Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünde yetkili olmayan kişilerin bilgi sahibi olmaları halinde, Devletin güvenliğinin, iç ve dış menfaatlerinin, ulusal varlığın ve bütünlüğün zarar görebileceği veya tehlikeye düşebileceği bilgi ve belgelerin bulunduğu gizlilik dereceli birim, kısım ve görevleri belirlemek, bu birim, kısım ve görevlerde çalışacak personel ile ilk defa veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacaklar hakkında yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğündeki gizlilik dereceli birim ve kısımlar ile görevlileri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 14/02/2000 tarihli ve 2000/284 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinin 6 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve Gizlilik Derecelerinin Sınıflandırılması
(1) Bu Yönergede geçen; kavramların tanımları, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinde; gizlilik dereceleri, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinin 5 inci maddesinde belirtilmiştir.
Gizlilik Dereceli Birim ve Kısımlar ile Görevler
Gizlilik dereceli birim ve kısımlar ile görevler aşağıda sayılmıştır:
a) Genel Müdürlük Özel Kalemi,
b) Hukuk Müşavirliği,
c) Personel Dairesi Başkanlığının İnsan Kaynakları Planlama Şube Müdürlüğü, Sözleşmeli Personel Şube Müdürlüğü, Özlük İşleri Şube Müdürlüğü, Disiplin İşleri Şube Müdürlüğü
ç) Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
d) İç Denetim Başkanlığı,
e) Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığının Satın Alma Şube Müdürlüğü, Evrak Arşiv ve İletişim Hizmetleri Şube Müdürlüğü, Bakım Onarım Şube Müdürlüğü, Koruyucu Güvenlik ve Sivil Savunma Hizmetleri Birimi,
f) Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığının Bütçe ve Performans Programı Şube Müdürlüğü ve İç Kontrol Şube Müdürlüğü ile Muhasebe ve Alacakların Takibi Şube Müdürlüğü, Bilgi Edinme ve İletişim Şube Müdürlüğü,
g) Fon Yönetimi ve Aktüerya Dairesi Başkanlığının F on Yönetimi Şube Müdürlüğü,
ğ) Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile bunlara bağlı hizmet merkezlerinde çok gizli/gizli belgelerin işlem gördüğü birimleri,
h) Yukarıda belirtilenler dışındaki merkez hizmet birimlerinde çok gizli/gizli belgelerin işlem gördüğü birimler.
Hakkında Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yaptırılacak Personel
(1) Kurum kadrolarına ilk defa açıktan atanacak personel ile yeniden kamu hizmeti ve görevlerine (...) atanacaklar hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yaptırılır.
Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Esasları
(1) Hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması istenen personel için adli sicil kaydı temin edilir ve Yönergenin ekindeki (EK-l) Güvenlik Soruşturması (...) Formu, nüfus kayıtlarında yapılan tashih ve değişiklikler de belirtilmek suretiyle beş nüsha bilgisayar ortamında eksiksiz olarak doldurulur.
(2) Bu formların bir örneği kişinin nüfusa kayıtlı olduğu il valiliğine, bir örneği ikamet ettiği il valiliğine, bir örneği Emniyet Genel Müdürlüğüne bir örneği de ilgisine göre Millî İstihbarat Teşkilâtı Başkanlığına gönderilir. Bir örneği ise Genel Müdürlükçe saklanır.
(3) Genel Müdürlük kadrolarına naklen atanacak olan personelin daha önce görev yaptığı Kurumlarda hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmışsa gerek görülmedikçe yeniden güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmaz.
(4) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması işlemlerinin her evresi ilgili birimlerce “GİZLİ” gizlilik derecesine göre yürütülür. Soruşturma ve araştırma sonucu bilmesi gerekenlerden başkasına kesinlikle açıklanmaz.
(5) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, daha önce yaptırılanlarda dahil olmak üzere, ilgili birimlerin talebi üzerine veya gerek görüldüğü takdirde, hali hazırda çalışan personel için de süre sınırlaması olmaksızın yaptırılabilir.
Sorumluluk
(1) Bu Yönerge kapsamında Merkez teşkilatında bulunan gizlilik dereceli birimler ile görevlere açıktan veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacak personel hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması doğrudan Personel Dairesi Başkanlığınca yaptırılır.
(2) Kuruma bağlı taşra teşkilatında çalışan personel hakkında yaptırılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri tarafından yaptırılabilir. İlgili evraklar personelin özlük dosyasında saklanmak üzere Personel Dairesi Başkanlığına gönderilir.
Değerlendirme
(1) Genel Müdürlükte, Genel Müdürün başkanlığında, l. Hukuk Müşaviri ile Personel ve güvenlik işlerinden sorumlu birim amirinden oluşan “Değerlendirme Komisyonu” kurulur ve gerekli incelemeyi yapar.