Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünün iş ve işlemlerine ilişkin hata, usulsüzlük ve yolsuzlukların bildirilmesi, bildirimlerin değerlendirilmesi ve sonuçlandırılmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatında yürütülen iş ve işlemlerle ilgili hata, usulsüzlük ve yolsuzlukların bildirilmesi, bildirimlerin değerlendirilmesi ve sonuçlandırılmasına ilişkin iş ve işlemleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 24/12/2003 tarihli ve 25326 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 10/11/1984 tarihli ve 18571 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun, 7/4/2016 tarih ve 29677 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve 24/10/2003 tarihli ve 25269 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Başvuru mercii: Teşekkül içi ve dışı bilgi taleplere ve şikayetlere cevap veren birimi
b) Bildirim: Gerçek ve tüzel kişilerin Teşekkülün iş ve işlemlerine ilişkin ileri sürdükleri hata, usulsüzlük ve yolsuzluklarının dilekçe yoluyla Teşekküle bildirmesini,
c) Birim: Daire Başkanlıkları. Müşavirlikler, Müstakil Müdürlükler, Bölge Müdürlükleri ile Eğitim ve Sertifikasyon Merkezlerini,
ç) Genel Müdür: Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürünü,
d) Hata: Mevzuata uygun olmayan fiilin kasıt olmaksızın yapılmasını,
e) Merkez teşkilatı: Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünün Merkez Birimlerini,
f) Taşra teşkilatı: Bölge Müdürlükleri ile Eğitim ve Sertifikasyon Merkezlerini.
g) Teşekkül: Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünü
ğ) Usulsüzlük: Mevzuatta herhangi bir işin yapılması için tanımlanmış usullere aykırılık hallerini,
h) Yolsuzluk: Kasıtlı olarak çıkar sağlamak amacıyla yapılan her türlü iş ve işlemi,
ı) Yönetim Kurulu: Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Yönetim Kurulunu
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Hata, Usulsüzlük ve Yolsuzlukların Bildirimi
İlkeler
(1) Hata, usulsüzlük ve yolsuzlukların belirlenen bir düzen içinde bildirilmesini ve incelenmesini sağlayacak yöntemlerin oluşturulmasında esas alınan genel ilkeler şunlardır:
a) Bildirimler gizli tutulur.
b) Bildirimler ivedilikle incelenir.
c) Bildirim yapan kişi ve kuramlara haksız ve ayrımcı bir muamele yapılmaz.
ç) Başvuru yapabilmesi için başvuranın menfaati olup olmaması koşulu aranmaz.
Bildirim yapacak kişiler
(1) Tüm gerçek ve tüzel kişiler, Teşekkülün iş ve işlemlerine ilişkin ileri sürdükleri hata, usulsüzlük ve yolsuzlukları bu Yönergede belirtilen usuller çerçevesinde bildirirler.
(2) Teşekkülün iş ve işlemleri ile ilgili hata, usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığını öğrenen Teşekkül personeli de gecikmeksizin gerekli bildirimde bulunmakla yükümlüdür.
Bildirim şekli ve usulü
(1) Teşekkül personeli olmayan gerçek kişiler ve tüzel kişiler tarafından yapılacak bildirimler;
a) Yazılı olarak veya elektronik ortamda yapılır.
b) Yapılan bildirimlerde; bildirimde bulunan gerçek kişinin adı ve soyadı, T.C. Kimlik Numarası, imzası, yerleşim yeri veya iş adresinin, tüzel kişilerin ise, unvanı ve adresi ile imzalayan kişinin yetki belgesinin olması gerekir.
c) Elektronik ortamdaki bildirimler Teşekkülün bildirim@tedas.gov.tr adresinden yapılır. Elektronik ortamda yapılan bildirimlerde ek 1 form imzalanarak sisteme iletilir.
ç) Bildirimde, kişi, zaman ve yer belirtilerek hata, usulsüzlük ve yolsuzluk iddiası somut olarak belirtilir, varsa belgeler eklenir.
d) Bildirimin dilekçe ile elden verilmesi halinde Teşekkül kaydına girdiği, posta ile gönderildiği takdirde postanın alındığı tarih, elektronik ortamdaki bildirimlerde ise elektronik bildirimin bildirim@tedas.gov.tr adresine iletildiği tarihi izleyen beşinci iş günü başvuru tarihidir.
(2) Teşekkül personeli tarafından yapılan bildirimler,
a) En yakın amirden başlanarak silsile yolu ile ve hakkında bildirimde bulunulan amirler atlanarak yazılı olarak yapılır.
b) Yazılı bildirimler maksadı en iyi ifade edecek şekilde ve mevzuat hükümlerine uygun olarak yazılan bir dilekçe ile yapılır.
Bildirimlerin kabulü ve işleme konulması
(1) Bildirimler başvuru mercii tarafından kabul edilir ve işleme konulur.
(2) Başvuru mercii dışında herhangi bir birime yapılan bildirimler de başvuru merciine iletilir.
(3) Bildirimler, fiziki olarak veya elektronik ortamda sıra ve tarihe göre kaydedilir.