Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı; İş Avansı ve Rotatif Avans uygulaması kapsamında yapılan işlemlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, İş Avansı ve Rotatif Avans kapsamında yapılan tüm işlemlerin yürütülmesinde uygulanacak genel kurallar ile yöntemleri kapsar.
Hukuki dayanak
(1) Bu Yönerge, 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile bu Kararnamede değişiklik yapan 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 29.06.2001 tarihli ve 24447 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Ana Statüsü hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Avans: Teşekkül adına mal ve hizmet satın alacak, satın alman mal ve hizmet bedeline ilişkin ödemeleri nakden elden yapacak personele verilen parayı,
b) Avans Yetkilisi: Ünite Amiri tarafından belirlenen Teşekkül adına mal ve hizmet satın alacak, satın alınan mal ve hizmet bedeline ilişkin ödemeleri nakden elden yapacak Teşekkül personelini,
c) Birim Amiri: Teşekküle bağlı Merkez ve Taşra Teşkilatında yer alan birim amirini,
d) Genel Müdür: Teşekkül Genel Müdürünü,
e) Merkez Teşkilatı: Teşekkül merkezindeki birimlerini,
f) Taşra Teşkilatı: Teşekkül merkezi dışındaki birimlerini,
g) Teşekkül: Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’ni,
h) Ünite: Teşekküle bağlı Merkez ve Taşra Teşkilatında yer alan müstakil birimi,
i) Ünite Amiri: Teşekküle bağlı Merkez ve Taşra Teşkilatında yer alan müstakil birim amirini,
ifade eder.
(2) Bu Yönergede yer almayan tanımlar için ilgili mevzuatında yer alan tanımlar esas alınır.
İKİNCİ BÖLÜM
Avans Türleri
Avans türleri
(1) İş Avansı: Belirli bir mal ve hizmet alımı ile ilgili ödemelerin karşılanması için verilen avanstır.
(2) Rotatif Avans: Belirli bir mal ve hizmet alımı ile ilgili olmayıp, Ünite faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak amacıyla yapılacak ödemelerin karşılanması için verilen sürekli avanstır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Avans Verilmesi, Avans Limitleri
Avans verilmesi
(1) Teşekkül faaliyetlerinin yürütülmesi sırasında mal ve hizmet alımı ile ilgili ödemelerin muhasebe birimleri tarafından tedarikçilerine banka yoluyla yapılması esas olup, zorunluluk olmadıkça avans kullanılmaz. Bununla birlikte işin mahiyetinin gerektirmesi halinde avans kullanılması yoluna gidilir.
(2) İş Avansı veya Rotatif Avans, ilgili birim amirinin talebi üzerine Ünite Amirinin onayı ile Teşekkül adına mal ve hizmet satın alacak, ödemeleri yapacak Avans Yetkilisine ödenir.
(3) Zorunluluk olmadıkça aynı Ünitede birden fazla kişiye İş Avansı ve Rotatif Avans verilmez. Zorunlu haller dışında Avans Yetkilisinin memur veya sözleşmeli memur personel olması esastır.
(4) Ünite Amiri tarafından belirlenen Avans Yetkilileri, Avans Talep Yazısını (Ek-1) belirlenen limitler dâhilinde Belgenet üzerinden düzenleyerek Ünite Amirinin onayını müteakip, Merkez Teşkilatında Mali İşler ve Finans Yönetimi Dairesi Başkanlığına, Taşra Teşkilatında ise Muhasebe Şefliğine gönderir.
(5) Avans Talep Formu ekli Avans Talep Yazılarının, Merkez Teşkilatında Mali İşler ve Finans Yönetimi Dairesi Başkanlığına, Taşra Teşkilatında Muhasebe Şefliklerine ulaşmasını müteakip, avans tutarları Avans Yetkililerinin banka hesaplarına yatırılır.
(6) İş Avansının verildiği tarihten itibaren en geç 3 (üç) iş günü içerisinde avans kapsamında yapılacak belirli mal veya hizmetin alımı işine başlanır.
Avans limitleri
(1) Avans Yetkililerine verilecek olan İş Avansı tutarı, 459 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenen Tahsilat ve Ödemelerde Tevsik Zorunluluğu Haddini geçemez.
(2) Avans Yetkililerine verilecek olan Rotatif Avans tutarı, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine vadesi geçmiş borcun bulunmadığına ilişkin belge aranması zorunluluğu olan ve Tahsilât Genel Tebliği Seri: A Sıra No: 1’de belirtilen tutarı geçemez.
(3) Merkez ve Taşra Teşkilatında İş Avansı kapsamında özel harcama gerektiren durumlarda limit üstünde bir alım yapılacak ise Mali İşler ve Finans Yönetimi Dairesi Başkanlığından avans kullanma Oluru alınır.
(4) Hukuk işlemleri kapsamında verilen İş Avanslarında limit uygulanmaz, işin gerektirdiği İş Avansı tutarı Ünite Amirinin onayı ile Avans Yetkilisine ödenir.
(5) Hukuk ve kamulaştırma işlemleri kapsamında Rotatif Avans verilmez. Ancak hukuk işlemleri kapsamında sadece Teşekkül Hukuk Müşaviri ve Avukatlarının Baro Kart hesaplarına yatırılmak kaydıyla Rotatif Avans verilir.
(6) Ünite Amirleri ve Avans Yetkilileri, avans kapsamında yapılacak mal ve hizmet alımlarında Teşekkül kaynaklarının etkin, ekonomik, verimli ve mevzuata uygun olarak kullanılmasından müteselsilen sorumludur.