ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Değişikliklere ilişkin notları gizle
Konsolide metin (Sürüm: 7)
Kurum: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İçmimarlar Odası
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 25.04.2006
Son Değişiklik Tarihi: 04.05.2023
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 04.05.2023
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar
Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İçmimarlar Odasının amaçlarına, örgütlenmesine, işlevlerine ve işleyişine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönetmelik, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İçmimarlar Odasının amaçlarını, üyelik koşullarını, Oda organlarını ve görevlerini kapsamaktadır.
(1) Bu Yönetmelik, 27/1/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun 39 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Ana Yönetmelik: 2/12/2002 tarihli ve 24954 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ana Yönetmeliğini,
b) Birlik (TMMOB): Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğini,
c) İçmimar: En az dört yıllık içmimari, içmimarlık, içmimari ve çevre tasarımı, içmimarlık ve çevre tasarımı bölümlerinden mezun olan ve içmimar unvanıyla içmimarlık hizmetleri vermeye hak kazanmış kişileri,
ç) Kanun: 27/1/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununu,
d) Oda (İÇMO): Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İçmimarlar Odasını,
e) Onur Kurulu: Oda Onur Kurulunu,
f) Şube: Oda şubelerini,
g) Temsilcilik: Oda il veya ilçe temsilciliklerini,
ğ) Üye: Oda üyelerini,
h) Yönetim Kurulu: Oda Yönetim Kurulunu,
ı) Temsilci: Oda il ve ilçe temsilcisini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Odanın Merkezi ve Amaçları
Merkez
(1) Odanın merkezi Ankara’dadır.
Odanın amaçları
(1) Odanın amaçları şunlardır:
a) Ülke ve kamu çıkarları çerçevesinde içmimarlık mesleğiyle ilgili konularda, mesleğin ve meslektaşların görevlerini düzenlemek ve her türlü bilimsel ve teknik etkinliklerde bulunarak, bunları üyelerin ve ülkenin yararına sunmak.
b) Ortak mesleki çalışmaların sürdürülmesinde Birliğe bağlı diğer mühendis ve mimar odalarıyla ve yurt içi ve yurt dışındaki ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.
c) İçmimarlık mesleğini ve meslektaşlarını ülke içinde ve dışında temsil etmek, üyelerinin meslek onurları ile hak ve yetkilerinin korunması konularında gerekli girişimlerde bulunmak.
ç) İçmimarlık alanındaki yenilik ve gelişmelerin tanıtılmasına ve yayılmasına olanak sağlamak amacıyla, gerek ülke çapında gerekse yurtdışındaki kuruluşlarla ilişki kurarak, üyelerin bilimsel, teknik ve sanatsal etkinliğini arttırmak, kongre, seminer, sempozyum, panel ve benzeri toplantılar düzenlemek.
d) Yurtiçi ve yurtdışında içmimarlık mesleğiyle ilgili eğitim ve öğretim yapan kurumlarla işbirliği yaparak ülkenin gereksinimlerini karşılayacak nitelik ve nicelikte içmimarların yetişmesine yardımcı olmak, bu konularda önerilerde bulunmak, eğitimin geliştirilmesi amacıyla projeler hazırlanmasını sağlamak, öğrencileri mesleğe hazırlayacak staj ve eğitim çalışmalarında bulunmak, bu konularda üniversite ve öğrencilerle ortak etkinlikler organize etmek ve öğrencilerin Oda çalışmalarına katılımını sağlamak, öğrenci proje yarışmaları düzenlemek.
e) İçmimarlık hizmetleriyle ilgili her türlü proje ve raporların hazırlanmasının ve teknik uygulama sorumluluğunun yetkin içmimarlar tarafından yapılmasını sağlamak ve bunların teknik kurallara uygunluğunu kontrol etmek, gerekli denetim birimlerini oluşturmak.
f) Ülkemizin ve içmimarlık mesleğinin gereksinimi olan her aşamadaki teknik iş gücünün planlanması, personelin yetiştirilmesi, eğitilmesi ve belgelendirilmesi konularında ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak.
g) Üyelerin iş ve sosyal güvenliklerini sağlayıcı ve geliştirici etkinlik ve girişimlerde bulunmak, resmî veya özel kuruluşlarla işbirliği yaparak meslekle ilgili normları, şartnameleri, tip sözleşmeleri ve benzeri mevzuatı incelemek ve bunların değiştirilmesi, geliştirilmesi ve yeniden düzenlenmesi konusunda önerilerde bulunmak.
ğ) İçmimarlık alanında kullanılacak sanayi ürünlerinin kaliteli olarak üretilmesini sağlamak ve kalite anlayışının geliştirilmesi doğrultusunda her türlü girişimde bulunmak, bu amaçla yapılacak çalışmaları düzenlemek, yönlendirmek, kaliteli üretimi özendirmek ve kontrölünü yapmak, bu amaç doğrultusunda kalite belgesi vermek, teknik araştırmalarda içmimar personeli bulundurulması yönünde çalışmalar yapmak, hizmetten yararlananların bilinçlendirilmesine ve korunmasına yönelik çalışmalarda bulunmak.