Amaç
(1) Bu Usul ve Esasların amacı; 14.7.2004 tarihli ve 5224 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanun’un 9 uncu maddesi kapsamında verilen desteklere ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Dayanak
(1) Bu Usul ve Esaslar, 5224 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanun’un 9 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Usul ve Esasların uygulanmasında;
a) Bakan: Kültür ve Turizm Bakanını,
b) Bakanlık: Kültür ve Turizm Bakanlığını,
c) Bakan Yardımcısı: Sinema Genel Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısını,
ç) Dernek: 4/11/2004 tarihli ve 5253 sayılı Dernekler Kanunu ile 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununa göre kurulan dernekleri, derneklerin oluşturdukları federasyon ve federasyonların oluşturdukları konfederasyonları,
d) Etkinlik ve proje desteği: Sinema alanındaki etkinlik, proje ve faaliyetlerin desteklenmesi, düzenlenmesi ve bu alanda ödüllerin verilmesi; uluslararası festivallere ve yarışmalara katılım ile bunlara ilişkin tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesini,
e) Genel Müdürlük: Sinema Genel Müdürlüğünü,
f) Kanun: 5224 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunu,
g) Komisyon: Destekleme Komisyonunu,
ğ) Meslek birlikleri: 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında kurulan tüzel kişiliği haiz kuruluşları,
h) Sendika: 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre kurulan sendikaları, sendikaların oluşturdukları konfederasyonları,
ı) Sinema donanım desteği; Kamu kurum, kuruluş ve kamu tüzel kişilerine sinema donanımına ilişkin verilen desteği,
i) Sinema sanatçıları ve çalışanları: Sinema alanında faaliyet gösteren meslek örgütlerinden bu alanda çalıştığını belgeleyen sinema sanatçıları ve sinema sektörü çalışanlarını,
j) Sinema sanatçılarının desteklenmesi: İhtiyaç sahibi sinema sanatçıları veya sinema sektörü çalışanlarına verilen maddi desteği
ifade eder.
Destekleme Komisyonu
(1) Etkinlik ve proje, sinema donanım ve sinema sanatçıları desteği türlerinde yapılan başvurular Bakanlık bünyesinde oluşturulan Komisyon tarafından değerlendirilir.
(2) Komisyon; Bakan Yardımcısı başkanlığında, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı veya Daire Başkanı ile iki Kültür ve Turizm Uzmanı olmak üzere toplam beş kişiden oluşur. Komisyon, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve üye tamsayısının salt çoğunluğu ile karar alır.
(3) Komisyon yılda üç defadan az olmamak üzere toplanır.
(4) Komisyon kararları Bakanın onayıyla yürürlüğe girer. Komisyonun sekretarya hizmetleri Genel Müdürlükçe yerine getirilir.
Etkinlik ve proje desteği başvuruları
(1) Ülke içinde kurulan dernekler, vakıflar ve sendikalar ile kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, diğer kamu tüzel kişileri ve meslek birlikleri destek başvurusunda bulunabilir. Ülke içinde yerleşik gerçek kişiler ve diğer özel hukuk tüzel kişileri ise ancak yurt dışında gerçekleştirilecek uluslararası festivallere ve yarışmalara katılıma ilişkin başvuru yapabilir.
(2) Yurt dışından yapılacak destek başvuruları ancak Dışişleri Bakanlığının veya Bakanlığın yurt dışı temsilcilikleri tarafından yapılır.
(3) Başvurular, bu Usul ve Esasların ekinde yer alan başvuru formu ve belgelerin Genel Müdürlüğe iletilmesi suretiyle yapılır.
(4) Başvuru belgeleri Genel Müdürlükçe incelenir. Ön incelemede gerekli şartları taşımadığı belirlenen projeler Komisyon gündemine alınmaz.
(5) Destek başvurusunda bulunanların aynı takvim yılı içerisinde en fazla 5 (beş) projesi desteklenebilir.
(6) Komisyonca değerlendirmeye tabi tutulup reddedilen projeler için aynı yıl içerisinde tekrar başvuru yapılamaz.
Etkinlik ve proje desteği değerlendirme kriterleri
(1) Komisyon, sinema alanındaki etkinlik, proje ve faaliyetler ile uluslararası festivallere ve yarışmalara katılım başvurularını;
a) Anayasada belirtilen temel ilkelere, uluslararası anlaşmalara, kanunlara, kamu düzenine aykırı olup olmadığı,
b) Ülkemizin kültür, sanat hayatı ile kültür ve turizminin tanıtımına katkısı,
c) Kültürel diplomasiye katkısı,
ç) Etkinlik veya projenin devamlılığı ve geçmiş yıl sonuçları,
d) Etkinlik veya proje sahibinin uzmanlık, mali ve idari kapasitesinin yeterliliği,
e) Etkinlik veya proje sahibinin varsa önceki çalışmaları ile ulusal veya uluslararası başarıları,
f) Bütçesinin gerçekçiliği ve proje takvimin uygulanabilirliği,
g) Destekleme için tahsis edilen Bakanlık bütçesi
kriterleri çerçevesinde değerlendirir.
Etkinlik ve proje desteklerine ilişkin sözleşmeler
(1) Destek sağlanmasına karar verilen etkinlik ve projeler için Bakanlık ile destek alan arasında desteğin kullanımına, karşılıklı yetki ve sorumluluklara ve diğer hususlara ilişkin sözleşme imzalanır.
Etkinlik ve proje destek tutarı ve ödeme şekli
(1) Etkinlik ve projeler talep edilen bütçesinin tamamına kadar desteklenebilir.
(2) Harcamalarla ilgili tüm vergi ve diğer kanuni yükümlülükler destek alana aittir.
(3) Destek tutarı Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü tarafından destek alanın veya yasal temsilcisinin sözleşmede belirtilen banka hesabına yatırılır.
(4) Destek tutarının % 50’sine kadarı destek sözleşmesinin taraflarca imzalanması, kalan tutar ise faaliyet raporu ile harcama belgelerinin asıllarının imzalanıp, kaşelenip Genel Müdürlüğe teslim edilmesinden sonra yapılacak inceleme sonucunda uygun bulunması halinde ödenir. Bakanlıkça uygun görülmesi halinde ödemeler tek dilim halinde veya birden fazla dilim ve oranlarda yapılır.
(5) Destek alan, harcama belgelerinin tesliminden önce ödenecek tutara karşılık muteber en az bir gerçek veya tüzel kişiyi müteselsil kefil ve müşterek müteselsil borçlu olarak gösterebileceği gibi, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 10 uncu maddesinde sayılan teminatları veya taşınmaz ipoteği gibi diğer teminat türlerini de gösterebilir. Şahsi kefaletin kabul edilebilmesi için kefillerin kullandırılacak destek tutarının geri dönüşünü sağlayacak tutardaki gelir ve/veya mal varlığını belgelendirmesi gerekir. Destek alan verdiği teminatı kısmen veya tamamen aynı değerde başka teminatlarla değiştirebilir. Kefalete ilişkin belirtilen hususlarda 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun ilgili hükümleri uygulanır.
(6) Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, diğer kamu tüzel kişileri ve meslek birliklerine sağlanan destekler için teminat ve kefalet aranmaz.
(7) Destek ödemesinin, etkinliğin ve projenin tamamlanması ve harcama belgelerinin Genel Müdürlüğe tesliminden sonra talep edilmesi halinde teminat ve kefalet aranmaz.
Etkinlik ve proje desteği kapsamında ibraz edilecek harcama belgelerine ilişkin hükümler
(1) Etkinlik ve proje desteği kapsamında harcama yapılabilecek kalemler destek sözleşmesinde belirtilir. Bunlar dışında yapılan harcamalar kabul edilmez. Yurt içi ve yurt dışı harcama belgelerinin destek alan adına düzenlenmiş olması gerekir. Bakanlık ya da Genel Müdürlük adına düzenlenen faturalar harcama belgesi olarak kabul edilmez.
(2) Destek alan, etkinlik ve proje bitiminden veya tamamlanmasından sonraki 2 (iki) ay içerisinde harcama belgelerini Genel Müdürlüğe teslim eder.
(3) Harcama belgeleri, etkinlik ve proje öncesinde veya 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 231 inci maddesi çerçevesinde etkinlik ve proje bitiminden veya tamamlanmasından itibaren en geç 7 (yedi) gün içinde düzenlenmiş olmalıdır. Etkinlik ve proje bitiminden veya tamamlanmasından sonraki 7 (yedi) gün içinde düzenlenmeyen ancak sonrasında düzenlenen faturalar; ilgili Vergi Dairesine bildirilip gecikmeye ilişkin ceza ödendikten sonra ceza tahsil belgesiyle birlikte ibraz edilirse ödeme yapılır.
(4) Yurt dışında düzenlenen faturalarda üçüncü fıkrada belirtilen süre şartı aranmaz. Genel Müdürlük, etkinliğin veya projenin bitiminden veya tamamlanmasından itibaren 30 (otuz) gün içerisinde düzenlenmesi kaydıyla fatura ve diğer harcama belgelerini harcamaya esas kabul edebilir. Yabancı dilde düzenlenmiş harcama belgeleri tercümeleri yapılarak Genel Müdürlüğe teslim edilir.
(5) Destek alan, yasal kesintiler yapıldıktan sonra kalan net tutar kadar harcama belgesini Genel Müdürlüğe teslim etmek zorundadır. Yasal kesintiler yapıldıktan sonra kalan net tutardan az harcama belgesi ibraz edilmesi durumunda; destek alana ödenmesi gereken tutar yasal kesintiler dikkate alınarak ayrıca hesaplanır.
(6) Destek alan; Genel Müdürlükçe belirlenmiş şartları haiz olmayan ve içeriği tespit edilemeyen faturalar ile faturalandıramadığı veya harcama belgeleri göndermediği ya da fazla ödenen tutarları, desteğin ödendiği tarihten geri alındığı tarihe kadar geçen süre için 6183 sayılı Kanun’un 51 inci maddesine göre hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğü’nün ilgili hesabına yatırarak dekontu Genel Müdürlüğe gönderir.
(7) Dışişleri Bakanlığı ve Bakanlık yurtdışı temsilcilikleri tarafından veya bu temsilciliklerle yurtdışında yerleşik kurum ve kuruluşların işbirliğinde düzenlenen etkinlik ve projelerin desteklenmesi durumunda, ibraz edilen harcama belgelerinde Merkez Saymanlık Müdürlüğünce destek tutarının hesaba aktarıldığı tarihteki döviz satış kuru esas alınır.
Etkinlik ve proje desteği alanın yükümlülükleri
(1) Alınan destekler; sözleşmede belirtilen amaç dışında kesinlikle kullanılamaz.
(2) Destek alan, etkinlik ve projede gerçekleştireceği iş ve işlemlerde Bakanlığın yürürlükte bulunan mevzuatına uygun hareket eder.
(3) Destek alan hazırlanan faaliyet raporu ve kullanılan afiş, broşür, katalog gibi tanıtım materyalleri ile her türlü basılı ve görüntülü malzemeyi Genel Müdürlükçe belirlenecek nitelik ve türlerde teslim eder. Genel Müdürlük destek alandan etkinlik ve projenin gerçekleştirme sürecine ilişkin video kaydını talep edebilir.
(4) Hazırlanan afiş, broşür, katalog gibi tanıtım materyalleri ile her türlü basılı ve görüntülü malzemede ve etkinliğin yapılacağı mekânda Bakanlık logosuna belirgin ve uygun bir şekilde yer verilir.
(5) Etkinlik ve projenin gerçekleştirme yerinde, tarihinde ve esasını doğrudan etkilemeyecek şekilde içeriğinde değişiklik yapılması gerektiğinde buna ilişkin talep Genel Müdürlüğe bildirilir. Bu talepler Genel Müdürlükçe karara bağlanır.
(6) Destek verilen etkinlik ve proje ile ilgili 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamındaki her türlü yükümlülük ve sorumluluk destek alana aittir. Bu kapsamda, Bakanlık adına doğabilecek zararlar destek alan tarafından tazmin edilir.
(7) Destek verilen etkinlik ve proje ile ilgili, üçüncü şahıslara verilen doğrudan, dolaylı, maddi veya manevi zararlardan ve bunların tazmininden destek alan sorumludur.
(8) Etkinlik ve proje çıktılarının Bakanlıkça ticari olmayan amaçlarla kullanabileceği sözleşmeyle düzenlenebilir.
Etkinlik ve proje desteğinin incelenmesi
(1) Destek sağlanan etkinlik ve projenin belge üzerinden incelenmesi esastır. Ancak, gerekli görülen hallerde Genel Müdürlük, etkinlik ve projenin başvuru belgelerinde ve sözleşmesinde belirtilen hususlara uygun olarak gerçekleşip gerçekleştirilmediğini yerinde incelemek üzere, etkinliğin ve projenin her aşamasında Bakanlık personelleri arasından görevlendirme yapabilir. Yerinde yapılacak incelemelerin giderleri kısmen veya tamamen etkinlik bütçesinden karşılanabilir. Destek alan, inceleme için görevlendirilen personelin görevlerini yerine getirebilmesi için her türlü kolaylığı sağlamakla yükümlüdür.
(2) İncelemeler neticesinde başvuru belgelerine ve sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmediği tespit edilen etkinlik ve proje için somut olaya göre destek tutarının tamamının veya bir kısmının ödenmemesine, ödenmiş meblağların geri alınmasına Komisyon tarafından karar verilir.
Sinema sanatçılarının desteklenmesi
(1) İhtiyaç sahibi sinema sanatçıları veya sinema sektörü çalışanları sağlık, bakım ve rehabilitasyon giderlerinin karşılanması amacıyla destek başvurusunda bulunabilir.
(2) Başvurular, bu Usul ve Esasların ekinde yer alan başvuru formu ve belgelerin Genel Müdürlüğe iletilmesi suretiyle yapılır.
(3) Başvuru belgeleri Genel Müdürlükçe incelenir. Ön incelemede gerekli şartları taşımadığı belirlenen başvurular Komisyon gündemine alınmaz.
(4) Destek, destek alınan takvim yılı içerisinde düzenlenen ve Genel Müdürlüğe ibraz edilen harcama belgeleri tutarı göz önünde bulundurularak tek seferde ya da dilimler halinde destek alanın, yasal temsilcisinin ya da sağlık, bakım ve rehabilitasyon hizmetini sunan kurum/kuruluşun yasal hesabına yatırılabilir.
Sinema donanım desteği
(1) Bakanlık, kamu kurum, kuruluş ve kamu tüzel kişilerine sinema donanım desteği verebilir.
(2) Sinema donanım desteği; sinema projektörü (DCP), projeksiyon cihazı, ses sistemi, sinema perdesi ve Genel Müdürlükçe uygun görülen diğer ekipmanların teminini kapsar.
(3) Başvurular, bu Usul ve Esasların ekinde yer alan başvuru formu ve belgelerin Genel Müdürlüğe iletilmesi suretiyle yapılır.
(4) Başvuru belgeleri Genel Müdürlükçe incelenir. Ön incelemede gerekli şartları taşımadığı belirlenen başvurular Komisyon gündemine alınmaz.
(5) Bakanlık ile destek alan arasında desteğin kullanımına, karşılıklı yetki ve sorumluluklara ve diğer hususlara ilişkin sözleşme imzalanır.
(6) Destek tutarı; harcama belgelerinin asıllarının Genel Müdürlükçe yapılacak inceleme sonucunda uygun bulunması halinde Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü tarafından destek alanın sözleşmede belirtilen banka hesabına yatırılır.
Desteğin Takip ve Tahsili ile İlgili Hükümler
(1) Bu Usul ve Esaslar kapsamında verilecek desteklerde yürürlükte bulunan mevzuata aykırı şekilde gerçekleştirilen iş ve işlemlerin bulunması, gerçek dışı beyanda bulunmak suretiyle ödemeye sebebiyet verilmesi, sözleşmede belirlenen şartlara, yükümlülüklere ve varsa özel şartlara uyulmaması ve herhangi bir nedenle alınan desteğin iade edilmek istenmesi halinde; ödenen destek tutarının 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte bir ay içerisinde ödenmesi hususu Bakanlıkça yapılacak tebligatla destek alana bildirilir. Bu süre içinde ödenmeyen tutarlar, Bakanlığın bildirimi üzerine ilgili vergi dairesi tarafından 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilir.
Yürürlükten kaldırılan usul ve esas
(1) 05.07.2018 tarihli ve 569294 sayılı Bakan Onayı ile yürürlüğe giren "5224 sayılı Kanun Kapsamında Tanıtıcı Faaliyetlerin Desteklenmesine İlişkin Usul ve Esaslar" yürürlükten kaldırılmıştır.
Geçiş hükmü
(1) Bu Usul ve Esasların yürürlüğe girmesinden önce verilen desteklere ilişkin yapılan tüm iş ve işlemler, 05.07.2018 tarihli ve 569294 sayılı Bakan Onayı ile yürürlüğe giren "5224 sayılı Kanun Kapsamında Tanıtıcı Faaliyetlerin Desteklenmesine İlişkin Usul ve Esaslar" kapsamında yürütülür.
Yürürlük
(1) Bu Usul ve Esaslar Bakan tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Usul ve Esasları Kültür ve Turizm Bakanı yürütür.