Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İmzaya Yetkili Makamlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, Teşekkül merkez ve taşra teşkilatında imzaya yetkili makamları yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde belirlemek, mevzuatla verilen yetkileri belirli ilke ve usullere bağlamak, Teşekkül içi ve dışı yazışmalarda yetkilerin kullanılmasına açıklık kazandırarak yetkilerin sorumluluk oranında kullandırılması yoluyla hizmetlerin daha etkin ve ekonomik olarak yürütülmesini sağlamaktır.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, Teşekkül merkez ve taşra teşkilatı birim amirleri ile daha alt kademedeki yöneticilerin imza yetkilerini ve bu yetkilerin kullanılmasına ilişkin esas ve usulleri kapsar. Genel müdürlük müfettişlerinin teftiş, inceleme ve soruşturma işleri ile ilgili olarak kendi imzaları altında "Teftiş Kurulu Yönetmeliği" gereği yaptıkları yazışmalar bu Yönergenin dışındadır.
Dayanak
(1) Bu yönerge, 18/6/1984 tarih, 18435 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Ana Statüsüne dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Alt Birim: Birim bünyesinde yer alan ve belirli hizmetleri yürüten Müdürlük, Şeflik ve Başmühendislik birimlerini,
b) Alt Birim Amiri: Alt birim yöneticisini,
c) Bakanlık: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını,
ç) Birim: Belirli hizmetleri bünyesinde toplayıp yürüten ve uygulayan Hukuk Müşavirliği, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Daire Başkanlıkları, Bölge Müdürlükleri ve Müstakil Müdürlükleri,
d) Birim Amiri: Birimin en üst yöneticisini,
e) Birinci derece imza yetkisi: İşlemin yürütülmesinde Teşekkülün ana prensiplerine ve menfaatlerin uygunluğuna iştiraki ifade eden ve yürütme sorumluluğunu taşıyanlara verilen imza yetkisini,
f) Genel Müdür: Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürünü,
g) İkinci derece imza yetkisi: Birinci derece imza yetkisinde belirtilen amaçla alt kademedeki personele verilen imza yetkisini,
ğ) Merkez Teşkilatı: Genel Müdürlük merkez birimlerini,
h) Taşra Teşkilatı: Doğrudan merkeze bağlı olan merkez teşkilatı dışında kalan Bölge Müdürlükleri ile Eğitim ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüklerini,
ı) Tekit: Belgeye süresi içinde cevap verilmemesi durumunda muhataba yazılan resmi yazıyı,
i) Teşekkül: Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketini, ifade eder.
İmzaya yetkili makamlar
(1) İmzaya yetkili makamlar aşağıdaki şekildedir:
a) Genel Müdür
b) Genel Müdür Yardımcıları
c) Birim Amirleri
ç) Alt Birim Amirleri
d) Birim Amirlerinin yetki devrettiği astları
İKİNCİ BÖLÜM
Usul ve Esaslar, Yetki Devri
Usul ve esaslar
(1) Bu Yönergenin uygulanmasında aşağıdaki usul ve esaslar göz önünde bulundurulur:
a) Kendisine imza yetkisi verilen yönetici yetkilerini görev, hizmet ve sorumluluklarının gerektirdiği şekilde ve dikkatle kullanır.
b) Genel Müdür dışındaki imza yetkisine sahip olan yöneticiler, Teşekkül politikasını ilgilendiren hususlarda imzadan önce veya işlem safhasında üst makamlara bilgi sunarak, bu makamların görüş ve talimatlarına göre hareket ederler.
c) Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları hariç olmak üzere, 5 inci maddede sayılan makamların; izin, rapor, geçici görevlendirme ve benzer sebeplerle görevi başında bulunmadığı hallerde imza yetkisini aynı derecede imza yetkisine sahip olması kaydıyla, bir üst makamın onayı ile yerine bırakacağı vekili kullanır. Vekil tarafından yapılan önemli işler hakkında asile bilgi verilir. Vekil tayin edilemeyen durumlarda imza yetkisi bir üst makamdadır.
ç) Resmi evrakı paraf edenler, evraktaki bilgi ve kararları değiştirebilir ve düzeltebilirler. Evraktaki en son değiştirme ve düzeltme yetkisi, imza yetkisine sahip yöneticinindir.
d) Teşekkülün birden fazla biriminin görev alanına giren yazılar, muhatabı dışında ilgili olan diğer birimlere de "bilgi" veya "gereği" için dağıtımlı olarak yazılır.
e) Teşekkül dışı yazışmalarda bu Yönergeye uygun olmak kaydıyla mütekabiliyet ilkesi esas alınır.
f) Elektronik Belge Yönetim Sistemi ve elektronik imza kullanımına ilişkin hususlarda ilgili mevzuatında belirlenen doğrultuda işlem ve uygulama yapılır.
g) Her yazı, yeterli izah yapılarak hazırlanır ve bu Yönergenin 4 üncü maddesinde sayılan makamların imzasına sunulur. Birden fazla birimi ilgilendiren veya görüşünün alınmasını gerektiren yazılarda, ilgili birim yöneticilerinin de hiyerarşik düzene göre koordine parafı alınır.
ğ) Genel Müdürlük Makamının onayını almak amacıyla hazırlanan her türlü olur yazıları "Genel Müdürlük Makamına" hitaben sunulur ve başka bir hitap kullanılmaz.