Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
(1) Bu Yönergenin amacı; uluslararası giriş noktalarından ülkemize giren cenazelerle gelebilecek halk sağlığı risklerine karşı yapılacak iş ve işlemlerin usul ve esaslarını belirlemektir.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununa, 27/12/1972 tarihli ve 7/5578 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Uluslararası Sağlık Tüzüğüne, 6/8/1975 tarihli ve 15318 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Uluslararası Cenazelerin Nakli Anlaşması ile 17.09.2011 tarihli ve 28057 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Hudut Kapılarında Uygulanacak Sağlık İşlemleri Hakkında Yönetmeliğinin 9 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergenin uygulanmasında;
a) Bakan: Sağlık Bakanını,
b) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
c) Bulaşıcı hastalık: Etkenin bulaşma yoluna göre gerekli koruyucu önlemler alınmadığı takdirde kişiye bulaşabilen, mikroorganizmaların ve/veya ürünlerinin neden olduğu enfeksiyon hastalıklarını,
ç) Cenaze: Tıbben beyin ve kalp ölümü gerçekleşen kişiyi,
d) Cenazeler İçin Düzenlenen Yurda Giriş İzin Belgesi: Cenazenin yurda girmesinde halk sağlığı yönünden sakınca olmadığını bildiren belgeyi,
e) Cenazeler İçin Düzenlenen Transit Geçiş İzin Belgesi: Yurtdışından getirilen cenazenin, başka bir ülkeye gömülmek üzere ülkemiz üzerinden transit olarak geçirilmesinde halk sağlığı yönünden sakınca olmadığını bildiren belgeyi,
f) Cenazeler İçin Geçiş İzin Belgesi: Yurtdışından gelen cenazenin geldiği yerin yetkili makamı veya ilgili konsolosluk tarafından verilmiş, düzenlendiği ülkenin resmi dili ya da resmi dillerinden biri ile Avrupa Konseyi resmi dillerinden birinde yazılmış, cenazenin; kimlik bilgileri, doğum yeri ve tarihi, ölüm tarihi ve yeri, ölüm sebebi, otopsi yapılıp yapılmadığı ile cenazenin çıkış yeri, güzergahı, varış yeri ve nakil aracı bilgilerini ihtiva eden belgeyi,
g) DSÖ: Dünya Sağlık Örgütünü,
ğ) Genel Müdür: Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürünü,
h) Genel Müdürlük: Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünü,
ı) Merkez: Genel Müdürlüğün havaalanı, liman ve gerektiğinde bazı kara hudut kapılarında da bulunan sağlık denetleme merkezini,
i) Uluslararası Giriş Noktası: Bakanlar Kurulunca, deniz, hava veya karayolu sahalarından ülkeye uluslararası giriş-çıkışın yapılmasına karar verilen hudut kapılarının kapsadığı alanı,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Cenazelerin Girişine İlişkin Esaslar
Cenaze girişinde risklerin belirlenmesi
(1) Uluslararası giriş noktalarından ülkemize giren cenazeler için Cenazelerin Nakli Antlaşması ve ulusal mevzuat hükümlerinin gerekleri uygulanır. Dışişleri Bakanlığı görüşleri de alınarak, Genel Müdürlükçe halk sağlığı açısından risksiz olduğu değerlendirilen ülkeler belirlenir. “Cenaze Girişinde Risksiz Ülkeler Listesi” uluslararası giriş noktalarındaki mülki idare amirliklerine bildirilir.
(2) Diğer ülkelerden getirilen cenazeler ise halk sağlığı riski açısından değerlendirilir.
Cenazelerin girişi
(1) Genel Müdürlükçe halk sağlığı açısından risksiz olarak değerlendirilen ülkelerden getirilen uluslararası nakil şartlarına haiz cenazelere, uluslararası giriş noktalarında sağlık açısından hiçbir işlem yapılmaz. Bu cenazeler, kargo olarak değerlendirilip ilgili gümrük birimince yurda giriş işlemleri yapılır.
(2) Risksiz ülkelerden getirilmiş ve bulaşıcı hastalık nedeniyle ölmüş kişilere ait cenazelerin gömülme işlemleri, cenazenin defnedileceği mahallin görevli sağlık makamları tarafından değerlendirilir. Bu cenazelerin tabutları, yerel sağlık makamlarınca defin onayı verilene kadar açılamaz.
(3) Halk sağlığı yönünden riskli kabul edilen ülkelerden getirilen cenazelerin ülkemize giriş işlemleri, merkezlerde görevli veya yetkilendirilmiş sağlık görevlilerince yapılır. Merkez bulunmayan uluslararası giriş noktalarında cenaze giriş işlemleri, Genel Müdürlükçe yetkilendirilen sağlık görevlileri tarafından yürütülür.
(4) Uluslararası nakil şartlarına haiz cenazelerin, uluslararası giriş noktalarından yurtdışına çıkarılışında her hangi bir sağlık işlemi yapılmaz.
(5) Türk Boğazlarından transit geçen gemi kaptanı tarafından cenaze tahliyesi talep edilmesi durumunda ilgili Cumhuriyet Savcılığına durum bildirilir ve cenazenin tahliyesi gerçekleştirilir.
Riskli ülkelerden getirilen cenazelerin belgeleri
(1) Riskli ülkelerden getirilen uluslararası nakil şartlarına haiz cenazelerin ülkeye giriş işlemleri için “Cenazeler İçin Geçiş İzin Belgesi” (Cenaze Nakil Belgesi) nin ibraz edilmesi zorunludur.
(2) Cenaze Nakil Belgesinin olmaması durumunda cenaze sahipleri ve ilgili dış temsilcilikle temasa geçilerek belgenin ivedilikle temini yoluna gidilir.