun tatiller için tatil gün sayısının bir fazlasıdır. Bunun dışında, risk periyodunda yer alan “k” günü sayısı üçtür. İki tatil arasında yalnızca bir iş günü bulunması durumunda “k” günü sayısı iki tatil günü sayısı toplamının iki fazlasıdır.
(3) “k” gününün üçten büyük olduğu durumlarda tatil öncesindeki iş günlerinde yapılan bulundurulması gereken toplam teminat hesabında, bu madde kapsamında hesaplanan tutarın %75’i, tatili takip eden ilk iş gününde %100’ü kullanılır.
(4) Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği (DUY)’nin 132/D maddesinin onbirinci fıkrası kapsamında Kurul Kararı ile belirlenen süre boyunca DUY’un 17 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentleri kapsamında oluşturulan kategori için GÖGİ teminatı 0 (sıfır) olarak uygulanır.
Ek teminat
(1) Bir piyasa katılımcısının, sunması gereken toplam teminatın hesaplanmasında kullanılan ve “dengesizlik teminatı”, “risk teminatı ve YEK teminatından oluşan ek teminat aşağıdaki şekilde hesaplanır:
(2) Bu formüllerde geçen;
ETp,g: p piyasa katılımcısının , g günü için hesaplanan ek teminatını (TL),
DTf,a: 7 nci madde uyarınca hesaplanan, f dengeden sorumlu tarafın, a ayı için dengesizlik teminatını (TL),
RTf,g: 8 inci madde uyarınca hesaplanan, f dengeden sorumlu tarafın, g günü için risk teminatını (TL),
YTp,g: 9 uncu madde uyarınca hesaplanan, p piyasa katılımcısının, g günü için YEK teminatını(TL),
KKBp,g: p piyasa katılımcısının g günü için kullanılmak üzere belirlenen ve değeri 0 (sıfır) ile 1 arasındaki katsayıyı,
TKNp,g: p piyasa katılımcısının g günü için kullanılmak üzere Kredi Kayıt Bürosu tarafından hesaplanan güncel puanı,
maxTKNg: Kredi Kayıt Bürosu tarafından g günü için kullanılmak üzere belirlenen güncel maksimum puanı
ifade eder.