Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç
Bu Yönergenin amacı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Merkez Teşkilatında çalışan personele yiyecek yardımı amacıyla, öğle yemeğinin kâr gayesi gütmeden, insan sağlığına uygun olarak, kaliteli ve en ucuz şekilde hazırlanması ve bu maksatla hizmet verilmesi ile ilgili usül ve esasları belirlemektir.
Kapsam
Bu Yönerge, Bakanlık Merkez teşkilatında 657 sayılı D.M.K’na tabi çalışan memurları kapsar.
Dayanak
Bu Yönerge, 11/12/1986 tarihli ve 19308 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği’ ne dayanılarak hazırlanmıştır.
Denetim
Yemekhane hizmetlerine ilişkin servis işlem ve hesaplarının denetimi yılda en az bir defa olmak üzere, periyodik olarak yıl sonunda, Daire Başkanının ihtiyaç duyması veya Müsteşarın uygun görmesi halinde yıl içinde Teftiş Kurulunca gerçekleştirilir.
Yemek Servisi Yönetim Kurulu
Merkez Teşkilatında servis hizmetleri, Müdür, Şef, Muhasebe Memuru, Diyetisyen, Satın Alma Memuru ve Ambar Memurunun bulunabileceği, Müsteşarın Onayı ile kurulan en az üç kişilik bir Yemek Servisi Yönetim Kurulu’nca yürütülür. Yönetim Kurulu Üyelerinin herhangi bir sebeple azalması halinde Merkezde Müsteşar, başka bir personeli görevlendirir.
Yönetim Kurulu, ayda en az bir defa toplanarak, ay sonunda yemekhane idaresince yapılan o aya ait masrafları, yemek yiyenlerin adedi, o aydaki her öğün ortalama yemeği, ay sonu hesaplarını inceler ve onaylayarak karara bağlar.
Ayrıca yemek hizmetlerinin temizliği, usulüne uygun olup olmadığını kontrol eder. Günlük alımlar dışındaki toplu alımlara iştirak edecek üyeler konusunda karar alır.
Görev ve Sorumluluklar
Bakanlık Merkezinde Yemek Servisini Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Ulaştırma ve Sosyal Hizmetler Birimi yönetir. Bakanlıkça, hizmetin gerektirdiği personel, Yemek Servisi Yönetim Kuruluna yardımcı olmak üzere Kurum içinden sağlanır.
Yemek Servisi Yönetim Kurulu, hizmetin kalitesi ve verimliliğini artırmak amacıyla karar alır. Denetim ve gözetim fonksiyonunu yapar.
Yemekhane hizmetlerinde çalışan tüm elemanlar Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Ulaştırma ve Sosyal Hizmetler Birimine bağlı olarak görev yaparlar.
Yönetim Kurulu, talepte bulunulması halinde, olağanüstü toplanabilir.
Bu talepler, Yönetim Kurulu Başkanına yapılır. Başkan en az bir gün evvelinden yazılı veya şifahi olarak kurul üyelerini toplantıya çağırır.
Bir yıl içerisinde mazeretsiz olarak üç toplantıya İştirak etmeyen Yönetim Kurulu Üyesinin yerine Merkezde Müsteşarın, Olur’ u ile yeni üye atanır.
Toplantıda kararlar oy çokluğu ile alınır.
Yemek Servisi Yönetim Kurulu, Yemek Servisinin sevk ve idaresinden bu yönerge hükümleri doğrultusunda yetkili ve sorumludur.
Yemek Servisi Hizmetlerinin Yürütülmesi
Yemek servisi hizmetleri aşağıda belirlenen personel ile yürütülür.
a) Yemek Servisi Müdürü
b) Yemekhane şefi
c) Diyetisyen
d) Muhasebe Memuru
e) Satın Alma Memuru
f) Ambar Memuru
g) Aşçıbaşı ve Aşçılar
h) Bulaşıkçılar
i) Garsonlar
Yemek Servisi Hizmetlerini Yürütecek Personelin Görev, Yetki ve Sorumlulukları
Yemek Servisi Müdürü
Yemek Servisi Müdürünün görevleri;
a) Bu yönerge ve yönetim kurulu kararları çerçevesinde yemek servisinin düzenli bir şekilde koordinesinden, taşınır ve taşınmazlarının bakım, onarım ve temizliğinden sorumludur.
b) Yemekhanede görevli personelin uyum içinde çalışmalarını, tutum ve davranışlarını, işe devamını, izin durumlarını ve kılık kıyafetlerini denetler.
c) Satın alma işlemlerinde, ilgili personel ile birlikte sorumludur.
Yemek Servisi Şefi
Yemek Servisi Şefinin görevleri;
a) Yemekhane hizmetlerinde çalışan personelin işlerini en iyi şekilde ve zamanında yapmalarını sağlamak ve disiplini temin etmek,
b) Yemekhane için gerekli malzemenin ihtiyaç planlamasını yapmak,
c) Günlük erzakın ambardan çıkış ve kazana konmasını kontrol etmek,
d) Özellik arz eden gıda maddelerinin alım ve muhafazasında gerekli tüm önlemleri almak,
e) Paraya müteallik tüm İşlerin zamanında ve eksiksiz olarak yapılmasını ve tahsil edilen paraların Kurum kasasına yatırılmasını sağlamak,
f) Yemekhane personelinin, temizliğe ve sağlık kaidelerine uymaları konusunda özel itina göstermelerini sağlamak,
g) Yemekhane ile ilgili her çeşit muamelenin, ambar giriş - çıkış fişlerini sarf evrak ve faturalarını tediye, tahsilat makbuzlarını vaktinde ve usulüne uygun olarak düzenlemek,
h) Evrak-ı müsbiteleri muhafaza etmek, yemek ücretinin tahsili İle ilgili evrakları zamanında düzenlemek,
ı) Her devre sonunda, kayıtlı taşınır malların sayımını yapmak,
j) Verilecek diğer görevleri yürütmek,