Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL HÜKÜMLER
Amaç:
Bu Yönergenin amacı, TEİAŞ Genel Müdürlüğü birimlerinde görev yapan özel güvenlik görevlilerinin; görevleri esnasında giyecekleri üniforma ve üniformayı tamamlayan unsurları tespit etmek, kullanım esaslarını belirlemek ve güvenlik personelinin kullanacağı kıyafetlerde, birlik ve bütünlüğü sağlamaktır.
Kapsam:
Bu Yönerge, TEİAŞ Genel Müdürlüğü birimlerinde görev yapan özel güvenlik görevlilerine periyodik olarak verilmesi öngörülen üniforma ve üniformayı tamamlayan unsurların renk, cins ve biçimlerine, kullanma sürelerine ve esaslarına, ilişkin hususları kapsar.
Hukuki dayanak:
Bu Yönerge. 09/10/1991 tarihli ve 21016 sayılı Resmi gazetede yayınlanan, 91/2268 Karar Sayılı “Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliği", “5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun" ve "Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik", esaslarına göre hazırlanmıştır.
Tanımlar:
Bu Yönergede geçen deyimlerden:
Personel : Özel güvenlik görevlilerini,
Üniforma : Özel güvenlik görevlilerinin görev esnasında, Bu Yönerge esaslarına göre giydikleri kıyafeti,
Üniformayı tamamlayan unsurlar: Üniforma üzerinde kullanılan her türlü amblem, işaret ve sembolleri, ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
KULLANIMDA UYULACAK ANA ESASLAR VE DENETİM
Üniforma ve diğer unsurların kullanımında uyulacak ana esaslar:
Üniforma, Üniformayı tamamlayan diğer unsurlar ve teçhizat aşağıda belirtilen esaslara uygun olarak giyilir, takılır ve taşınır.
a) Güvenlik personeli (Koruma ve Güvenlik Amiri dahil); günlük çalışma, eğitim ve görevlerde (görev süresince, görev alanı içerisinde), üniforma giymek zorundadır. Üniforma bir bütün olup kısmi giyilmeyecektir. Üniforma ile el cepte, elde sigara ile dolaşılamaz, görevin gerektirdiği yerler dışına gidilemez.
b) Mevsime göre giyilen mont (ceket yerine), palto, manto ve pardesü, düğmeleri ilikli ve fermuarları kapalı olarak kullanılır. Kravat (kış mevsiminde) daima takılı bulunur.
c) Kep, üniformanın tamamlayıcı bir unsurudur. Yazlık ve kışlık bütün kıyafetlerle birlikte giyilmesi zorunludur.
d) Kep siperliğinin ön kenarları ile kaş arasında en az bir, en çok bir buçuk parmak mesafe bırakılmak sureti ile kaşlara paralel olarak giyilir.
e) Saçlar, kep giyildiğinde dışarı taşmayacak uzunlukta kesilir. Favoriler, kulak deliği hizasını geçemez.
f) Kıyafet daima temiz ve ütülü olarak giyilir. Kıyafette sökük, yırtık ve yama bulunmaz.
g) Bu Yönergede belirtilen tip, model ve renklerden farklı kıyafet ya da teçhizat giyilmez. Bot ve ayakkabılar, daima temiz ve boyalı bulundurulur.
h) Bayan personel, resmi kıyafetli iken, tırnak uzatamaz, makyaj ve saç modeli yapamaz, ziynet eşyası ve benzerlerini takamaz. Saçlar omuza dökülmeyecek şekilde kısa kesilir veya sade topuz şeklinde toplanır ve kakül bırakılmaz.
ı) Yine Komisyonun İzniyle üniformasız olarak görev yapan bayan personel; görev esnasında kot pantolon, kolsuz ve açık yakalı gömlek, bluz ve terlik tipi ayakkabı giyemez. Etek boyu, dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz.
i) Üniforma ile birlikte Bu Yönergede belirtilen işaretler dışında kolye, künye, bilezik, küpe, madalyon, rozet ve benzerleri kullanılamaz.
j) Resmi kıyafetlerin içine, dışarıdan görünebilecek şekilde sivil kazak, yelek ve benzeri giysiler giyilemez.
k) Güvenlik görevlileri, resmi kıyafet ile birlikte sadece siyah renkli çorap, eldiven ve bot giyebilir.
l) Eskimiş olsa bile resmi elbise, ayakkabı ve botlar ile diğer malzemeler satılamaz.
n) Üniformayı tamamlayan diğer unsurlar ve işaretlerin sökülmesi yoluyla, resmi kıyafetler sivil kıyafete dönüştürülemez ve bu şekilde kullanılamaz. Üniforma içerisine veya üzerine; sivil gömlek, kazak, ceket, kaban vb. giysiler giyilemez.
o) Üniformalar çok sıkı veya çok bol olmaz, giyenin üstüne oturması esastır. Düşük kemerli pantolon yaptırılması ve giyilmesi de yasaktır.
p) Verilen giyim eşyasının ve teçhizatın temiz, sağlam, noksansız bulundurulması ve görev esnasında maksada uygun kullanılması zorunludur. Giyim eşyası ve teçhizatın onarım/bakım sorumluluğu kullanana aittir.
Denetim:
Yönetici personel; astlarının kılık ve kıyafetlerinin Bu Yönergede düzenlenen esaslara uygun olup olmadığını kontrol etmek, kılık ve kıyafeti uygun olmayan personeli uyararak Yönergeye uygun şekilde giyinmelerini sağlamak, uyarıyı yerine getirmeyen personeli sıralı amirlerine bildirmekle görevli, yetkili ve sorumludur.
Disiplin Cezası:
Kullanımda uyulacak ana esaslara aykırı davrananlar (Madde:.5), kendisine teslim edilmiş bulunan giyim eşyasını satanlar ve kullanmadıkları tespit edilenler hakkında ilgili mevzuat gereğince disiplin cezası uygulanır. Ayrıca, bu eşyanın bedeli kendilerinden alınır.