Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Tanımlar, Genel Esaslar
Amaç
Bu Yönergenin amacı 25/06/2003 tarih ve 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu hükümlerine dayanarak Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünün görev alanına giren konularda iş ve işlemlerin hızlandırılması, sunulan hizmetlerin etkinliği ve verimliliğinin arttırılması, yetki ve sorumlulukların dağılımının belirlenerek yetki kullanımının usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
Bu Yönerge Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü birimlerinin hizmet ve faaliyetlerine ilişkin imza yetkilerine, yetkiyi kullanacak idarecilerin belirlenmesine ve bu yetkinin tam ve etkin olarak kullanılmasına ilişkin esasları kapsar.
Dayanak
Bu Yönerge 25/06/2003 tarih ve 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 14 üncü maddesi ile 15/10/2012 tarih ve 415933 sayılı Bakan Onayı ile yürürlüğe giren Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Görev Yetki ve Sorumluluk Yönetmeliğinin 25 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen:
a) Bakan: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanını
b) Bakanlık: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını
c) Genel Müdür: Türkiye İş Kurumu Genel Müdürünü
d) Genel Müdürlük: Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünü
e) Genel Müdür Yardımcısı: Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısını
f) Yönetim Kurulu: Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulunu
g) I. Hukuk Müşaviri: Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü I. Hukuk Müşavirini
h) İç Denetim Birimi Başkanı: Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İç Denetim Birimi Başkanını
i) Daire Başkanı: Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Daire Başkanını
j) Basın Yayın ve Tanıtım Birimi Sorumlusu: Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Basın Yayın ve Tanıtım Birimi Sorumlusunu
k) Şube Müdürü: Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Teşkilatında Görevli Şube Müdürünü
l) Hizmet Birimi: 4904 sayılı Kanunun 9 uncu madde hükmünde yer verilen daire başkanlıklarını ve Hukuk Müşavirliğini
m) Koordinatör Uzman: Koordinatör İstihdam Uzmanını
ifade eder.
Genel Esaslar
(1) Genel Müdürlükçe yürütülen hizmet ve işlemlerde son karar mercii Genel Müdür olmakla birlikte, imza yetkisi devredilenler bu Yönergede belirtilen ilke ve sınırlar dahilinde devredilen yetkileri kullanırlar. Genel Müdür imza yetkilerini uygun gördüğü personele devredebilir.
(2) Özel kanunlarda yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla Kurum kadrolarına atamalar yapma ve Kurum adına imza ve yetki devri yapılacak personeli belirleme yetkisi Genel Müdür’e aittir.
(3) İmza yetkisinin devrinde Genel Müdür’ün her konuda havale, imza ve onay yetkisi saklıdır. Gerek gördüğünde devrettiği yetkileri her zaman kullanabilir.
(4) Yetki devri ve kaldırılması, yazılı olarak belirlenir ve ilgililere duyurulur.
(5) Yetki devrine ilişkin sınırların açık ve anlaşılır bir biçimde gösterilmesi zorunludur. Yetki devri yapılan personel bu yetkisini başkasına devredemez.
(6) 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 9 uncu maddesinde sayılan hizmet birimlerinin amirleri yetki devri ile aldıkları yetkiler hariç olmak üzere bu Yönerge ile kendilerine verilen imza yetkilerini uygun gördükleri astlarına devredebilirler. Yetki devri devredenin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
(7) Genel Müdürlük merkez ve taşra birimlerinde her kademedeki yönetici, yetkilerini kullanırken hizmetlerin etkin, verimli ve ekonomik bir şekilde yerine getirilmesinden sorumludur.
(8) Bakan tarafından kendilerine devredilen imza yetkileri kullanılırken “Bakan adına” (Bakan a.) ibaresi kullanılır. Genel Müdürlük birimleri arasındaki yazışmalarda bu ibare kullanılmaz. Bakan adına yetki verilmiş makamlarca imzalanacak “Bakan a.” ibareli yazılar, yalnızca yetkiyi kullanan tarafından imzalanır.
(9) Genel Müdürlük tarafından kendilerine devredilen imza yetkileri kullanılırken “Genel Müdür adına” (Genel Müdür a.) ibaresi kullanılır. Genel Müdürlük birimleri arasındaki yazışmalarda bu ibare kullanılmaz. Birimler arası yazışmalar “Başkan adına” (Başkan a.) ibaresi kullanılarak imzalanır.
(10) Genel Müdürlük dışı yazışmalarda karşılıklılık ilkesi esas olup, imza yetkisinin kullanımı sırasında makamların astlık-üstlük durumları gözetilir.
(11) Birimler, evrakı ilgili Daire Başkanına ve/veya Genel Müdür Yardımcısına paraf/koordine ettirmedikçe ve Genel Müdür Makamına doğrudan bağlı birimlerin evrakları ilgili Daire Başkanı/Birim/Müdürlük tarafından paraf ettirilmedikçe Genel Müdür imzasına sunulamaz.
(12) Birden fazla birimi ilgilendiren yazıların paraf kısmında, koordinasyon birimi olarak ilgili personel ve birim amirinin de parafı bulunur.
(13) Mevzuatın belli bir makam tarafından imzalanmasını emrettiği yazı ve onaylarda yetki devri yapılmaz.
(14) Personel atamaları ve Genel Müdür imzasını gerektiren mali işlemlere ilişkin hususlar, (maaş, harcırah, SGK ödemeleri gibi rutin işlemler hariç) Genel Müdür’ün yetkisindedir. Ancak Genel Müdür’ün görevde olmadığı zamanlarda kendilerine yetki devredilenler gecikmesinde sakınca bulunan hallerde önceden bilgi vermek kaydıyla mali hususlara ilişkin yetkileri kullanabilirler.