Amaç
(1) Bu Usul ve Esasların amacı, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından; 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun geçici 41 inci maddesine göre, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında takip edilen alacaklarına karşılık satın alınan taşınmazlar ile mülkiyeti Kuruma ait olup Kurum Yönetim Kurulunca ihtiyaç fazlası olarak tespit edilen taşınmazlardan Maliye Bakanlığınca kamu hizmetlerinde kullanılmak veya gerektiğinde genel hükümlere göre değerlendirmek üzere talep edilenlerin. Kurum Yönetim Kurulunun uygun görüşü ve Bakan onayıyla bedeli karşılığında Hazineye devrine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Usul ve Esaslar, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından; 5510 sayılı Kanunun geçici 41 inci maddesine göre, 6183 sayılı Kanun kapsamında takip edilen alacaklarına karşılık satın alınan taşınmazlar ile mülkiyeti Kuruma ait olup Kurum Yönetim Kurulunca ihtiyaç fazlası olarak tespit edilen taşınmazlardan Maliye Bakanlığınca kamu hizmetlerinde kullanılmak veya gerektiğinde genel hükümlere göre değerlendirmek üzere talep edilenlerin, Kurum Yönetim Kurulunun uygun görüşü ve Bakan onayıyla bedeli karşılığında Hazineye devrine ilişkin iş ve işlemleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Usul ve Esaslar, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 41 inci maddesine 10/9/2014 tarihli ve 6552 sayılı Kanunla eklenen dördüncü ve beşinci fıkralara dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;
a) Bakanlık: Maliye Bakanlığını,
b) Bakan: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanını,
c) Kurum: Sosyal Güvenlik Kurumunu,
ç) Komisyon: Sosyal Güvenlik Kurumu İnşaat ve Emlak Daire Başkanlığında bulunması halinde en az bir üyesi gayrimenkul değerleme uzmanı olmak üzere toplam üç temsilci ile taşınmazın bulunduğu yerdeki defterdarlık tarafından görevlendirilecek iki temsilciden oluşan heyeti,
ifade eder.
Devir işlemleri
(1) Kurum tarafından; 5510 sayılı Kanunun geçici 41 inci maddesine göre, 6183 sayılı Kanun kapsamında takip edilen alacaklarına karşılık satın alınan taşınmazlar ile mülkiyeti Kuruma ait olup Kurum Yönetim Kurulunca ihtiyaç fazlası olarak tespit edilen ve Bakanlığa bildirilen taşınmazlardan Bakanlık tarafından kamu hizmetlerinde kullanılabilecek veya gerektiğinde genel hükümlere göre değerlendirilebilecek olanların bedeli karşılığında Hazineye devredilmesi Kurumdan talep edilir.
(2) Bakanlık tarafından Hazineye devri talep edilen taşınmazlardan Kurumun teklifi üzerine. Kurum Yönetim Kurulunca uygun görülen ve Bakan tarafından onaylananlar Hazineye devredilir.
(3) Devredilen taşınmazların bedeline karşılık, Kurum Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmesi halinde Hazineye ait taşınmazlar da verilerek mahsuplaşma yapılabilir.
Devir bedelinin tespiti
(1) Devir bedeli; bu Usul ve Esaslar uyarınca Kurum tarafından alacaklarına karşılık satın alınan taşınmazlar için satın alma bedelidir. Satın alma tarihinden altı ay geçtikten sonra devir yapılması hâlinde bu bedel, satın alınan bedele geçen sürede yeniden değerleme oranı kadar artış yapılmak suretiyle belirlenir.
(2) Birinci fıkra dışında kalan Kuruma ait ihtiyaç fazlası taşınmazların devir bedeli ile Bakanlık tarafından bu Usul ve Esaslar kapsamında devralman taşınmazların bedeline karşılık verilecek Hazineye ait taşınmazların bedeli de, konuyla ilgili mevzuat ve düzenlemeler uyarınca Komisyon tarafından belirlenir.
(3) Komisyon gerekli gördüğü durumlarda taşınmazların değeri hakkında Sermaye Piyasası Kurulunca yetkilendirilmiş gayrimenkul değerleme uzmanı veya gayrimenkul değerleme şirketine de değer tespiti yaptırabilir. Ayrıca, başvuru tarihinden önceki altı aylık süre içinde Sermaye Piyasası Kurulunca yetkilendirilmiş gayrimenkul değerleme uzmanı veya gayrimenkul değerleme şirketince yapılmış olan değer tespitleri de Komisyonca dikkate alınabilir.
(4) Komisyon üye tam sayısı ile toplanır, kararlarını oy çokluğu ile alır, muhalif kalan üye gerekçesini kararda belirtir.
Yürürlük
(1) Bu Usul ve Esaslar Kurum Yönetim Kurulunca kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Usul ve Esasların hükümlerini Sosyal Güvenlik Kurum Başkanı yürütür.