Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Mülga veya iptal edilen kısımları gizle
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin - yürürlükte değil (Sürüm: 3)

KISIM I

Genel Hükümler

Amaç ve Kapsam

MADDE 1

Bu Yönetmelik, 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununa açıklık getirmek maksadıyla bu Kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.

Hukuki Dayanak

MADDE 2

Bu Yönetmelik, 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununun 46 ncı maddesine dayanılarak çıkarılmıştır.

KISIM II

Kurum Organları

BÖLÜM I

Genel Kurul

Genel Kurulun Toplanması

MADDE 3

Genel Kurul, Milli Eğitim Bakanı tarafından, toplantı tarihinden en geç bir ay önce üyelere yapılacak davet üzerine toplanır. Üyelere yapılacak davet ile birlikte Genel Kurul gündemi ve gündemle ilgili dökümanlar da gönderilir.

Divan Başkanlığı

MADDE 4

Divan Başkanlığı bir Başkan iki Başkan Vekili ve iki Katip Üyeden teşekkül eder.

Genel Kurul Divan Başkanı, Milli Eğitim Bakanı olup, beklenmedik bir hal sebebiyle Bakanın Genel Kurula katılmaması halinde toplantıyı Yönetim Kurulu Başkanı açar. Divan Başkanı Genel Kurulca gösterilecek adaylar arasından açık oyla seçilir. Başkan Vekilleri ile Katip Üyeler de aynı usulle seçilirler.

Genel Kurul Görüşmeleri

MADDE 5

Genel Kurul görüşmeleri aşağıda belirtilen usul ve esaslar içerisinde yapılır.

a) Görüşmeler gündemdeki maddeler üzerinde ve gündemdeki sıraya göre yapılır. Gündem, en az 5 üyenin yazılı teklifi üzerine Genel Kurul kararı ile değiştirilebilir.

b) Divan Başkanı başvurma sırasına göre söz verir. Bir konuşmacı söz sırasını başka birisine devredemez.

c) Usul hakkında söz isteyenlerin öncelik hakları vardır.

d) Sırası geldiği halde toplantıda bulunmayan üyenin söz hakkı düşer.

e) Genel Müdür gündemdeki konular üzerinde gerektiğinde açıklama yapabilir.

f) Genel Kurul konuşmaları süreyle sınırlandırılabilir.

g) Konuşmalar, Genel Kurula hitaben kürsüden yapılır. Konuşmalarda şahıslar hedef alınamaz.

h) Gündemdeki bir madde hakkında müzakerenin yeterliliği üyelerden birinin önergesi ve Genel Kurulun kararı ile alınabileceği gibi Başkanlık Divanınca da karara bağlanabilir.

ı) Bütün önergeler yazılı olarak Başkanlık Divanına verilir. Başkan gerekli gördüğü önergeler hakkında leh ve aleyhte konuşmak isteyenler olup olmadığını tespit ederek müzakereyi açabileceği gibi önergeyi doğrudan Genel Kurulun onayına da sunabilir. Müzakereye açılan önergelerde ilk ve son söz önerge sahibine aittir.

j) Üyelerden her biri, hakkı olmayan kimselerin Genel Kurul toplantısına iştirak ettiklerini veya oy kullandıklarını bildirerek önlenmesi talebinde bulunabilirler. Böyle bir durum karşısında Başkanlıkça gerekli tedbirler alınır.

k) Her üyenin yalnız bir oy hakkı vardır.

l) Kararlar toplantıda hazır bulunan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır.

Alınan kararlar ve seçim sonuçları Başkanlık Divanınca imzalandıktan sonra muhafaza edilmek üzere Genel Müdürlüğe tevdi edilir.

m) Kararlar açık oylama ile alınır. Ancak, Yönetim Kurulu Üyelerinin seçimi gizli oylama ile yapılır. Toplantıda mevcut üyenin 1/3’ünün yazılı teklifi üzerine gündemdeki herhangi bir konu içinde gizli oylama yapılabilir.

Oy Sayım Kurulunun Seçimi ve Çalışma Usulü

MADDE 6

Oy Sayım Kurulu, Genel Kurul Üyeleri arasından seçilecek bir başkan iki üyeden teşekkül eder.

Kurul, oy sayımını Divan Başkanlığının gözetim ve denetimi altında yapar.

Seçim sonuçları, Oy Sayım Kurulu Başkan ve Üyeleri tarafından anında ve Genel Kurul toplantı salonunda düzenlenen bir tutanakla tespit edilip imzalanarak Divan Başkanlığına sunulur. Divan Başkanlığınca seçim sonuçları hemen açıklanır.

Genel Kurula Katılacak Öğrenci Temsilcilerinin Seçimi

MADDE 7

Kuruma bağlı yurtlarda kalan yükseköğrenim öğrencilerini temsil etmek üzere tespit edilen adaylar arasından, Milli Eğitim Bakanı tarafından dört asil dört yedek öğrenci temsilcisi Genel Kurula üye olarak seçilir.

Asil üyeliklerin boşalması halinde yedek üyeler sıra ile boşalan üyenin kalan süresini tamamlar.

Adaylarda aranacak şartlar, adayların tespiti, aday tespitinin şekli ve zamanı, öğrenci temsilciliği vasfının hangi hallerde sona ereceği ile diğer hususlar Genel Müdürlükçe ayrıca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

BÖLÜM II

Yönetim Kurulu

Yönetim Kurulu Toplantıları

MADDE 8

Yönetim Kurulu ayda en az bir defa toplanır. Gerektiğinde Milli Eğitim Bakanı, Yönetim Kurulu Başkanı veya Genel Müdürün talebi halinde her zaman toplanabilir.

Toplantılar merkezde veya Yönetim Kurulu Başkanı veya Genel Müdürün uygun göreceği başka bir ilde de yapılabilir.

Toplantı tarihi, Yönetim Kurulu Başkanı veya Genel Müdürün talebi üzerine o ay içinde kalınmak kaydı ile değiştirilebilir.

Toplantılar üye tam sayısının salt çoğunluğu ile yapılır. Kararlar ise toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Çekimser oy kullanılamaz. Oyların eşitliği halinde Başkanın oyu iki oy sayılır.

Karara muhalif olan üye muhalefet gerekçesini yazmak zorundadır.

MADDE 9

Yönetim Kurulu, açık oyla ve salt çoğunlukla kendi üyeleri arasından bir başkan seçer. Başkanın katılmadığı toplantılarda Kurula en yaşlı üye Başkanlık eder.

Milli Eğitim Bakanı istediği zaman oy hakkı olmaksızın Yönetim Kurulu toplantılarına katılarak Başkanlık yapabilir.

BÖLÜM III

Genel Müdürlük

Genel Müdürlüğün Kuruluşu

MADDE 10

Genel Müdürlük merkez ve taşra teşkilatından oluşur.

Merkez teşkilatı; Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcıları, ana hizmet birimleri, danışma ve denetim birimleri ve yardımcı hizmet birimlerinden,

Taşra teşkilatı; Bölge ve Yurt Müdürlüklerinden,

teşekkül eder.

Genel Müdür

MADDE 11

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü, Genel Müdürlüğün en üst amiridir. Genel Müdürlük; hizmetlerini Milli Güvenlik politikasına, kalkınma planlarına, yıllık programlara ve mevzuata uygun olarak, Genel Müdürlüğün faaliyet alanına giren konularda diğer kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyonu sağlayarak, yürütür.

Kurum işlerinin gerektirdiği harcamaları yapar. Her yıl Genel Bütçe Kanununa bağlı (i) işaretli cetvel ile 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 51 inci maddesinin (a) bendi uyarınca iller ve kuruluş merkezleri için tespit edilecek miktarın on katını geçen alım, satım, yapım, onarım, kira ve taşıma harcamaları için Yönetim Kurulu kararı şarttır. Harcama evrakı, Genel Müdür ile Genel Müdür Yardımcısı, Genel Müdürün olmadığı veya yetkili kıldığı durumlarda Genel Müdür Yardımcısı ile ilgili Daire Başkanı tarafından imzalanır. Genel Müdür bu yetkiyi Bölge Müdürlüklerine veya Yurt Müdürlüklerine devredebilir.

Bu hükmün geçerlilik tarihi: 19.12.1989

KISIM III

Öğrenim Kredisi

Öğrenim Kredisi

MADDE 12

Öğrenim kredisinin verilmesine ve geri dönüşümüne ilişkin usul ve esaslar ile benzeri diğer hususlar Kurum tarafından ayrıca çıkarılacak yönetmelik ile tespit edilir.

KISIM IV

Yurtların İdare ve İşletilmesi

Yurtların İdare ve İşletilmesi

MADDE 13

Yurtlara alınacak öğrencilerde aranacak şartlar, yurtların idaresi yurtlarda barınma süresi, uygulanacak disiplin esasları, disiplin kurullarının kuruluşu, yetki ve işleyişleri, yurtların normal ve olağanüstü açılma ve kapatılması, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler, özel ve gece hizmetleri ve küçük işletmelerin çalıştırılmasına dair esaslar ile diğer hususlar Kurum tarafından ayrıca çıkarılacak bir yönetmelikte tespit edilir.

KISIM V

Yurtların Yapım Bakım Onarım ve Donatımı

Yurtların Yapım Bakım Onarım ve Donatımı

MADDE 14

Yurtların yapım, bakım, onarım ve donatım işleri ile bunlarla ilgili tesislerin fiziki gerçekleşmesindeki tıkanıklık nedenlerini saptamak, aksaklıkları giderme önlemlerini belirlemek ve fiziki gerçekleşmenin gecikmesinden kaynaklanan maliyet artışlarını önleyerek, bina ve tesislerin planlanan süre içinde yaptırılması ve yükseköğrenim gençliğinin hizmetine sunulması amacıyla; planlama-programlama, arsa sağlama, projelendirme, ihale-denetim-kabul, bakım-onarım işleri ile diğer konular, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ile Kurum arasındaki protokol ile düzenlenir.

KISIM VI

Kurum Tarafından Çıkarılacak Yönetmelikler

Kurum Tarafından Çıkarılacak Yönetmelikler

MADDE 15

Bu Yönetmelikte, Genel Müdürlükçe ayrıca çıkarılacağı belirtilen; Genel Kurula katılacak öğrenci temsilcileri ile ilgili yönetmelik, Kredi Yönetmeliği ile Yurt İdare ve İşletme Yönetmelikleri, Genel Müdürlükçe hazırlanıp, Yönetim Kurulunca incelenip uygun görüldükten ve Genel Kurul tarafından kabul edilip, gerekli prosedür tamamlandıktan sonra yürürlüğe girer. Ayrıca Genel Müdürlükçe ihtiyaç duyulan diğer yönetmelikler de aynı prosedüre göre düzenlenir.

Yürürlükten Kaldırılan Hükümler

MADDE 16

22.9.1976/15715 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelik hükümleri ile 1.11.1978/16450 sayılı, 9.12.1982/17893 sayılı Resmî Gazetelerde yayımlanan değişiklikler yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 17

Bu Yönetmelik Resmî Gazete’de yayımı tarihi itibariyle yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18

Bu Yönetmeliği Milli Eğitim Bakanı yürütür.