ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
Kurum: Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi: 16.11.2020
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 16.11.2020
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
AMAÇ ve DAYANAK, KAPSAM, SORUMLULUK, TANIMLAR VE GENEL İLKELER
Amaç ve Dayanak
Bu Yönergenin amacı; Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı birimleri tarafından kullanılan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmede; yangın öncesi ve sırasında alınacak tedbirlerin usul ve esaslarını belirlemektir. Bu Yönerge, 27/11/2007 tarihli ve 2007/12937 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ile Sağlık Bakanlığı Yangın Önleme ve Söndürme Yönergesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Bu Yönerge; Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı birimleri tarafından kullanılan her türlü yapı, bina, tesis, kara ve deniz taşıtları ile açık ve kapalı alan işletmelerinde alınacak yangın önleme ve söndürme tedbirlerini kapsar.
Görev, yetki ve sorumluluk
(1) Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı birimlerinin her türlü bina, tesis, araç, gereç, malzeme, her tip motorlu araç vb. yangına karşı korunmasından gerekli önleyici tedbirlerin alınmasından, yangın malzemesi ve yangın söndürme cihazlarının faal bir halde bulundurulmasından, yangın ekiplerinin teşkil edilip eğitilmesinden, çıkan yangınla ilgili gerekli tedbirlerin alınmasından ve bunlara ait planların yapılmasından bina/tesisteki en üst amir ile birlikte yapı, bina ve tesisi kullanan bütün birim amirleri ve personel şahsen sorumludur.
(2) Bina/tesis amirleri hazırladıkları yangın talimatlarında yer alan tedbirlere uyulması ve uygulanmasından tüm personeli sorumlu tutar.
(3) Yeni yapı üretiminde veya mevcut binaların proje değişikliği gerektiren esaslı onarım ve tadilat projelerinde, binanın özelliklerine göre yönergede öngörülen hususlara ait şartlar göz önüne alınır. Genel Müdürlük merkez ve taşra teşkilatına ait bina ve tesisler içinde mevcut ve yeni inşa edilecek yapılarda; ilgili amirler, tasarım ekibi, mimar ve mühendisler, müteahhitler, imalatçılar ve danışmanlar; 2007/12937 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümlerine uyulmaması nedeniyle oluşan yangın hasarlarından kusurları oranında sorumlu tutulurlar.
Genel İlkeler ve Yasaklar
(1) Yeni yapı inşasında veya mevcut binalardan proje değişikliği gerektiren esaslı onarım ve tadilat projelerinde, binanın kullanım sınıfına ve özelliklerine göre Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte öngörülen esaslar göz önüne alınır.
(2) Yönergede tanımlanmamış olan ve açıklık gereken hususlar hakkında, Yönetmelik hükümleri, Türk Standartları, bu standartların olmaması hâlinde ise, Avrupa Standartları esas alınır.
(3) Herhangi bir yerde kontrol dışı ateş yandığını veya duman görenlerin yangın mahallini doğru tarif ederek ve telefonu fazla meşgul etmeden itfaiyeye haber vermesi zorunludur.
(4) İtfaiye araçlarının yapıya kolayca yanaşmasını sağlamak üzere, yapıların ana girişine ve civarına park yasağı konulması ve bu hususun trafik levha ve işaretleri ile gösterilmesi şarttır.
(5) Binada yangın çıkması halinde olaya müdahale eden acil durum ekipleri mahalli itfaiye teşkilat amirinin olay yerine gelmesinden itibaren onun emrine girerler ve ona her konuda yardım etmek mecburiyetindedir.
(6) Gerek bina acil durum ekiplerinin gerekse yangına müdahale eden itfaiye ekiplerinin görev yaptıkları sırada yetkili itfaiye amirince can ve mal güvenliğini korumak üzere verilecek olan karar ve talimatlar diğer kamu görevlilerince ve yangın güvenliği sorumlularınca aynen uygulanır.
(7) Binayı kullananlar, bina görevlileri, gönüllü ekipler ve olay yerinde bulunan herkes, itfaiye ekiplerinin görevlerini yerine getirmesine yardımcı olurlar ve çalışmalarını güçleştirici davranışlarda bulunmazlar.
(8) Garaj, akaryakıt depolama ve dağıtım yerlerinde, kazan dairesi, trafo ve jeneratör dairesinde ve kolay tutuşabilecek maddelerin bulunduğu yerlerde; sigara içmek, kibrit yakmak, mum veya lamba ile dolaşmak, bu gibi yerlerin içinden emniyete alınmamış yakıcı ve tutuşturucu maddeler ile geçmek yasaklanır.
(9) Sigara içme alanı olarak belirlenen alanlar haricinde sigara içmek yasaklanır. Sigara içme alanlarında içi su dolu ya da ıslak kum dolu küllük kullanılması sağlanır, sigara izmaritleri yerlere atılmaz.
(10) Binalarda ocak yeri olarak ayrılmış yerler dışında ateş yakmak, ateşle ilgili işler yapmak yasaktır. Kâğıt, plastik ve naylon gibi kolay yanan maddeler ve sigara izmaritlerinin kapalı mekanlara ve kapı önlerine atılması önlenir.
(11) Her türlü binada, açık arazide, tesiste, sokakta, caddede, meydan ve alanda bulunan sabit ve seyyar yangın söndürme tesisat ve cihazlarını karıştırmak, bozmak, kırmak sökmek, içine kâğıt ve paçavra gibi yabancı maddeler koymak veya bunları kullanılmayacak hâle getirmek veyahut bozuk bir hâlde tutmak, her ne suretle olursa olsun yangın musluklarının önünü kapatmak, bina önüne ip çekmek, tente asmak ve benzeri hareketler yapmak yasaktır. Yangın söndürücü tesis ve malzeme, amacı dışında kullanılamaz.