BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı, Türkiye Sağlık Politikaları Enstitüsünün kuruluşu, yapılanması, görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönetmelik, Türkiye Sağlık Politikaları Enstitüsünün yapılanması, görev ve yetkilerini ve bunlara ilişkin iş ve işlemleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik, 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 672 nci maddesinin ikinci fıkrasına ve 6/2/2017 tarihli ve 2017/9860 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Ar-Ge: Sağlık bilimi ve teknolojileri alanındaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerini,
b) Bakan: Sağlık Bakanını,
c) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
ç) Başkan: Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanını,
d) Başkanlık (TÜSEB): Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığını,
e) Bilim Kurulu: TÜSPE Sağlık Politikaları Bilim Kurulunu,
f) Enstitü (TÜSPE): Türkiye Sağlık Politikaları Enstitüsünü,
g) Enstitü Başkanı: Türkiye Sağlık Politikaları Enstitüsü Başkanını,
ğ) Kanun: 19/11/2014 tarihli ve 6569 sayılı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun,
h) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,
ı) YDS: Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,
i) Yönetim Kurulu: Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Enstitünün Görev ve Yetkileri
Enstitünün görev ve yetkileri
(1) Türkiye Sağlık Politikaları Enstitüsünün görev ve yetkileri aşağıdaki gibidir:
a) Sağlık politikaları konusunda istişare, kanıt ve araştırma temelli, güvenilir ve işlenmiş bilgi üreterek ve de yayarak daha sağlıklı ve müreffeh bir Türkiye toplumuna ve insanlığa katkı sağlamak amacıyla; sağlık yönetimi, sağlık ekonomisi ve finansmanı, sağlık hizmetleri sunumu, sağlık insan gücü, halk sağlığı, sağlık endüstrisi, küresel sağlık ve sağlık turizmi ile ilgili politikalara yönelik Ar-Ge, izleme ve değerlendirme, eğitim, yayın, toplantı ve danışmanlık faaliyetlerini gerçekleştirmek.
b) Sağlık politikaları konusunda istişareye, kanıta ve araştırmaya dayalı olarak Bakanlığa bilimsel katkı sağlamak.
c) Sağlık politikaları konusunda Ar-Ge yapmak, kamu kurum ve kuruluşları, özel hukuk tüzel kişileri ve gerçek kişiler tarafından sağlık politikaları ile ilgili Ar-Ge’lerin yapılmasını veya yaptırılmasını sağlamak, bunları mali ve/veya bilimsel açıdan desteklemek, koordine etmek, teşvik etmek, izlemek ve iş birliği yaparak ortak projeler ve/veya programlar yürütmek.
ç) Görev alanında araştırmacılara bilimsel ortam temin etmek için desteklerde bulunmak, bu amaçla araştırmacıların yetiştirilmesi ve geliştirilmesi için yurt içinde ve yurt dışında imkanlar sağlamak.
d) Her yıl ülke açısından öncelikli sağlık politikası konularını belirleyerek özendirilecek çalışma alanlarını ilan etmek ve araştırma projeleri için çağrıda bulunmak, projelendirmek ve desteklemek.
e) Sağlık politikaları ile ilgili olarak bilimsel ve uzmanlık gerektiren konularda çalışma yapmak ve görüş bildirmek üzere bilim kurulları ve komisyonlar oluşturmak.
f) Sağlık politikalarının iyileştirilmesine yönelik olarak ilgili alanlarda sertifika programları düzenlemek, bilimsel toplantılar ve akademik çalışmalar yapmak ve yaptırmak.
g) Görev alanına giren konularda danışmanlık yapmak, eğitim ve öğretim programları düzenlemek ve uygulamak, proje geliştirmek, araştırma ve yayın yapmak, yapılmış çalışmaların tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacıyla ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel etkinlikler düzenlemek ve/veya düzenlenen etkinliklere katılmak.